Ο μεγάλος φόβος του Αλέξη Τσίπρα πριν από την κάλπη


Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Ενώπιος ενωπίω με δύσκολες αποφάσεις ενδέχεται να βρεθεί το βράδυ της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι γνωστό ότι ο κ.Τσίπρας παραμένει ένθερμος υποστηρικτής της εξάντλησης της τετραετίας και άρα της προσφυγής στις εθνικές κάλπες το φθινόπωρο, όμως κανείς πλέον δεν είναι σίγουρος για τίποτα, καθώς όλα συναρτώνται από το αποτέλεσμα της Κυριακής.

Όσο και αν ορισμένα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ προσπαθούν να στείλουν μήνυμα ανασύνταξης του ΣΥΡΙΖΑ και άρα περιορισμού της ψαλίδας που τον χωρίζει σε δημοσκοπικό επίπεδο από την ΝΔ ,η πραγματικότητα δείχνει να αγχώνει το Μέγαρο Μαξίμου, 48 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Όλες οι έρευνες που φτάνουν στα κομματικά επιτελεία καταγράφουν λίγο πριν από το επίσημο τέλος της προεκλογικής περιόδου το σαφές προβάδισμα της ΝΔ. Παρά την όποια μικρή διόρθωση της διαφοράς η κατάσταση τουλάχιστον σε δημοσκοπικό επίπεδο δεν φαίνεται να αλλάζει. Συνέπεια της συγκεκριμένης εικόνας είναι να μπει η ΝΔ με το λεγόμενο «αέρα του νικητή» στην τελική ευθεία, στοιχείο που δεν αποκλείεται να αποδώσει και εκλογικά, την Κυριακή .

Τα δεδομένα αυτά έχουν ασφαλώς φτάσει και στον σκληρό πυρήνα των πρωθυπουργικών συνεργατών, οι οποίοι αναζητούν τρόπους για να προκαλέσουν μία τελευταία ώθηση στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Στο πλαίσιο αυτό ακούγεται εντόνως τις τελευταίες ώρες ότι υπάρχουν εισηγήσεις στο πρωθυπουργικό γραφείο , προκειμένου ο κ.Τσίπρας να προχωρήσει στην εξαγγελία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του ομιλίας στο κέντρο της Αθήνας και νέο πακέτο μέτρων.

Ήδη μία πρώτη γεύση προς αυτή την κατεύθυνση δόθηκε από την τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού σταρ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση κατά 50 ευρώ της κατώτατης σύνταξης. Ουδείς μπορεί να γνωρίζει το τι τελικώς θα πράξει ο πρωθυπουργός, όμως η πληροφορία από μόνης της λέει πολλά ως προς το κλίμα έντονης νευρικότητας που κυριαρχεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης στο παραπέντε της κάλπης. Είναι σαφές ότι μπροστά στον κίνδυνο μίας μεγάλης εκλογικής ήττας ο κ.Τσίπρας είναι διατεθειμένος να υποσχεθεί πολλά , παραμονές της ευρωκάλπης.

Ο μεγάλος φόβος πάντως για τον πρωθυπουργό δεν είναι άλλος από το να μείνει ο δείκτης συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ κολλημένος πέριξ του 60%. Γνωρίζει καλά ότι με ένα τέτοιο ποσοστό, την ώρα που ο βασικός του αντίπαλος έχει συσπείρωση πάνω από 80%, δύσκολα μπορεί να περιμένει πολλά.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ δύσκολα θα καταφέρει να περάσει στην καλύτερη των περιπτώσεων κατά πολύ το 60%, μια και ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων που τον στήριξαν τον Σεπτέμβριο του 2015, δείχνει να έχει ήδη αποφασίσει να τον εγκαταλείψει.

Την ίδια ώρα αυτό που φαινόταν μέχρι πριν από μερικούς μήνες ως κάτι αδιανόητο έχει γίνει πλέον μία πραγματικότητα, η οποία καταγράφεται σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης. Ανεξαρτήτως απαντήσεων στο ερώτημα περί πρόθεσης ψήφους, η δημοσκοπική «προσωπική» υποχώρηση των ποσοστών του πρωθυπουργού είναι γεγονός, κάτι που αντανακλά αναμφίβολα και στην πορεία του κυβερνώντος κόμματος.

Εδώ και περίπου ένα χρόνο όλα τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών αποτυπώνουν την μεγάλη φθορά του κ.Τσίπρα , η οποία παρά την κυβερνητική προσπάθεια δε δείχνει να μειώνεται ακόμα και στο παραπέντε των εκλογικών αναμετρήσεων της 26ης Μαΐου.

Είναι γνωστό ότι το ισχυρό «χαρτί» του κυβερνώντος κόμματος είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, στον οποίο αναμφίβολα ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει την άνοδό του στην εξουσία πριν από τέσσερα χρόνια. Εδώ και ορισμένους μήνες όμως η δημοσκοπική εικόνα του πρωθυπουργού έχει υποστεί σοβαρές ρωγμές, στοιχείο που πιθανότατα θα αποτυπωθεί και στην κάλπη της Κυριακής...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια