Sponsor

ATHENS WEATHER

Ξεφεύγει η κατάσταση στη Μ. Ανατολή: Μαζική μεταφορά ιρανικών πυραύλων στη Συρία – Συναγερμός στο Ισραήλ


Το Ιράν αποτελεί πλέον την μεγαλύτερη  απειλή για το Ισραήλ και τις ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων για την διάνοιξη διαδρόμου έως την Μεσόγειο για την μεταφορά όπλων και πετρελαίου.

Το νέο θέμα αφορά Ιρανό στρατιωτικό διοικητή, ο οποίος δήλωσε ότι ακόμη και πύραυλοι μικρής εμβέλειας μεταφέρονται στις ακτές της Συρίας μαζί με το εκτεταμένο λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι το Ιράν κατασκευάζει πύλη διέλευσης στα σύνορα Συρίας-Ιράκ, δημιουργώντας την πολυπόθητη χερσαία διαδρομή από το Ιράν στον Λίβανο, το οποίο έχει καταστεί η μεγαλύτερη στρατιωτική «αποθήκη» ιρανικών όπλων, σύμφωνα με τις πηγές δυτικών μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι εικόνες, που αποκτήθηκαν αποκλειστικά από το κανάλι  Fox News, δείχνουν μια νέα κατασκευή στο Albukamal Al-Qaim  μέσω δορυφόρου.

Η περιοχή βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλο-ιρανικών σιιτικών πολιτοφυλακών. Το περασμένο καλοκαίρι, το Ιράν αύξησε την παρουσία του στην περιοχή με όπλα και πυρομαχικά καθώς και συμβούλους.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αναλυτές, που ανέλυσαν τα δορυφορικά δεδομένα, η υπάρχουσα διέλευση των συνόρων εξακολουθεί να είναι κλειστή και κατεστραμμένη και οι Ιρανοί θα πρέπει να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια και πόρους για την κατασκευή μιας νέας .

Η διέλευση των συνόρων θα επιτρέψει όμως στο Ιράν να διατηρήσει την πρόσβαση στην ξηρά στη Συρία, τη Βηρυτό και τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Περιφερειακές και δυτικές πηγές ανέφεραν ότι οι Ιρανοί σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη νέα διαδρομή για επιχειρήσεις λαθρεμπορίου, συμπεριλαμβανομένων όπλων και πετρελαίου, για την αποφυγή ελέγχου και των κυρώσεων των  ΗΠΑ.

Χωρίς συριακή ή ιρακινή εποπτεία, το Ιράν και οι σύμμαχοί του θα έχουν ένα άνευ προηγουμένου πλεονέκτημα στη μεταφορά οπλισμού, πετρελαίου και όσων επιθυμούν, λένε οι ειδικοί.

Η εξέλιξη αυτή ρίχνει νέο φως στις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και το Ιράν, που κλιμακώθηκαν μετά την ακύρωση της απόφασης εξαίρεσης κυρώσεων για εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου, από χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ, της Τουρκίας, της Ιαπωνίας και της Κίνας.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μ.Πομπέο  σε συνέντευξή του την Πέμπτη στον «Fox & Friends», μίλησε για τις κυρώσεις και τόνισε ότι «υπάρχει μια μακρά ιστορία ιρανικής τρομοκρατίας που προηγείται των κυρώσεών μας και αφορά την  φύση του θεοκρατικού καθεστώτος, που αφορά αυτούς τους τρομοκράτες  στην Τεχεράνη. Είμαστε αποφασισμένοι για όλα».

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Adel Abdul Mahdi δήλωσε κατά τη συνάντηση του με το υπουργικό συμβούλιο του,  ότι το Ιράκ θα στείλει αντιπροσωπείες στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον, προκειμένου να «προσπαθήσουν  να πιέσουν  για αυτοσυγκράτηση και να καταλήξουν σε συμφωνίες επειδή όλα τα κόμματα λένε ότι δεν θέλουν πόλεμο».

Ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι σκοπεύει να στείλει  μέχρι και 10.000 στρατεύματα στη Μέση Ανατολή, καθώς και επιπλέον πολεμικά  πλοία και πυραύλους Patriot κατά του Ιράν.

Όλα αφορούν την επικείμενη παρουσία των Ιρανών στην Λατάκεια, μαζί με την δράση των συριακών πυραύλων  S-300 κατά ισραηλινών και ενδεχομένως κατά των αμερικανικών αεροσκαφών που θα θελήσουν να βομβαρδίσουν την περιοχή.

Σύμφωνα με έγκυρα δημοσιεύματα, το Ιράν, για το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν και πάλι κυρώσεις, αποφάσισε να ανοίξει το δικό του «παράθυρο στην Ευρώπη».

Πιο συγκεκριμένα, στις μεσογειακές ακτές της Συρίας η Τεχεράνη θα μπορεί να διεξάγει ανεξάρτητη εμπορική και στρατιωτική δραστηριότητα.

Για το σκοπό αυτό, η Τεχεράνη υπέγραψε σύμβαση μίσθωσης με το λιμάνι της Λατάκειας με τη Δαμασκό.

Ειδικοί όμως «βλέπουν» εξελίξεις και μεγάλα γεγονότα το επόμενο διάστημα, κατά το οποίο οι Ιρανοί θα εγκατασταθούν στο λιμάνι αυτό, με την δράση των συριακών πυραύλων S-300 PMU-1, οι οποίοι θα εκτοξεύονται κατά των Ισραηλινών αεροσκαφών.

Μιλάμε ουσιαστικά για αμφισβήτηση της αμερικανικής κυριαρχίας εκτός των Ρώσων και των Κινέζων , τώρα και των Ιρανών,  και αυτό προμηνύει πάρα πολλά για την επικείμενη μεγάλη σύγκρουση που είναι στα σκαριά στο συριακό έδαφος.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια