Μ. Ιγνατίου: Πολεµικές σειρήνες για Ιράν


Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Το ερώτημα είναι στα χείλη όλων στις ΗΠΑ: «Θα έχουµε πόλεµο µε το Ιράν; Με το Ιράν που -όπως υποστηρίζουν η Αµερική και το Ισραήλ - διαθέτει πυρηνικά». Οι ανησυχίες είναι δικαιολογηµένες και εντάθηκαν µετά το δηµοσίευµα των «New York Times», οι οποίοι έγραψαν ότι «την περασµένη εβδοµάδα το Πεντάγωνο παρουσίασε στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραµπ τα επικαιροποιηµένα σχέδιά του για την αποστολή 120.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή, αν το Ιράν επιτεθεί σε αµερικανικές δυνάµεις ή αν επιταχύνει τη διαδικασία για την απόκτηση πυρηνικών όπλων».

Η εφηµερίδα, αν και ακραία απέναντι στον Ντ. Τραµπ, διαθέτει εξαιρετική πληροφόρηση για τα τεκταινόµενα στον Λευκό Οίκο, σε σηµείο που κυκλοφόρησε η φήµη ότι η «πηγή» της είναι ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ! Τον Ντ. Τραµπ περιτριγυρίζουν αξιωµατούχοι που πιστεύουν ότι πρέπει να χτυπηθεί το Ιράν, προβάλλοντας τη δικαιολογία ότι οι Μουλάδες «δεν καταλαβαίνουν τον κίνδυνο» της αµερικανικής επίθεσης. Υποστηρίζουν επίσης ότι πρέπει πάση θυσία να προστατευθεί το Ισραήλ, ο πυλώνας της αµερικανικής στρατηγικής στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Βάζοντας µπροστά το εβραϊκό κράτος, πιστεύουν ότι θα πείσουν τον Αµερικανό πρόεδρο να δώσει την άδεια να προχωρήσουν οι σχεδιασµοί του Πενταγώνου.

Οι βασικοί παίκτες που πιέζουν για το χτύπηµα εναντίον της Τεχεράνης είναι ο σύµβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Ποµπέο, οι στρατηγοί του Πενταγώνου και ο προεδρικός γαµπρός, Τζάρεντ Κούσνερ, που είναι εβραϊκής καταγωγής. Μερικοί στην Ουάσιγκτον τον κατηγορούν ότι είναι περισσότερο Εβραίος παρά Αµερικανός. Ολοι οι παραπάνω έχουν σκληρές απόψεις για το Ιράν και πραγµατικά πιστεύουν ότι η µόνη λύση για το πυρηνικό πρόβληµα της Τεχεράνης είναι η επίθεση σε όλα τα επίπεδα, µε στόχο, πέραν της καταστροφής των εργοστασίων, την αλλαγή του καθεστώτος. Η κατάσταση που δηµιουργείται είναι επικίνδυνη και θα επηρεάσει όλη την περιοχή.

Το άλλο κοινό που έχουν οι σύµβουλοι του Ντ. Τραµπ είναι ότι όλοι έχουν εξαιρετική σχέση µε τον Μπενιαµίν Νετανιάχου, ο οποίος είναι και φίλος του Αµερικανού προέδρου. Συνοµιλούν συχνά και ο Λευκός Οίκος δεν ανακοινώνει ποτέ αυτές τις επικοινωνίες, πόσω µάλλον το περιεχόµενό τους. Οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν τον Αµερικανό πρόεδρο να µη συµφωνεί ούτε µε τους συνεργάτες του ούτε µε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Και αυτό το γεγονός χαρακτηρίζεται περίεργο.

Την Πέµπτη έγινε γνωστό ότι κάλεσε τον υπουργό Αµυνας, Πάτρικ Σάναχαν, και του είπε, σύµφωνα πάντα µε τους «New York Times», ότι «δεν επιθυµεί έναν πόλεµο µε το Ιράν». Οι πλείστοι αναλυτές εξεπλάγησαν, υπάρχουν και κάποιοι που υποθέτουν πως µπορεί να επηρεάστηκε και από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει στρατηγική σχέση µε την Τεχεράνη. Αλλοι υποστήριξαν ότι πρόκειται για τον γνωστό Τραµπ, ο οποίος θέλει να παίρνει αυτός τις αποφάσεις, όχι οι άλλοι γι’ αυτόν. Οµως µπορεί να συµβαίνει και κάτι άλλο, που θα έλεγα πως ίσως είναι και η πιο λογική εξέλιξη. Επειδή η δηµοσιοποίηση των σχεδίων προκάλεσε άνευ προηγουµένου αντιδράσεις από τους συµµάχους της Αµερικής, αποφασίστηκε να «παγώσουν» οι διαδικασίες του Πενταγώνου µέχρι το Ιράν να... προσφέρει µια καλύτερη ευκαιρία για την επίθεση.

(AP Photo/Evan Vucci)

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια