Αναποφάσιστος


Είμαι αναποφάσιστος! Δέχομαι δώρα, επιδόματα και κάθε είδους παροχές, για να πάω να ψηφίσω όποιον δώσει τα περισσότερα.

Εμ τι, κορόιδα είναι οι Ρομά και οι υπόλοιποι περιφερόμενοι στις συγκεντρώσεις με τα 25ευρα; Ποια ιδεολογία και κουραφέξαλα; Εδώ μιλάει το χρήμα και οι διευκολύνσεις. Είσαι συνταξιούχος; Σου βαφτίζουν το προεκλογικό επίδομα 13η σύνταξη και σου δίνουν και την τακτική σύνταξη του Ιουνίου, πέντε ημέρες νωρίτερα, για να πας χαμογελώντας και με γεμάτη τσέπη στην κάλπη, με την ελπίδα ότι, παρά το προχωρημένο της ηλικίας, θα θυμηθείς ποιος σε γέμισε χρήμα. Επιπροσθέτως βγαίνει ο Αλέξης Τσίπρας τρεις μέρες πριν από τις εκλογές και λέει ότι θα δώσει στην τρίτη ηλικία και δώρο Χριστουγέννων και 50 ευρώ αύξηση στις συντάξεις από του χρόνου. Χαράς Ευαγγέλια. Να σκεφτείτε ότι ορισμένοι συνταξιούχοι θα πάνε να στηθούν από τα ξημερώματα στα εκλογικά τμήματα, διότι, σου λέει, αυτή η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να δώσει και επίδομα έγκαιρης προσέλευσης στις κάλπες. Όποιος προλάβει, πάρε κόσμε...Πρώτη φορά τα ψηφοδέλτια συνδέονται τόσο στενά με τόσους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ψήφος και iban! Είσαι Ρομά; Εκτός από τα έως τώρα επιδόματα και τις προεκλογικές εκδρομές στις συγκεντρώσεις του πρωθυπουργού ανά την Ελλάδα, με το αζημίωτο, έρχονται και νέα προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που σημαίνει, σε οποιαδήποτε γλώσσα κι αν το πεις, νέες διευκολύνσεις και παροχές για τη συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού. Είσαι αλλοδαπός; Τα επιδόματα ευνόησαν και αυτή τη μερίδα των πολιτών, οι οποίοι, με την επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, κατάφεραν να γίνουν ισότιμοι με τους ντόπιους ψηφοφόρους. Είσαι 17άρης; Καταρχάς μπαίνεις στο Πανεπιστήμιο. Τέρμα τα άγχη και το στρες των εξετάσεων. Με την αύξηση του αριθμού των εισακτέων, πλέον, για να μην μπεις σε ΑΕΙ, θα πρέπει να κάνεις αίτηση...

Με αυτά και με άλλα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζει ότι μπορεί να εξαλείψει το ευρύ προβάδισμα που επιμένουν να δίνουν οι δημοσκοπήσεις, στη Νέα Δημοκρατία. Όσο κι αν φωνασκούν για τις δημοσκοπήσεις ορισμένοι, θυμίζω ότι οι περισσότερες και πιο σοβαρές, έδειχναν από νωρίς το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές του 2014. Προέβλεπαν επικράτηση ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με διαφορά περί τις 3 με 5 ποσοστιαίες μονάδες, όπως έγινε. Τώρα, από πού προκύπτουν οι μυστικές έρευνες, οι οποίες δείχνουν να κλείνει η ψαλίδα κάτω από το 3%, μόνο όσοι βλέπουν στον καθρέφτη τις επιθυμίες τους, το γνωρίζουν. Ακόμα και ο Τσίπρας και ο Βερναρδάκης, δύο ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, αφήνουν για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αν είναι ηχηρή η αποδοκιμασία της κυβέρνησης.

Το 2014, μετά από τέσσερα χρόνια μνημονίων, οι αναποφάσιστοι ήταν πολλοί και πολύ θυμωμένοι. Ήθελαν να ξεσπάσουν στο σύστημα και σε όσους το εξέφραζαν. Γι αυτό τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ μειώθηκαν κατά 27 μονάδες, ασχέτως αν κατέβηκε ως Ελιά, ενώ της Νέας Δημοκρατίας κατά σχεδόν 10% από τις προηγούμενες Ευρωεκλογές του 2009. Γνωρίζουμε όλοι, βεβαίως, ποιες δυνάμεις ευνοήθηκαν σε εκείνη την αναμέτρηση, πριν από 5 χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τη δύναμη του, κατά σχεδόν 22%, από 4,7 το 2009 εκτοξεύτηκε στο 26,56% το 2014 και η Χρυσή Αυγή ανέβηκε σχεδόν κατά 9 μονάδες. Από 0,5% το 2009 έφτασε στο αδιανόητο 9,39% το 2014!

Οι αναποφάσιστοι του 2019, έχουν άραγε θυμό; Για ποιους; Θυμούνται ακόμα ποιοι ήταν αυτοί που τους έβαλαν στα μνημόνια, ή υπάρχει πιο φρέσκια μνήμη, για εκείνους που τους ξεγέλασαν με χίλια μύρια ψέματα, με σκοπό να αποσπάσουν την ψήφο τους; Λέτε να θυμούνται, ποιοι έλεγαν ότι θα καταργήσουν τα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο και ότι δεν θα εφαρμόσουν τις ίδιες πολιτικές με τους προηγούμενους και κατέληξαν να εφαρμόζουν χειρότερες; Γιατί άραγε αποσύρθηκε άρον άρον εκείνο το ωραίο σποτ με τη γιαγιά, η οποία θυμόταν τις περικοπές στη σύνταξη της, μόνο μέχρι το 2014; Δημοσκόποι και κομματικά επιτελεία, υπολογίζουν ότι είναι πάνω από 10% η αδιευκρίνιστη ψήφος. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι, είτε θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή, είτε δεν είναι σε ομάδες του πληθυσμού οι οποίες μπορούν να διερευνηθούν. Οι κυβερνώντες, θεωρούν ότι με τα τελευταία ευνοϊκά μέτρα, μπορούν να δελεάσουν μεγάλο μέρος τους. Από την άλλοι μεριά, ψύχραιμοι παρατηρητές, πιστεύουν ότι μετά από τόσες αυταπάτες, οι ψηφοφόροι δύσκολα, πλέον, πιάνονται κορόιδα. Οι πολίτες θα πάνε στις κάλπες, μετά από 4 χρόνια και 8 μήνες από την τελευταία φορά που ψήφισαν και όλα δείχνουν ότι οι σημερινοί αναποφάσιστοι, μάλλον, είναι πιο αποφασισμένοι από ποτέ.

Γιώργος Λαμπράκος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια