Αρχή του τέλους για την Ευρωζώνη;


Γράφει ο Διονύσης Χιόνης

Παρά τις συστηματικές και άοκνες προσπάθειες να εμφανιστεί και στην ελληνική κοινή γνώμη μια εικόνα ευφορίας και στήριξης του ευρωπαϊκού οράματος από τους Ευρωπαίους πολίτες, οι μετρήσεις της κοινής γνώμης φαίνεται να αποδομούν αυτή την προσπάθεια. Συγκεκριμένα, η εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov, εξετάζοντας ένα δείγμα 46.000 Ευρωπαίων σε 14 χώρες-μέλη μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2019, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 57% των συμμετεχόντων είναι απίθανο να υποστηρίξουν κόμμα που στηρίζει την Ευρωζώνη και ευρύτερα την ευρωπαϊκή προοπτική.

Παρ’ όλες τις επίμονες προσπάθειες από τα ΜΜΕ να υποβαθμιστεί η είδηση ότι  το κόμμα της Μαρί Λεπέν προηγείται του μεταρρυθμιστή Μακρόν, το κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» έχει προβάδισμα 1%-3% έναντι του κόμματος «Η Δημοκρατία Μπροστά» του Εμμανουέλ Μακρόν με ατζέντα ξεκάθαρα ευρωσκεπτικιστική συμπεριλαμβανόμενων προτάσεων για επιστροφή στο γαλλικό φράγκο.

Οι «ευρωπαϊστές» δεν τα πάνε καθόλου καλά ούτε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Brexit και μάλιστα με την μορφή του No Deal ενώ τον περασμένο Μάρτιο ανερχόταν στο 44% έναντι του 42% του Remain με την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας έχει ανέλθει στο 68%! Έτσι φαίνεται να ναυαγεί το σχέδιο των της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας ώστε η Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ με οποιαδήποτε χαλαρή σχέση.

Και βέβαια ο Farage και το νέο κόμμα «Brexit Party» σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις σαρώνει τους Τόρηδες και τους Εργατικούς. Και σ’ αυτό το θέμα επικρατεί μια σιγή ιχθύος στα ελληνικά ΜΜΕ, δεδομένου ότι μέχρι πρότινος υποστήριζαν ότι οι κλαυθμοί των Βρετανών ικετών ακούγονταν από τη Γλασκόβη στις Βρυξέλλες.

Στην Ιταλία, τα κόμματα που τα προηγούμενα χρόνια στήριξαν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό φαίνεται να οδεύουν προς μια συντριπτική ήττα, αφού σύμφωνα με δημοσκόπηση του Politico θα απολέσουν σημαντικό αριθμό εδρών (Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος -3 έδρες, Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών -4 έδρες) ενώ ενισχύονται τα κόμματα που καταχωρούνται στον ευρω-σκεπτικιστικό χώρο του Σαλβίνι και των 5 αστέρων.

Σύμφωνα με προβλέψεις, ο επίσημος και τυπικά δηλωμένος ευρωσκεπτικισμός θα καταλάβει το 1/3 των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χωρίς να σημαίνει ότι τα υπόλοιπα 2/3 των εδρών συντίθενται από ορκισμένους φιλοευρωπαϊστές. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τις κινήσεων του St. Bannon για την προώθηση της συνεργασίας των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων θα επιβάλλουν μια διαφορετική ατζέντα στην ΟΝΕ. Το μεγάλο ερώτημα που πλανάται είναι αν αυτή η ατζέντα θα είναι απλά αναθεωρητική ή διαλυτική.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια