Κομβικές αποφάσεις για το μέλλον του μπάσκετ


Αποφάσεις με σκοπό να αλλάξουν τα «κακώς κείμενα» στον χώρο του μπάσκετ έλαβαν σήμερα οι εκπρόσωποι των ΚΑΕ της Basket League, στο πλαίσιο της συνεδρίασης που έλαβε χώρα στα γραφεία του ΕΣΑΚΕ.

Οι παράγοντες των ομάδων της Α1 αποφάσισαν ομόφωνα υπέρ της αναδιάρθρωσης με 16 ομάδες για τη σεζόν 2019-20, όπερ σημαίνει ότι δεν υποβιβάζονται Λαύριο και Κολοσσός Ρόδου, στη συνέχεια κι ενώ οι εκπρόσωποι του Ολυμπιακού είχαν αποχωρήσει επικυρώθηκε η βαθμολογία της Α1, ενώ παράλληλα δόθηκε το «πράσινο φως» για την έναρξη των play offs το Σάββατο 18/5. Επίσης συμφωνήθηκε με ψήφους 13-0 η επιστροφή στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, όπως και να γίνουν αλλαγές στην ΚΕΔ, μετά από συζήτηση με την ΕΟΚ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναδιάρθρωση με 16 ομάδες μπορεί να κρατά στην κατηγορία Λαύριο και Κολοσσό, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα ισχύσει το ίδιο για τον Ολυμπιακό στην περίπτωση που δεν αγωνιστεί στα play offs, καθώς αν το πράξει θα υποβιβαστεί άμεσα.

Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς ότι εκκρεμεί και η προσφυγή του Ολυμπιακού στο ΑΣΕΑΔ για παράνομη/αντικανονική κλήρωση των διαιτητών της 26ης αγωνιστικής. Η υπόθεση πρόκειται να εκδικαστεί την Πέμπτη (16/05) κι εφόσον η απόφαση βγει άμεσα και δικαιώσει τους «ερυθρόλευκους», τότε η τελευταία ημέρα της regular season θα είναι ως μη γενόμενη, άρα δεν θα γίνουν τα play offs το Σαββατοκύριακο!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ αποφάσισε με ομοφωνία των 13 παρουσών ΚΑΕ στη σημερινή συνεδρίαση:

* Να προτείνει προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΚ την αναδιάρθρωση του Πρωταθλήματος της επόμενης αγωνιστικής αγωνιστικής περιόδου με συμμετοχή 16 ΚΑΕ, τον μη υποβιβασμό των ομάδων που κατέλαβαν την 13η και την 14η θέση του πίνακα της βαθμολογικής κατάταξης της κανονικής περιόδου 2018-19, και τον υποβιβασμό τεσσάρων (4) ομάδων μετά την λήξη του Πρωταθλήματος της αγωνιστικής περιόδου 2019-20.

Η αναδιάρθρωση δεν θα θίγει τον υποβιβασμό ΚΑΕ για τους αναφερόμενους στα άρθρα 5 της Ειδικής Προκήρυξης και 32 του Κανονισμού Πρωταθλήματος λόγους,  ήτοι λόγω μη συμμετοχής σε αγώνες του Πρωταθλήματος με υπαιτιότητας τους ή αποβολής τους όπως προβλέπουν οι ανωτέρω διατάξεις.

* Επικύρωσε την βαθμολογία της κανονικής περιόδου της Basket League 2018-19 και αποφάσισε την έναρξη των πλέι οφ το προσεχές Σάββατο.

* Συμφώνησε για την επιστροφή στο καθεστώς κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και εξουσιοδότησε την ομάδα εργασίας για να διαμορφώσει το τελικό πλάνο ενεργειών για την σεζόν 2019-20.

* Συμφώνησε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στην διαιτησία ύστερα από διαβούλευση με τον Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.

* Επίσης, πως πρέπει να αυστηροποιηθεί το πειθαρχικό πλαίσιο για παραπτώματα των ιδιοικτητών, των παραγόντων των ΚΑΕ και όλων των εμπλεκομένων στο Πρωτάθλημα.

* Συμφωνήθηκε, τέλος, η δημιουργία οδικού χάρτη μετά από συναντήσεις των ιδιοκτητών για τις δομικές αλλαγές που άπτονται όλων των θεμάτων του επαγγελματικού μπάσκετ και οι οποίες θα ψηφιστούν μετά το τέλος του Πρωταθλήματος της φετινής αγωνιστικής περιόδου.


** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια