«Ελπίζουν» να… χάσουν με λιγότερο από 6%!

«Πού βλέπεις τη διαφορά την Κυριακή;» η… τρέχουσα ερώτηση του 1 εκατ. δολαρίων στην τελική ευθεία της προεκλογικής κούρσας.


Γράφει ο Θάνος Οικονομόπουλος

Είναι εντυπωσιακό ότι κανείς δεν αμφιβάλλει για το ποιο κόμμα θα έρθει πρώτο ! Ποιος, βρε αδερφέ, θα είναι… ο νικητής των εκλογών. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο πόσο… θα χάσει ο δεύτερος!

Άλλο ένα με μεγάλο επικοινωνιακό επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο για την… τιμή των όπλων και για την εθιμική «σιγουριά της νίκης» ο Τσίπρας και ορισμένοι λεοντιδείς της «πρώτη φορά αριστεράς», δηλώνουν δημόσια ότι την Κυριακή θα είναι οι νικητές. Κι’ αυτό, όμως, επειδή όπως εξηγούν «θ’ ανατραπούν προγνωστικά και δημοσκοπήσεις…»! Όλοι οι άλλοι, διατρέχουν την χώρα… πανηγυρίζοντας εκ προοιμίου πως «αν η διαφορά είμαι μικρή, ο Μητσοτάκης θα έχει μεγάλο πρόβλημα!”

Οι δημοσκοπήσεις, ακόμη κι’ αυτές που παραγγέλνονται και δημοσιοποιούνται από εμφανώς φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στοιχειωδώς σοβαρά, μιλάνε για προβάδισμα της ΝΔ με σημαντική διαφορά. Και, πάντως, σαφώς πολύ μεγαλύτερη από εκείνη με την οποία κέρδισε τις ευρωεκλογές του 2014 (3,6 %) ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας έσπευσε να πάει στο Προεδρικό Μέγαρο και να ζητήσει πρόωρες εκλογές.

Το επικοινωνιακό επιτελείο, όμως, του Μαξίμου (και εμφανώς λιγότερο της Κουμουνδούρου…) έχει επινοήσει και διακινεί μιαν άλλη, πρωτοφανή, «ανάγνωση» των αριθμών. «Αν χάσουμε μέχρι… πέντε μονάδες και το αποτέλεσμα για την ΝΔ είναι έστω και ελάχιστα μικρότερο από το 30%, θα έχουμε σκίσει και στην ΝΔ θ’ αρχίσουν οι διεργασίες αμφισβήτησης του Μητσοτάκη!»

Είναι πρόδηλο ότι προετοιμάζουν το έδαφος για την διαχείριση της… «επόμενης μέρας», και του σχεδιασμού της… μεθεπόμενης, του πότε δηλαδή θα προκηρύξουν τις βουλευτικές εκλογές.

Όλα τα κόμματα, τις τελευταίες μέρες πριν τις κάλπες, κάνουν καθημερινές «κυλιόμενες» δημοσκοπήσεις. Που δεν δημοσιοποιούνται, αλλά χρησιμεύουν για διορθωτικές κινήσεις τακτικής τα τελευταία κρίσιμα 24ωρα. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ τις «επικαλείται» γενικώς και αορίστως («διαψεύδονται οι δημοσκόποι» κ.λ.π.) για να φτιάξει κλίμα χωρίς να… τις εμφανίζει, να συσπειρώσει όσο μπορεί το στενά αριστερό ακροατήριό του και ν’ αποφύγει περαιτέρω διαρροές. Φυσικά, και για να χαράξει την προεκλογική ρητορική του 4 μέρες πριν τις κάλπες…
Πριν 15 μέρες, διατράνωνε ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές, είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, για να ισχύσουν τα μέτρα ανακούφισης των πολλών!» Πριν… 10 μέρες, αυτές τις ίδιες ευρωεκλογές τις υποβάθμισε σε… «απλή δημοσκόπηση». Πριν λίγα 24ωρα τις… ξαναναβάθμισε σε «ψήφο εμπιστοσύνης», προσθέτοντας μάλιστα χωρίς ίχνος τσίπας και στοιχειώδους σεβασμού των εκλογέων πως «η 13 σύνταξη και τα άλλα μέτρα, θα είναι στο ψηφοδέλτιο που θα ρίξτε την Κυριακή στις κάλπες…!

Όσοι κυκλοφορούν στους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς διαδρόμους, γνωρίζουν ότι οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις αυτής της εβδομάδος εμφανίζουν την διαφορά (πάντα για τις ευρωκάλπες) ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ να διευρύνεται αισθητά σε σχέση μ’ εκείνες της προηγούμενης, (5-7%) που είχαν καταγράψει μικρή μείωση υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εξαγγελία της «13ης» και των μέτρων. Και, μάλιστα, με πρόβλεψη να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο υπέρ της ΝΔ μέχρι την Κυριακή.

Γι’ αυτό, προφανώς, και στις τελευταίες ομιλίες του ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται περισσότερο πολωτικός( στοχεύοντας πάντα στην περιχαράκωση του συγκεκριμένου αριστερού του ακροατηρίου), «απειλεί» ότι αν δεν είναι αυτός ο νικητής «θα έχουν νικήσει οι ακροδεξιοί εκπρόσωποι των ελίτ…». Και τα δίνει όλα, ελπίζοντας να παρασύρει στο δικό του «γήπεδο» του διχασμού, και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Που δεν «τσιμπάει» και επιλέγει στρατηγικά αντί «για πολλούς έναντι των ελίτ», να μιλάει «για όλους τους Έλληνες».

Ο κ. Τσίπρας ξέρει. Ελπίζει (ή έτσι θέλει να δείχνει) σε κάποιο «θαύμα», καίτοι αριστερός υλιστής άνθρωπος, όχι νίκης αλλά… μείωσης του ποσοστού της ήττας του, σε κάτι έτσι να έχει να πορεύεται επικοινωνιακά μέχρι τις βουλευτικές. Και είναι χαρακτηριστικό, ότι όλες οι αναφορές του εστιάζονται αποκλειστικά στις ευρωεκλογές. «Λησμονεί», και με το δίκιο του, ότι την Κυριακή στήνονται και αυτοδιοικητικές κάλπες, στις οποίες και θα υποστεί συντριπτική, σχεδόν εξευτελιστική, ήττα. Και δεν θέλει το βράδυ της Κυριακής, το ενδιαφέρον του κόσμου να στραφεί και προς αυτές (αν είναι δυνατόν…), και το συνολικό σκηνικό να είναι τοπίο πανωλεθρίας για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με ό,τι αυτό προοιωνίζεται…

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια