Η Τουρκία «κλειδώνει» το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο με τους S-400 που δηλώνει έτοιμη να παραλάβει από τη Ρωσία. Στην Ελλάδα υπάρχει προβληματισμός, καθώς το αντιαεροπορικό σύστημα είναι μεγάλη απειλή και ανατρέπει τις ισορροπίες στο Αρχιπέλαγος, οπότε γίνονται συσκέψεις και σχεδιασμοί για να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισής του.
Σε περίπτωση που η Τουρκία παραλάβει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι μία από τις τέσσερις συστοιχίες που έχει παραγγείλει θα τοποθετηθούν στις μικρασιατικές ακτές και συγκεκριμένα απέναντι από Αιγαίο και Κύπρο.
Κάτι που επιβεβαιώνουν και οι Τούρκοι σήμερα, καθώς ο Σελτσούκ Μποκέ, έγραψε στην εφημερίδα Τούρκιγιε -γνωστή για την εγγύτητα της στην κυβέρνηση- πως θα δοθούνε από την Ρωσία στην Τουρκία δύο συστήματα S-400 που αποτελούνται από 4 τμήματα. Συνολικά θα δοθούνε 197 πύραυλοι και ως περιοχές εγκατάστασης προβάλλονται 4 τοποθεσίες.
Αν και σε δήλωση που έκανε τις προηγούμενες ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Χουλουσί Ακάρ, είπε πως οι συστοιχίες των S-400 μπορεί να εγκατασταθούν σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, εν προκειμένω αναφέρεται πως μπορεί να εγκατασταθούν στην περιοχή του Αιγαίου και στα νότια σύνορα. Για τα νότια σύνορα αναφέρονται οι περιοχές Άντεπ ή Χατάι.
Αν και τα τελευταία 24ωρα παίζει το σενάριο η Άγκυρα να παραλάβει μεν τους S-400, αλλά να τους αναπτύξει στο Αζερμπαϊτζάν ή στη Συρία, αυτό θεωρείται δύσκολο και στόχο έχει, όπως εκτιμάται, να κατευνάσει τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις.
Το βεληνεκές των πυραύλων που θα παραλάβουν οι Τούρκοι είναι επίσης ένα βασικό ζητούμενο. Μέχρι στιγμής οι Ρώσοι φέρεται ότι έχουν αποδεσμεύσει βλήματα με εμβέλεια τα 40, τα 120 και τα 250 χιλιόμετρα. Αν παραλάβουν και τα βλήματα 40Ν6Ε, που έχουν εμβέλεια 400 χιλιομέτρων, τότε τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για την Ελλάδα και την αεράμυνα της χώρας.
Κι αυτό γιατί από την Κωνσταντινούπολη θα μπορούν να χτυπήσουν στόχο στον Εβρο και μέχρι την… Καβάλα και στα νησιά του βόρειου Αιγαίου από τη Σαμοθράκη και τον Aη Στράτη μέχρι τη Λέσβο και τη Χίο. Από τη Σμύρνη, οι S-400 θα μπορούσαν να καταρρίψουν στόχο πέραν του κεντρικού Αιγαίου σε ένα μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Την ίδια στιγμή, όπως ανακοίνωσαν χθες οι Ρώσοι, η αποστολή του πρώτου τμήματος των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί σύντομα, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Αλεξάντρ Φόμιν σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό δίκτυο RT.
Ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας επεσήμανε ότι οι σχέσεις στον τομέα της στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας με την Τουρκία αναπτύσσονται δυναμικά
Παράλληλα ο κ. Φόμιν εξήρε τη σθεναρή στάση που επέδειξε η Τουρκία αναφορικά με τις πιέσεις που δέχθηκε από τις ΗΠΑ στο θέμα της αγοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400. «Επέδειξαν εντυπωσιακό ψυχικό σθένος, δεν κάμφθηκαν, παρά τις ισχυρότατες πιέσεις που δέχθηκαν από τις ΗΠΑ για τους S-400. Αυτό λέει πολλά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας.
Αυτή τη στιγμή -επεσήμανε- οι σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία βρίσκονται σε ανοδική πορεία σε όλες τις δυνατές κατευθύνσεις: στην πολιτική, στην οικονομία και στη στρατιωτικο-τεχνολογική συνεργασία.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια