Έχουν οι εκλεγμένοι πολιτικοί εξουσία;


Του Πέτρου Χασάπη

Η πιο κάτω περιγραφή του συστήματος, η αξία της πολιτικής και η σχέση οικονομικής εξουσίας και πολιτικής εξουσίας, που κάνει ο Paul Mason, μόνο μέσα σε λίγες γραμμές, με γοήτευσε. Συνεχώς γράφω χρόνια για το θέμα αυτό, αλλά αυτές οι λίγες γραμμές είναι ένα απίστευτο απόσταγμα, ένα ευαγγέλιο για όσους θέλουν να γνωρίζουν. 

«Οι εκλεγμένοι πολιτικοί έχουν μικρή εξουσία. Η Wall Street και ένα δίκτυο από hedge funds, δισεκατομμυριούχους και ιδιοκτήτες των media έχουν την πραγματική εξουσία και το “κλειδί” του να μπορείς να είσαι μέσα στην πολιτική είναι να το αναγνωρίζεις αυτό ως δεδομένο της ζωής και να προσπαθείς αν πετυχαίνεις ό,τι μπορείς χωρίς να “ενοχλείς” το σύστημα.» (Paul Mason). 

Έτσι για παράδειγμα, για να μπει και να παραμένει κάποιος μέσα στην πολιτική, δεν θα πρέπει να φορολογήσει την πιο πάνω οικονομική ελίτ ή να περιορίσει τις αρπακτικές ορέξεις της ή να θεσπίζει νόμους που περιορίζουν την ελευθερία των κινήσεών τους. Γενικά θα πρέπει να αφήνει το σύστημα ήσυχο να κάνει ό,τι θέλει και να μην το ενοχλεί καθόλου. 

Μπορούμε άραγε, εμείς οι χρεοκοπημένοι και λίγοι σε αριθμό, να κοιτάξουμε ψηλά, να κάνουμε στην άκρη τη μέγγενη της χρεοκοπίας, όπου μας έχουν φυλακίσει και να κτυπήσουμε το σύστημα στην καρδιά του με το μόνο όπλο που μπορεί να κτυπηθεί, δηλαδή τη δημοκρατία; Μπορούμε να εκπλήξουμε την ανθρωπότητα; Μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία ή θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε ατομικά τρομαγμένοι σαν τα "ποντίκια" να βρούμε τρόπο να πληρώνουμε τις ποινές και τα χαράτσια του συστήματος, για να μην μας «φάει»;


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια