«Έως και 20.000 εξτρεμιστές εισέρχονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη»


Παρότι οι εισροές μεταναστών βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών, οι πιέσεις στις χώρες της Ε.Ε. εξακολουθούν να υφίστανται, ιδίως στη δυτική Μεσόγειο.

Έως και 20.000 εξτρεμιστές εισέρχονται κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιώντας τον μανδύα του «πρόσφυγα», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (GRU) της Ρωσίας, Σεργκέι Κοβάλιοφ, από το βήμα συνεδρίου για τη Διεθνή Ασφάλεια, το οποίο διεξάγεται στη Μόσχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι — σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Frontex — ο αριθμός των ανθρώπων που παρανόμως εισέρχονται στην Ε.Ε. βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.

Ωστόσο, οι μεταναστευτικές πιέσεις παραμένουν σε σχετικά υψηλό επίπεδο, ιδίως στα εξωτερικά σύνορα της Γηραιάς Ηπείρου, καθώς η δυτική Μεσόγειος έχει καταστεί ως η πιο δημοφιλής διαδρομή των μεταναστών.

Πρόσφατα, άλλωστε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ε.Ε. συμφώνησαν να ενισχύσουν τη Frontex και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή, μέσω της πρόσληψης επιπλέον 10.000 υπαλλήλων.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2015 και μετέπειτα, οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται υπό πίεση, λόγω των αθρόων εισροών μεταναστών και προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια