Sponsor

ATHENS WEATHER

Λουτρό αίματος στη Νέα Ζηλανδία: Δύο επιθέσεις σε τζαμιά με δεκάδες νεκρούς – Ο μακελάρης μετέδωσε live το τρομοκρατικό χτύπημα


Τρόμος στη Νέα Ζηλανδία με δύο επιθέσεις σε τζαμιά στο Κράιστσερτς και τις πληροφορίες να μιλούν για τουλάχιστον 40 νεκρούς ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς τα τζαμιά ήταν γεμάτα την ώρα των επιθέσεων.

Η πρώτη επίθεση έγινε στις 1:40μμ (τοπική ώρα) στο τζαμί Μαστζίντ Αλ Νουρ που βρίσκεται στο πάρκο Χάγκλεϊ. Δημοσιογράφος του Guardian μεταδίδει ότι έπεσαν τουλάχιστον 20 πυροβολισμοί μέσα στο τζαμί.

Η Dailymail μεταδίδει ένα βίντεο το οποίο υποστηρίζει ότι δείχνει τη στιγμή της άφιξης του ενόπλου στο ένα από τα δύο τζαμιά. Στο βίντεο φαίνεται ο άνδρας να βγάζει από το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του όπλα και να φτάνει στην είσοδο του τζαμιού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνδρας έκανε ζωντανή μετάδοση μέσω Facebook την ώρα που πυροβολούσε αδιακρίτως μέσα στο τζαμί.

Δείτε LIVE εικόνα


Το προφίλ του μακελάρη

Η New Zealand Herald μεταδίδει ότι το όνομα του ενός εκ των δραστών είναι Μπρέντον Τάραντ (Brenton Tarrant). Κατά το ίδιο δημοσίευμα ο Τάραντ είναι 28 ετών και είναι Αυστραλός.

Πληροφορίες μεταδίδουν ότι μόλις μπήκε στο τζαμί ο Τάραντ άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως δίνοντας χαριστικές βολές σε όσους προσπαθούσαν να ξεφύγουν.

Στο ίδιο βίντεο ο Τάραντ φέρεται να μπαίνει από δωμάτιο σε δωμάτιο στο τζαμί και να πυροβολεί συνεχώς. Η πρώτη φάση της φονικής επίθεσής του κράτησε 3 λεπτά με τον ίδιο να επιστρέφει αφού πήρε νέα πυρομαχικά προκειμένου να δει αν υπάρχουν επιζήσαντες.

Ο Τάραντ σε λογαριασμό του στο Twitter που έχει απενεργοποιηθεί είχε αναρτήσει φωτογραφίες με όπλα και πυρομαχικά πάνω στα οποία είχε γράψει μηνύματα με λευκή μπογιά.

Λίγες ώρες πριν την επίθεση ο Τάραντ είχε αναρτήσει ένα «μανιφέστο» 73 σελίδων στο οποίο υποστήριζε ότι σχεδίαζε την επίθεση εδώ και δύο χρόνια αν και αποφάσισε ότι στόχος του θα είναι το Κράιστσερτς πριν από τρεις μήνες.

Μεταξύ άλλων στο κείμενο αναφέρει ότι «μια επίθεση στη Νέα Ζηλανδία θα προκαλέσει την προσοχή στην επίθεση που δέχεται ο πολιτισμός μας, ότι δεν υπάρχει κανένα ασφαλές σημείο στον κόσμο, οι εισβολείς είναι παντού στις χώρες μας, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές».

Ο Τάραντ υποστηρίζει ότι «εκπροσωπεί τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων και άλλων εθνικιστών» γράφοντας ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε την ύπαρξη των ανθρώπων μας και το μέλλον των λευκών παιδιών».

Η δεύτερη επίθεση – Τέσσερις συλλήψεις

Λίγη ώρα αργότερα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για νέα επίθεση σε τζαμί στην περιοχή Λίνγουντ. Ο Φαράν Φαρίζ που βρισκόταν μέσα στο τζαμί με άλλα περίπου 100 άτομα περιέγραψε τη στιγμή της επίθεσης. «Δεν ήξερα πώς ακούγεται ένα όπλο. Οι πυροβολισμοί έπεφταν και οι άνθρωποι συνέχιζαν να προσεύχονται. Είδα δύο γυναίκες και τέσσερις άνδρες να έχουν τραυματιστεί θανάσιμα. Όλο το τζαμί θύμιζε πεδίο μάχης» είπε στην ιστοσελίδα Stuff.

Στην τελευταία ενημέρωσή της η αστυνομία έκανε λόγο για τέσσερις συλλήψεις, τριών ανδρών και μιας γυναίκας αλλά και για εκρηκτικούς μηχανισμούς που εντοπίστηκαν σε αυτοκίνητα. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας που έκανε την ενημέρωση αν και απέφυγε να μιλήσει για τρομοκρατία είπε ότι «η υπόθεση είναι πάρα πολύ σοβαρή.

Στην πρώτη επίσημη ενημέρωση η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας είχε κάνει λόγο για αρκετές απώλειες σε δύο τζαμία και για τη σύλληψη ενός ατόμου με τον επικεφαλής της αστυνομίας να καλεί τους πολίτες «κλείστε τις πόρτες σας μέχρι να ενημερωθείτε ξανά από εμάς» καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν και άλλοι δράστες ελεύθεροι.

Η τοπική αστυνομία επιβεβαίωσε, επίσης, στον Guardian ότι λίγη ώρα μετά τις δύο επιθέσεις εντοπίστηκε ένα αυτοκίνητο μάρκας Σουμπαρού μέσα στο οποίο υπάρχει εκρηκτικός μηχανισμός χωρίς μέχρι στιγμής να έχει επιβεβαιωθεί αν συνδέεται με τα περιστατικά των πυροβολισμών.

«Είδα παιδιά να πυροβολούνται»

Μια μεγάλη περίμετρος στην Κράιστσερτς έχει αποκλειστεί από τη μεγάλη αστυνομική δύναμη που αναπτύχθηκε. Τα σχολεία διατάχθηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους, η κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης έκλεισε, ενώ οι αρχές προέτρεψαν όσους εργάζονται ή μένουν στο κέντρο της πόλης να μη βγαίνουν έξω και να τηλεφωνούν στον αριθμό της άμεσης δράσης εάν αντιλαμβάνονται οτιδήποτε ύποπτο.

Την ώρα της επίθεσης στο τέμενος Μάστζιντ αλ Νουρ, στη λεωφόρο Ντινς, προσεύχονταν περίπου 300 πιστοί.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι προσευχόταν όταν άκουσε πυρά. Τράπηκε σε φυγή, πριν βρει τη σύζυγό του, νεκρή, μπροστά στο τέμενος, αφηγήθηκε κλαίγοντας.

Ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι είδε παιδιά να πυροβολούνται. «Είχα πτώματα πάνω μου», ανέφερε.

Η Νέα Ζηλανδία συγκαταλεγόταν μέχρι σήμερα στις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου, με μια πρόσφατη οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς να επισημαίνει πως η χρήση πυροβόλων όπλων από κακοποιούς εκεί είναι «σπάνιο» φαινόμενο.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια