Να «το ράβουν» όταν περνούν τα σύνορα!

Οι πολιτικοί αρχηγοί, αντί να φορούν τη φανέλα της Εθνικής όταν πάνε στο εξωτερικό, προσπαθούν να βγάλουν ο ένας το μάτι του άλλου


Από τον Δημήτρη Ριζούλη

Ενα χαρακτηριστικό των Γερμανών που ζηλεύω είναι πόσο ενωμένοι εμφανίζονται όταν πρέπει να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους. Ξεχνούν τα πάντα, κομματικές διαφορές, ιδεολογικά χάσματα, αντιπαραθέσεις. Αυτοί βέβαια το... τερματίζουν. Αν χρειαστεί, καταπατούν νόμους και κανόνες, λαδώνουν, υποθάλπουν εγκληματίες κ.λπ. Αλλά ας μείνουμε στο πρώτο, το ενιαίο μέτωπο έναντι όλων των υπόλοιπων χωρών. 

Οι μεθοδικοί Γερμανοί κάνουν ακριβώς το αντίθετο από εμάς, που μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας. Οχι τώρα, από αρχαιοτάτων χρόνων. Είναι βαθιά αυτή η πληγή. Ισως από τότε που οι Σπαρτιάτες ζήτησαν τη βοήθεια των Περσών για να συντρίψουν τους Αθηναίους! Καταστροφικό μικρόβιο ο διχασμός και αποδείχτηκε ουκ ολίγες φορές στην ελληνική Ιστορία. 

Στις μέρες μας, έχοντας ήδη βιώσει τις συνέπειες ενός οικονομικού πολέμου και την εκδικητικότητα των ξένων δανειστών, θα περίμενε κανείς να υπάρχει μια μίνιμουμ συνεννόηση για όσα υποστηρίζουν στο εξωτερικό οι πολιτικοί αρχηγοί. Κυρίως προς όφελος της πατρίδας και του λαού μας, με στόχο να περιοριστούν όσο είναι δυνατόν οι πιέσεις και να έρθει συντομότερα η οικονομική ανάκαμψη. Αμ δε! Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει.

Οι πολιτικοί αρχηγοί, αντί να φορούν τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος, μόλις περνούν τα σύνορα, σαν να τους τσιμπάει μύγα, προσπαθούν να βγάλουν ο ένας το μάτι του άλλου. Τόσο «μικροί» και «λίγοι» είναι. Βάζουν τις πρόσκαιρες μικροκομματικές εντυπώσεις πιο πάνω από την εικόνα που δίνει η πατρίδα στους ξένους. 

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά «σφάχτηκαν» δημοσίως με διακύβευμα ποιος θα έχει την εύνοια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Ακόμα και έμμεσες ύβρεις αντάλλαξαν (κυρίως η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. τις εξαπέλυσε) για να μειώσουν ο ένας το κόμμα του άλλου. Είναι μετά να μη μας παίρνουν στο ψιλό οι ξένοι, όταν δίνουμε τέτοια δικαιώματα;

Τσίπρας και Γεννηματά μετέφεραν το αρρωστημένο κλίμα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης στο βήμα της προσυνόδου των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες, σαν να μιλούσαν σε κομματικό ακροατήριο. Τα έλεγαν στη νύφη για να τα ακούσει η πεθερά, εν προκειμένω ο ελληνικός λαός. Ομως η νύφη στη δική μας περίπτωση έχει αποδειχτεί «σατανική», εμμονική και εκδικητική. Είναι η ώρα να της δίνουμε καινούργια δικαιώματα; Τσίπρας και Γεννηματά αποδείχτηκαν (και) χθες κατώτεροι των περιστάσεων. Αγχωμένη η δεύτερη για την πολιτική της επιβίωση και ο πρώτος για τις εκλογές που χάνονται, αντί να προτάξουν την ανάγκη να πιάσουν τόπο οι αιματηρές θυσίες των Ελλήνων, ξεκατινιάστηκαν με κεντρικό θέμα (άκουσον άκουσον!) την Ακροδεξιά στην Ελλάδα και ποιος συνεργάστηκε μαζί της. Λες και έλυσαν όλα τα άλλα προβλήματα και το μόνο που έμεινε να τους χωρίζει είναι αυτό!

Το χθεσινό περιστατικό (άκρως ενδεικτικό του επαρχιωτισμού των πολιτικών μας ηγεσιών αλλά και της δουλικότητάς τους) δεν είναι το μόνο. Και ο Μητσοτάκης τα ίδια και χειρότερα κάνει. Ταξιδεύει στο εξωτερικό και νοιάζεται κυρίως να δυσφημεί τον ΣΥΡΙΖΑ στους ξένους. Δυστυχώς, βάζει σε δεύτερη μοίρα το γεγονός της συνολικής δυσφήμησης της χώρας μέσω αυτών που αναφέρει. Οι ξένοι επενδυτές, για παράδειγμα, τι γνώμη θα σχηματίσουν για την Ελλάδα ακούγοντας τον πρόεδρο της Ν.Δ. να λέει την κυβέρνηση διεφθαρμένη; Κανείς τους δεν θα πλησιάσει προς την περιοχή μας για να τοποθετήσει τα ωραία του λεφτά. Αυτή η τακτική λοιπόν έχει νόημα; Μήπως οι ξένοι θεσμικοί παράγοντες και πολιτικοί δεν ξέρουν ποιος είναι ο Τσίπρας και ποιους εξυπηρετεί; Τον κ. Μητσοτάκη περίμεναν να τους τα πει;

Για να μην πουν ορισμένοι ότι αναφέρομαι σε γενικότητες, δείτε τι είχε πει πέρυσι τέτοιο καιρό ο κ. Μητσοτάκης ευρισκόμενος στις ΗΠΑ: «Υπάρχει μια νέα γενιά ολιγαρχών που βρίσκονται πολύ κοντά στην κυβέρνηση, και είναι μάλιστα χειρότερη από την προηγούμενη. Κανείς δεν έδινε σημασία όμως - χρειάστηκε να εισβάλει κάποιος με όπλο σε ποδοσφαιρικό γήπεδο για να το προσέξουν». Ερωτώ λοιπόν ποιο το νόημα να κάνει τέτοιες αναφορές ο πρόεδρος της Ν.Δ. μιλώντας στους Αμερικανούς. Ποια... υπηρεσία προσφέρει στη χώρα;
Ας μαζευτούν λοιπόν όλοι τους και ας πάψουν τουλάχιστον στο εξωτερικό να ζημιώνουν τη χώρα. Οταν περνούν τα σύνορα, καλύτερα να... το ράβουν!


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια