Ποιος «γαργαλάει» τον Τσίπρα για εκλογές τον Μάιο


Γράφει ο Σταύρος Λυγερός

Δεν ξέρω ποιος συνεργάτης του «γαργαλάει» τον πρωθυπουργό να στήσει και εθνικές κάλπες τον Μάιο, αλλά το  κομματικό συμφέρον του θα έπρεπε να τον «γαργαλάει». Ο ίδιος, πάντως, συνεχίζει κατηγορηματικά να δηλώσει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Ο χρόνος θα δείξει εάν είναι ειλικρινής ή με αυτή τη ρητορική αποσκοπεί να αποκοιμίσει τους πολιτικούς αντιπάλους και να τους αιφνιδιάσει εκλογικά.

Δεν θα στοιχημάτιζα, πάντως, ούτε ένα ευρώ όσον αφορά τον χρόνο των εκλογών, παρότι με ορθολογικούς όρους ο Μάιος ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει υποχρεωτικά πως θα στηθούν τότε εθνικές κάλπες. Η ιστορία είναι γεμάτη από περιπτώσεις που ένας ηγέτης δεν διαβάζει σωστά το συμφέρον του και κάνει λάθος επιλογή. Με άλλα λόγια, θεωρώ και τα δύο σενάρια πιθανά.

O Μάιος προσφέρει σημαντικά εκλογικά πλεονεκτήματα στον ΣΥΡΙΖΑ για τους εξής λόγους:

Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στη δεξαμενή των αντιδεξιών ψηφοφόρων, αυτών που για λόγους είτε ιδεολογίας είτε παράδοσης δεν ψηφίζουν ΝΔ. Πολλοί από αυτούς τους ψηφοφόρους, ωστόσο, είναι δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση Τσίπρα. Κυρίως οι ανήκοντες σε μικρομεσαία στρώματα που έχουν στενάξει από την υπερφορολόγηση και όχι μόνο. Εάν ο δυσαρεστημένος ψηφοφόρος αυτής της κατηγορίας έχει ενώπιόν του και την ευρωπαϊκή και την εθνική κάλπη, έχει επιβεβαιωθεί καθ’ όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο, ότι ένα μέρος της πολιτικής δυσαρέσκειας διοχετεύεται στις ευρωκάλπες. Έτσι περιορίζονται οι απώλειες του κυβερνώντος κόμματος στις εθνικές κάλπες.

Δεύτερον, εάν οι εκλογές γίνουν τον Οκτώβριο αρκετοί δυσαρεστημένοι αντιδεξιοί ψηφοφόροι, που κατά κανόνα έχουν την τάση να μην στρέφεται σε μικρά κόμματα, πιθανόν να μην πάνε στις κάλπες. Με άλλα λόγια, η αποχή είναι μεγάλος εχθρός του ΣΥΡΙΖΑ, αφού θα είναι κυρίως εις βάρος του και μάλιστα όσο μεγαλύτερη θα είναι τόσο -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- η ΝΔ θα προσεγγίζει την αυτοδυναμία.

Εάν, όμως, οι εκλογές γίνουν ταυτοχρόνως με τον πρώτο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, η τάση προς αποχή θα εξουδετερωθεί σε μεγάλο βαθμό. Κι αυτό, επειδή όλοι σχεδόν οι πολίτες έχουν στον κύκλο τους κάποιον από τους περίπου 150.000 υποψηφίους που θα διεκδικήσουν μία θέση στα περιφερειακά, δημοτικά και τοπικά συμβούλια. Με άλλα λόγια, έχουν κίνητρο να πάνε στις κάλπες κι αν πάνε για να ψηφίσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές πιθανότατα θα ψηφίσουν και στις εθνικές.

Τρίτον, εάν οι εθνικές εκλογές αφεθούν για τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η ΝΔ θα καταγράψει νίκη στις ευρωεκλογές. Αυτή, εκτός από την αναπόφευκτη αρνητική για τον ΣΥΡΙΖΑ εντύπωση, θα τροφοδοτήσει την αρνητική γι’ αυτόν εκλογική δυναμική. Το φαινόμενο το είδαμε και το 2009 και το 2014-15. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το φθινόπωρο, στις εθνικές εκλογές, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να συρρικνωθεί περισσότερο από όσο θα μειωνόταν στην περίπτωση των τριπλών εκλογών. Με άλλα λόγια, εάν τον Μάιο η ΝΔ κερδίσει με μία διαφορά Χ, τον Οκτώβριο θα κερδίσει με σαφώς μεγαλύτερη διαφορά.

Το επιχείρημα όσων υποστηρίζουν το σενάριο «εκλογές τον Οκτώβριο» είναι ότι ο χρόνος εργάζεται υπέρ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της δέσμης των παροχών. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο. Όταν ένα κυβερνών κόμμα έχει δημοσκοπικά περάσει σε δεύτερη θέση και μάλιστα με σημαντική διαφορά, οι παροχές στην καλύτερη περίπτωση να συγκρατήσουν τον ρυθμό της πτώσης.

Το αναμφισβήτητο πλεονέκτημα του Οκτωβρίου για τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από το ότι θα εξασφαλίσει στα στελέχη του μερικούς μήνες εξουσίας ακόμα, είναι ότι θα έχει προηγηθεί το καλοκαίρι με το τουρισμό να έχει δώσει μία ισχυρή ένεση στην οικονομία. Εκτός αυτού, ο Τσίπρας θα έχει τη δυνατότητα να ορίσει το νέο Έλληνα επίτροπο και την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι γνωστό ότι υπάρχει και ένας προσωπικός-πολιτικός λόγος. Ο Τσίπρας ελπίζει ότι μπορεί να του απονεμηθεί (από κοινού με τον Ζάεφ) το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Αυτό αποτελεί ένα ισχυρό προσωπικό κίνητρο, το οποίο επενδύεται και με εκλογικό χρώμα…


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια