Ένα τεστ οπτικού πεδίου προλαμβάνει το γλαύκωμα


Της Ανθής Αγγελοπούλου

Σύμφωνα με μία εργασία που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Clinical Ophthalmology» από τον οφθαλμίατρο κ. Στυλιανό Τσαπάκη et al, μία απλή εξέταση του οπτικού πεδίου που μπορεί να γίνει σε οθόνη Η/Υ μέσω τηλεϊατρικής μπορεί να δείξει αν υπάρχει κίνδυνος γλαυκώματος. 

Πρόκειται για ένα τεστ το οποίο κρατάει λίγο, περίπου 2-3 λεπτά ανά μάτι και μπορεί να επαναληφθεί όσες φορές χρειάζεται γιατί δεν έχει παρενέργειες. 

Ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή και να κάνει ένα τεστ οπτικού πεδίου - γλαυκώματος, στον υπολογιστή του, στο σπίτι του, σύμφωνα με τις οδηγίες της εφαρμογής. 

Ένα θετικό αποτέλεσμα στο τεστ, ιδίως εάν είναι επαναλήψιμο και το τέστ έχει γίνει σωστά θα ήταν ίσως χρήσιμο να διερευνηθεί περαιτέρω ενώ ένα αρνητικό αποτέλεσμα ωστόσο δεν αποκλείει μια βλάβη ενδεχομένως πρώιμη, που δεν είναι ανιχνεύσιμη.  

Το τεστ μπορεί να αποκαλύψει πιθανές βλάβες στο οπτικό πεδίο, οι οποίες δεν είναι αντιληπτές από τον ασθενή. Αν βγει θετικό πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω από ειδικό ενώ αν είναι αρνητικό 

Σύμφωνα με το γιατρό, το τεστ δε προορίζεται για διάγνωση αλλά για να θέσει μία υποψία σε ασθενείς που πάσχουν, αλλά δεν γνωρίζουν το πρόβλημά τους, ότι κάτι ίσως δεν πάει καλά με την όρασή τους και μπορεί να χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις, ενδεχομένως έγκαιρα πριν η νόσος εξελιχθεί.    

Το γλαύκωμα είναι από τις κυριότερες αιτίες τύφλωσης 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2012 υπήρχαν 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι τυφλοί από γλαύκωμα και μέχρι το 2020, προβλέπεται ότι θα φτάσουν τα 79,6 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως και από αυτούς τα 11.2 εκατομμύρια θα είναι αμφοτερόπλευρα τυφλοί.

Το γλαύκωμα είναι μία «σιωπηλή» νόσος και μπορεί να μην έχει συμπτώματα, τουλάχιστον σε αρχικά στάδια. Συνήθως προχωράει αργά και συχνά αφορά και τα δύο μάτια. Σύμφωνα με τη στατιστική, μόνο το 34% των πραγματικά πασχόντων στις ανεπτυγμένες χώρες και το 8% στις αναπτυσσσόμενες χώρες γνωρίζουν το πρόβλημα με τη όρασή τους.  

Το γλαύκωμα περιλαμβάνει ένα σύνολο οφθαλμικών παθήσεων οι οποίες χαρακτηρίζονται από βλάβη των ινών του οπτικού νεύρου, του «καλωδίου» το οποίο μεταφέρει την εικόνα από το μάτι στον εγκέφαλο. Συνήθως οφείλεται σε αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση.  

Το γλαύκωμα μπορεί να καταστρέψει αυτές τις νευρικές ίνες και να προκαλέσει ατροφία του οπτικού νεύρου και απώλεια του οπτικού πεδίου (του χώρου δηλαδή που βλέπει ταυτόχρονα το μάτι όταν προσηλώνει σε κάποιο σημείο)  σε τέτοιο βαθμό που να οδηγήσει σε τύφλωση, εάν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως και δεν γίνει θεραπεία. 

Η ατροφία του οπτικού νεύρου είναι μη αναστρέψιμη εάν συμβεί και μόνο με τη τακτική εξέταση μπορεί να «προληφθεί». Γι’ αυτό το λόγο έχει μεγάλη σημασία η πρώιμη διάγνωση και η αντιμετώπιση της νόσου.

Οι περισσότεροι από τους πάσχοντες, δεν το γνωρίζουν και δεν λαμβάνουν καμία θεραπεία. 

Η αντιμετώπιση γίνεται με κολλύρια, με laser ή χειρουργικά και αποσκοπεί στη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Δεν υπάρχει οριστική «θεραπεία» για το γλαύκωμα. Η θεραπεία αναστέλλει την εξέλιξη της βλάβης και είναι εφ’ όρου ζωής.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια