Η αυξημένη κατανάλωση αυγών ευθύνεται για πολλούς πρόωρους θανάτους


Της Ανθής Αγγελοπούλου

Ατέλειωτες συζητήσεις έχουν γίνει κατά καιρούς αναφορικά με την κατανάλωση αυγών στη διατροφή μας και κατά πόσο θα μπορούσαν να ευθύνονται για την αύξηση των καρδιακών παθήσεων. Μελέτη που ανακοινώθηκε το 2017, είχε διαπιστώσει ότι τα αυγά είναι ασφαλή για την καρδιά. Ωστόσο, μια νέα μελέτη που έγινε τώρα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο τελευταίο τεύχος του JAMA, δείχνει ότι η κατανάλωση τουλάχιστον τριών αυγών την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. 

Η μελέτη διεξήχθη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern στο Evanston, του Illinois των Ηνωμένων Πολιτειών, από το τμήμα Προληπτικής ιατρικής και διαπιστώνει ότι η κατανάλωση 300 mg ή περισσότερων, χοληστερόλης την ημέρα ή τρία αυγά την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου. 

Η ομάδα ερευνητών εξέτασε περίπου 30.000 ενήλικες για 17 χρόνια, οι οποίοι έτρωγαν περισσότερα αυγά και το διαιτολόγιό τους περιελάμβανε φαγητά με χοληστερόλη. Κατά τη διάρκεια της μελέτης καταγράφησαν 5.400 καρδιαγγειακά συμβάματα που περιελάμβαναν 1.302 εγκεφαλικά επεισόδια, 1.897 περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας και 113 θανάτους λόγω καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, 6.132 από τους συμμετέχοντες πέθαναν και από άλλες αιτίες.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Victor Wenze Zhong, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στην προληπτική ιατρική στο Northwestern και η ομάδα του: Linda Van Horn, Marilyn Cornelis, Dr. John Wilkins, Dr. Hongyan Ning, Mercedes Carnethon, Dr. Philip Greenland, Lihui Zhao και Dr. Donald Lloyd-Jones, εξήγησαν ότι όλοι μας θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 186 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης. Όσο λιγότερες ποσότητες χοληστερόλης καταναλώνουμε, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος για κάποια καρδιακή πάθηση.

Η στατιστική ανάλυση αποκάλυψε επίσης, ότι η λήψη επιπλέον 300 mg διαιτητικής χοληστερόλης ημερησίως θα μπορούσε να συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων κατά 3,2% και με 4,4% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου εξαιτίας οποιασδήποτε αιτίας.

Η  συν-συγγραφέας της μελέτης, Norrina Allen, αναπληρώτρια καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής στο Northwestern University Feinberg School of Medicine, σημείωσε το πόσο σημαντικό είναι οι επιστήμονες, να υπενθυμίσουν στους ανθρώπους ότι υπάρχει χοληστερόλη στα αυγά, ειδικά στους κρόκους, και αυτό έχει βλαβερή επίδραση. Ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν χαμηλότερες ποσότητες χοληστερόλης. Αξίζει μόνο, όπως είπε, να ξέρει κανείς ότι η κατανάλωση δύο αυγών την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 27%.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια η μελέτη αυτή αποτελεί μια προειδοποίηση καθώς υπάρχουν κι άλλο παράγοντες που οδήγησαν σε αυξημένο κίνδυνο θανάτων μεταξύ των συμμετεχόντων, όπως ήταν η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, το αλκοόλ και η χρήση καπνού, τα επίπεδα άσκησης και οι διατροφικές τους συνήθειες. 

Κλείνοντας οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το μήνυμα που πρέπει να λάβουν όλοι είναι ότι η μείωση της κατανάλωσης χοληστερόλης μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Και, ότι εκτός από τα αυγά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και άλλα είδη διατροφής που είναι πλούσια σε χοληστερίνη όπως είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (βούτυρο, κρέμα γάλακτος κ.λπ.) καθώς και τα επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα.

Πηγές: 
https://www.preventivemedicine.northwestern.edu/education/cardio-fellowship/fellows.html
https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2728465
https://www.news-medical.net/news/20190319/Are-eggs-good-or-bad-for-you.aspx
https://www.naftemporiki.gr/story/1455669/i-auksimeni-katanalosi-augon-euthunetai-gia-pollous-proorous-thanatous

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια