Την εκτίμηση ότι οι τοπικές εκλογές στην Τουρκία οι οποίες θα διεξαχθούν την Κυριακή (31/3) θα αποτελέσουν μεγάλη δοκιμασία για την κυβέρνηση του ΑΚΡ και για τον ίδιο τον Ερντογάν, διατύπωσε μιλώντας στο Sigmalive, o Δρ. Ζήνωνας Τζιάρρας.
Σύμφωνα με τον κ. Τζιάρρα, υπάρχουν πολλές εκτιμήσεις που θέλουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χάνει σημαντικές πόλεις. Ο Τούρκος πρόεδρος ετοιμάζεται για σκληρή ήττα, ή τουλάχιστον να χάσει περιοχές-«κλειδιά» που ενισχύουν την επιρροή του στη χώρα.
Η Τουρκία βρίσκεται σε μια περίοδο έντονης αποσταθεροποίησης, λόγω οικονομίας, σχέσεων με ΗΠΑ, αλλά και ελληνοτουρκικών πως επηρεάζουν τους Έλληνες, επηρεάζουν και τον τουρκικό λαό.
Η αυξημένη πολεμική ρητορική για επέμβαση της Τουρκίας σε Αιγαίο-Α.Μεσόγειο-Συρία, καθώς και οι απειλές για την Αγιά Σοφιά, είναι μια προεκλογική τακτική του Ερντογάν, η οποία όμως δε φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Η οικονομία που καταρρέει σταδιακά «σκεπάζει» οτιδήποτε άλλο βγει από το στόμα του Σουλτάνου και είναι το πρώτο λιθαράκι για την αποκαθήλωσή του.
«Οι τοπικές εκλογές στην Τουρκία θα αποτελέσουν μεγάλη δοκιμασία για την κυβέρνηση του ΑΚΡ και για τον ίδιο τον Ερντογάν, καθώς πολλές εκτιμήσεις τον θέλουν να χάνει σημαντικές πόλεις. Το μεγάλο διακύβευμα των εκλογών γίνεται αντιληπτό και εάν δει κανείς τις τεράστιες προσπάθειες που κάνει ο Ερντογάν για να κρατήσει και να συσπειρώσει τις ψήφους του εν μέσω μιας επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως σημειώνει ο κ. Τζιάρρας, ο Τούρκος Πρόεδρος, έχει επιστρατεύσει κάθε δυνατό μέσο όπως, την επιχορήγηση λογαριασμών ρεύματος, το άνοιγμα δημόσιων οπωροπωλείων με φθηνότερες τιμές, την πληρωμή των κοινωνικών ασφαλίσεων και του φόρου εισοδήματος για ένα χρόνο σε 2.5 εκατομμύρια νέων εργατών, διάφορες στρατηγικές καλπονοθείας, και άλλα.
«Το μεγάλο στοίχημα για τον Ερντογάν είναι η διατήρηση μεγάλων δήμων και ιδιαίτερα αυτών της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης. Σε ό,τι αφορά την πρώτη μάλιστα, πολλές είναι οι εκτιμήσεις που την θέλουν να περνά στην αντιπολίτευση. Ανησυχία υπάρχει και για άλλους μεγάλους δήμους όπως της Προύσας, της Αττάλειας και των Αδάνων», πρόσθεσε.
Δημοτικές όπως «δημοψήφισμα»
Ερωτηθείς ο κ. Τζιάρρας, τι σημαίνουν για τον ίδιο τον Ερντογάν αυτές οι εκλογές ανέφερε:
«Όπως κάθε εκλογική αναμέτρηση από τις πρώτες Προεδρικές του 2014, και ιδιαίτερα από το 2015 και εντεύθεν, έτσι και αυτή θα λειτουργήσει ως ένα «δημοψήφισμα» υπέρ ή κατά του ίδιου».
Και συνέχισε λέγοντας: «Θα κρίνει το κατά πόσο η οικονομική κατρακύλα, η πολιτική πόλωση, και τα διπλωματικά αδιέξοδα της χώρας έχουν επηρεάσει δραματικά την κοινωνική αποδοχή του ΑΚΡ και του Ερντογάν, στο κομμάτι εκείνο της κοινωνίας που έχει μείνει πιστό σε αυτόν μέχρι τώρα».
Τι να αναμένουμε μετά το αποτέλεσμα
Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο αναλόγως του αποτελέσματος θα επηρεαστεί η στάση και η ρητορική της Τουρκίας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Τζιάρας, ανέφερε:
«Κάποια ριζική αλλαγή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, περιλαμβανομένων των ελληνοτουρκικών και του Κυπριακού, δεν μπορούμε να αναμένουμε μετά τις εκλογές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η τουρκική κυβέρνηση θα σταματήσει να παρουσιάζεται προσηλωμένη στον σκοπό της επίλυσης του Κυπριακού.
Εάν ο Ερντογάν βγει κερδισμένος θα νιώσει νομιμοποιημένος να επιμείνει σε παραδοσιακές και όχι μόνο αξιώσεις – οι αναθεωρητικές τάσεις της χώρας στο εξωτερικό θα ενισχυθούν.
Εάν η ισχύς του ΑΚΡ μειωθεί σε τοπικό επίπεδο πρέπει αναμένεται όξυνση της εσωτερικής πόλωσης η οποία με τη σειρά της θα καταναλώσει την ενέργεια της κυβέρνησης τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα, στρέφοντας μερικώς την προσοχή της από κάποια ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια