Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Αίγυπτος. Βρισκόμαστε στην Κοιλάδα των βασιλιάδων. Στις 4 Νοεμβρίου 1922 ένα νεαρό αγόρι που εργάζεται για μια βρετανική ομάδα ανασκαφής, ενώ πήγαινε με το γάιδαρό του στο σπίτι, τη νύχτα, ξαφνικά γλίστρησε σε μια τρύπα κάτω από την άμμο.
Αυτή η πτώση τον οδήγησε σε μια μυστηριώδη είσοδο, Βγήκε και έτρεξε κατευθείαν στον Howard Carter, τον υπεύθυνο των ανασκαφών. Την επόμενη μέρα ξεκίνησαν να σκάβουν.
72 σκαλοπάτια τους χώριζαν από μία μυστηριώδη πόρτα. Ο Carter χωρίς κανένα δισταγμό την έσπασε και βρέθηκε μπροστά σε κάτι που δεν είχε δει ο άνθρωπος για χιλιάδες χρόνια.
Ο τάφος ήταν γεμάτος με χρυσό και θησαυρούς, σε σύγκριση με άλλους τάφους που βρέθηκαν σε όλο τον κόσμο. Ήταν ο πιο συντηρημένος και άθικτος τάφος που βρήκε ποτέ ο Χάουαρντ Κάρτερ. Ο τάφος του Τουτατχαμών.
Αυτή η ανακάλυψη οδήγησε σε μία σειρά από θανάτους και τραγωδίες. Πέθαναν αναίτια άνθρωποι μέχρι και το αγαπημένο καναρίνι του Χάουαρντ Κάρτερ. Λες και υπήρχε κάποια κατάρα που τους τιμωρούσε επειδή άνοιξαν τον συγκεκριμένο τάφο, γι αυτό και έμεινε γνωστή ως «η κατάρα του Φαραώ».
Τουλάχιστον επτά θάνατοι έχουν συνδεθεί με το άνοιγμα του τάφου. Θα μπορούσε πραγματικά να υπήρξε μια κατάρα που προστάτευε τον τάφο του Φαραώ; Τι είδους τεχνολογία θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί για την προστασία του θαλάμου;
Η απάντηση θα μπορούσε να βρεθεί στη «μαγεία» ή μήπως σε κάποια άγνωστη επίδραση που είχε «τοποθετηθεί» λίγο πριν το σφράγισμα του τάφου;
Υπάρχει, όντως, ένα «μαγικό ξόρκι» που οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ονόμαζαν hecka, για το οποίο αναφέρουν ότι ήταν ένα δώρο από τους θεούς τους. Αυτό το hecka – ό,τι κι αν ήταν – χρησιμοποιήθηκε για καταστροφές από τους Αιγύπτιους της εποχής.
Τι θα μπορούσε να ήταν αυτό το ξόρκι; Ήταν κάτι που είχε κλειστεί μέσα στον θάλαμο του τάφου και περίμενε να εξαπλωθεί όταν θα άνοιγαν οι πόρτες από κάποιους που δεν ήξεραν πως να το απενεργοποιήσουν;
Θα μπορούσε να είναι μία μυστηριώδης δύναμη, εξωγήινης ή άλλης προέλευσης;
Σύμφωνα με το «Βιβλίο των Νεκρών» από το κεφάλαιο 151, αυτά τα ξόρκια ήταν σε θέση να προστατεύσουν τους ίδιους τους νεκρούς. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν στη δύναμη των λέξεων και πίστευαν στη μαγεία . Πίστευαν, ακόμα, ότι είναι δυνατόν μέσω της δύναμης των λέξεων, οι ίδιοι θα μπορούσαν να ανοίξουν κάποιες Πύλες, προς τον άλλο κόσμο.
Άραγε, θα μπορούσε πραγματικά να υπήρχε κάποιο ξόρκι που απαγγέλθηκε μέσα στον τάφο, το οποίο δονούνταν επί χιλιάδες χρόνια μέσα στον κλειστό χώρο;
Ωστόσο, όλοι οι θάνατοι δεν έγιναν μονομιάς, ενώ αρκετοί πέθαναν πολύ αργότερα, ακόμα και μετά από κάποια χρόνια. Κατά συνέπεια -και σύμφωνα με τους σκεπτικιστές – δεν υπάρχει καμία σύνδεση των θανάτων με το άνοιγμα του τάφου.
Τότε, πως δημιουργήθηκε ο «μύθος» της κατάρας, αφού κανείς ήδη από τότε δεν πίστευε σε τέτοιες προλήψεις; Ακόμα και ο ίδιος ο Χάουαρντ περιφρόνησε την ιδέα να υφίσταται κάτι σχετικό!
Τι ήταν αυτό που τους τρόμαξε; Τι ήταν αυτό που τους τάραξε και δεν τολμούσαν να το αποδώσουν κάπου, αλλά το απέρριπταν; Ίσως, το έκαναν υποσυνείδητα για να κατευνάσουν τα «πνεύματα» ή το «ξόρκι», επειδή αν το παραδεχόντουσαν, θα γινόταν πιο δυνατό; Σκεφτείτε το λίγο.
Παρακολουθήστε και το βίντεο για να δείτε και να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες αλλά και πως ο αφηγητής συνδέει το ξόρκι με την πιθανή εξωγήινη προέλευσή του:
Για υπότιτλους: Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια