Έως και το 97% των πλαστικών φιαλών ανακυκλώνονται στη Νορβηγία


Η Νορβηγία συνεχίζει να ηγείται στον τομέα της ανακύκλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, με το 97% των πλαστικών φιαλών της να ανακυκλώνονται και να επαναχρησιμοποιούνται.

Η χώρα διαθέτει τώρα ένα πρόγραμμα που ωθεί τόσο τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, όσο και τους πολίτες να ανακυκλώνουν τις χρησιμοποιημένες πλαστικές φιάλες τους. Τώρα, άλλες χώρες όπως ο Καναδάς, προσπαθούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα με παρόμοια προγράμματα.

Το νορβηγικό σύστημα ανακύκλωσης πλαστικών φιαλών προβλέπει ότι η κυβέρνηση επιβάλλει φόρο περιβάλλοντος περίπου 40 λεπτά ανά φιάλη για όλους τους παραγωγούς και εισαγωγείς πλαστικών. Εάν οι εταιρείες είναι σε θέση να ανακυκλώσουν τα πλαστικά υλικά, οι φόροι τους μειώνονται. Εάν οι οργανισμοί καταφέρουν να ανακυκλώσουν περισσότερο από το 95% των πλαστικών τους υλικών, τότε οι φόροι τούς επιστρέφονται.

Το πρόγραμμα δεν αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, αλλά και τους καταναλωτές, που πληρώνουν ένα μικρό χρηματικό ποσό για κάθε πλαστικό μπουκάλι που αγοράζουν. Ο τρόπος για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους είναι να επιστρέψουν τα μπουκάλια μέσω μιας από τις 3.700 μηχανές που βρίσκονται σε παντοπωλεία και καταστήματα τροφίμων. Αυτά τα μηχανήματα δεν είναι απλά αποθετήρια, καθώς μπορούν επίσης να καταγράψουν την καταχώρηση μπουκαλιών μέσω barcode και να εκτυπώσουν ένα κουπόνι για τον πελάτη.

Η στρατηγική της νορβηγικής ανακύκλωσης καθοδηγείται από μια εταιρεία που ονομάζεται Infinitum, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ανήκει σε διάφορες τοπικές επιχειρήσεις παραγωγής ποτών που παράγουν πλαστικό. Κάθε ξένη εταιρεία που εισάγει πλαστικό στη Νορβηγία πρέπει να εγγραφεί στο Infinitum.

Άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, εφαρμόζουν ήδη παρόμοιες στρατηγικές, ωστόσο το σύστημα της Νορβηγίας είναι το πλέον αποτελεσματικό για τη σύγχρονη πλαστική επιδημία.

«Έχουμε το πιο αποτελεσματικό σύστημα στον κόσμο» δήλωσε ο διευθυντής επιχειρησιακής διαχείρισης της Infinitum, Στεν Νέρλαντ, ο οποίος δεν συμφωνεί με την ιδέα ότι ο κόσμος πρέπει να αποφεύγει το πλαστικό. «Το πλαστικό είναι φθηνό, ελαφρύ και εύκαμπτο. Είναι μια πολύ καλή πρώτη ύλη, αν χρησιμοποιείται σωστά και ανακυκλώνεται αποτελεσματικά» πρόσθεσε.

( Photo: shutterstock )

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια