Του Γιώργου Φιντικάκη
Στη μία νέα κινεζική παρουσία, αυτή της China Western Power Industrial, εστιάζεται η μοναδική προσθήκη στη λίστα των επενδυτών που εμφανίστηκαν στο δεύτερο διαγωνισμό της ΔΕΗ για την πώληση των λιγνιτικών της μονάδων.
Ούτε ρώσοι επενδυτές, ούτε αμερικανική εταιρεία με τους οποίους έλεγε τις προηγούμενες ημέρες πως είχε έρθει σε επαφή, προκειμένου να προσέλθουν στο διαγωνισμό, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ.Παναγιωτάκης, έκαναν την εμφάνισή τους.
Σε αυτή την δεύτερη προσπάθεια της ΔΕΗ να «ξεφορτωθεί» τις λιγνιτικές μονάδες (Μεγαλόπολη, Μελίτη) και να ξεμπερδέψει μια και καλή με την πολύχρονη εκρεμμότητά της απέναντι στην ΕΕ, το παρών δήλωσαν συνολικά έξι εταιρείες, δηλαδή όλοι οι συμμετέχοντες στην πρώτη διαγωνιστική διαδικασία πλην της τσεχικής EPH, με μοναδική, όπως είπαμε, νέα προσθήκη, αυτήν της China Western Power Industrial.
Έτερη διαφορά σε σχέση με τον πρώτο διαγωνισμό είναι ότι ενώ η τσέχικη SEV.EN ENERGY είχε συνεργαστεί στη φάση των δεσμευτικών προσφορών με την ΤΕΡΝΑ, τώρα προσέρχεται σε κοινοπραξία με μια δεύτερη τσέχικη εταιρεία.
Κατά τα λοιπά, εκδήλωσαν ενδιαφέρον όλοι οι συμμετέχοντες στην πρώτη διαγωνιστική διαδικασία πλην της τσεχικής EPH.
Πιο αναλυτικά μη δεσμευτικό ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι (με αλφαβητική σειρά):
1. BEIJING GUOHUA POWER COMPANY LIMITED AND DAMCO ENERGY S.A. (CONSORTIUM)
2. CHINA WESTERN POWER INDUSTRIAL Co LTD
3. SEV.EN ENERGY AG – INDOVERSE (CZECH) COAL INVESTMENTS LIMITED (CONSORTIUM)
4. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
5. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
6. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Στην πράξη, τίποτα δεν προϊδεάζει ότι αυτό το δεύτερο εγχείρημα θα έχει διαφορετική τύχη από το πρώτο που ναυάγησε προ μηνός, καθώς η διοίκηση της ΔΕΗ είχε απορρίψει τη μοναδική προσφορά, αυτή των 25 εκατ ευρώ από την Μυτιληναίος για τη Μελίτη.
Όλες οι εκκρεμότητες του πρώτου διαγωνισμού, παραμένουν ανοικτές και σε αυτόν τον δεύτερο. Ασάφεια επικρατεί τόσο ως προς το υψηλό κόστος τροφοδοσίας με λιγνίτη της Μελίτης από το ορυχείο της Αχλάδας, όσο και ως προς το αν η Κομισιόν θα εγκρίνει και πότε, τα λεγόμενα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ), δηλαδή μια ετήσια αποζημίωση και για λιγνιτικές μονάδες για την ισχύ που μπορούν να διαθέσουν στο σύστημα, όπως ακριβώς συμβαίνει με εκείνες του φυσικού αερίου, γεγονός που θα αποτελούσε ένα κίνητρο για τους δυνητικούς αγοραστές.
Στελέχη που παρακολουθούν τη διαδικασία αναδεικνύουν έναν ακόμη αρνητικό παράγοντα. Το κόστος των ρύπων τις τελευταίες μέρες κινείται και πάλι ανοδικά, πάνω από τα 22 ευρώ ο τόνος, γεγονός που δεν στέλνει θετικά μηνύματα στους επενδυτές.
Στο διαδικαστικό σκέλος, οι σύμβουλοι της ΔΕΗ, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν το πόρισμά τους σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.
Στη σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ εκφράζεται η ικανοποίηση της διοίκησης και η προσδοκία της ότι με αυτή τη συμμετοχή και ενδιαφέρον θα υπάρξει ουσιαστικός διαγωνισμός και θετική έκβαση της διαδικασίας αποεπένδυσης.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια