Η Άγκυρα θέλει κομμάτια ελληνικής & κυπριακής ΑΟΖ: Οι ΗΠΑ περιμένουν ποιος θα μείνει «όρθιος» για να κάνουν «business»


Γράφει ο Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Έρχεται κάποτε η στιγμή που τα πράγματα δεν μπορούν να αναβληθούν άλλο για το μέλλον, έχουν δημιουργηθεί «γόρδιοι δεσμοί» και πρέπει κάτι να συμβεί να λυθούν ή για να κοπούν.

Συνήθως είναι το δεύτερο και είναι το λεγόμενο «point of no return» και ακριβώς σε αυτό το σημείο έχουν φτάσει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την πρόσφατη αποκάλυψη Τούρκου βουλευτή της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ερώτησή του προς τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ότι “Ούτε ένας κουβάς πετρέλαιο” δεν βρέθηκε από τις έρευνες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και με την οποία τον καλεί να απαντήσει πόσα χρήματα έχει ξοδέψει μέχρι τώρα η τουρκική κυβέρνηση για τα τρία πλοία που αγόρασε και πόσα ξόδεψε για τις γεωτρήσεις δεν ήταν τυχαία.

Ουσιαστικά σήμανε την έναρξη μιας νέας επιθετικής δραστηριότητας της Τουρκίας με σκοπό την επιβολή απόσπασης κομματιών της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ, που φυσικά έχουν εν αφθονία και μάλλον αποδεδειγμένα πλέον, πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Όπως κατέστη φανερό οι Τούρκοι διέρρευσαν σκόπιμα αυτή την πληροφορία για να αιτιολογήσουν άμεσα τις επόμενες κινήσεις τους που είναι να κατευθυνθούν εκεί όπου υπάρχουν κοιτάσματα αλλά δεν τους ανήκουν.

Αμέσως μετά από δύο ημέρες μας επιβεβαιώνει ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου ο οποίος εξήγγειλε ότι η Τουρκία «τις προσεχείς ημέρες» θα ξεκινήσει γεωτρήσεις, με δυο σκάφη, γύρω από την Κύπρο.

«Τώρα στο θέμα του φυσικού αερίου και τα αποθέματα γύρω από την Κύπρο δυστυχώς άρχισαν γεωτρήσεις παρά την επίμονη μας να μην το κάνουν μονομερώς και το αίτημα μας να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα και των τουρκοκύπριων. Τώρα και το δικό μας γεωτρύπανο Πορθητής κάνει γεώτρηση ανοιχτά της Αττάλειας. Θα το πάμε κατευθείαν νοτίως της Κύπρου. Με τον ίδιο τρόπο και το δεύτερο μας γεωτρύπανο που θα έρθει τις επόμενες μέρες θα το στείλουμε εκεί. Θα αρχίσουμε γεωτρήσεις σε εκείνη την περιοχή. Κάνουμε προετοιμασίες γι αυτό, γίνονται σεισμικές έρευνες και θα κάνουμε γεώτρηση με ευστοχία στα σημεία που έχουμε εξακριβώσει», ανέφερε.

Ταυτόχρονα έλαβε χώρα και μια άλλη σημαντική εξέλιξη 

Την τοποθέτηση Στρατιωτικών Συνδέσμων (Military Liaison Officers), πρακτικά «κομισάριων-τοποτηρητών», στις κρίσιμες μονάδες ειδικών επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων και συνακόλουθα τον έμμεσο έλεγχο των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων τους και την δυνατότητα να γνωρίζουν άμεσα ακόμα και τυχόν έκτακτη ανάπτυξή τους, ζήτησαν οι ΗΠΑ επίσημα από την ελληνική κυβέρνηση, προϊδεάζοντας για το τι μέλλει γενέσθαι στα ελληνοτουρκικά και όχι μόνο.

Όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του ΥΠΕΘΑ στο pronews.gr, οι Αμερικανοί ζήτησαν επίσημα να υπάρχουν μόνιμα ενταγμένα στελέχη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, όπως συνέβαινε στις δεκαετίες του '50 και του '60 στις πλέον αξιόμαχες μονάδες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και πιο συγκεκριμένα στις Ζ΄ ΜΑΚ, το ΕΤΑ, την ΔΥΚ και την 31η ΜΕΕΔ!

Φυσικά, η ενέργεια δεν περιορίζεται μόνο από την ανάγκη τους να ελέγξουν εκ των έσω και να έχουν πρωτογενή πληροφόρηση για τις κινήσεις των ελληνικών ειδικών δυνάμεων σε περίπτωση ελληνοτουρκικής «θερμής» κρίσης.

Ο πολιτικός έλεγχος - γιατί περί αυτού πρόκειται - εν είδη «κομισάριων» των ελληνικών ειδικών δυνάμεων, υπαγορεύεται από την ανάγκη των ΗΠΑ να ελέγξουν το μοναδικό ετοιμοπόλεμο κομμάτι των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων (πλην των Μοιρών μαχητικών της ΠΑ και ορισμένων ναυτικών μονάδων) οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί των οποίων είναι μόνιμοι, ανησυχούν για την παρακμή της χώρας και σε περίπτωση ατυχούς για την Ελλάδα, εξέλιξης μιας ελληνοτουρκικής «θερμής» κρίσης, θα μπορούσαν να αντιδράσουν σε δεύτερη φάση με τρόπο που δεν είναι αυτός που θέλουν οι ΗΠΑ.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι πολύ απλά όλα έχουν τελειώσει και η «ώρα μηδέν» πλησιάζει.

Οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να πάρουν ότι δεν τους ανήκει και η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει αν θα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί ότι της ανήκει και αν έχει και την θέληση να το κάνει αυτό, διότι τίθεται και τέτοιο ζήτημα.

Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι πλησιάζει η ώρα των μείζονων κρίσεων και θέλουν από τώρα να έχουν «πρώτη θέση» στα τεκταινόμενα.

Το ζήτημα είναι και αυτό δεν έχει αποσαφηνιστεί από την αμερικανική πλευρά, ποιο είναι το αποτέλεσμα που η Ουάσινγκτον θα ήθελε να δει σε μια ενδεχόμενη ελληνοτουρκική σύγκρουση.

Το παρελθόν έχει δείξει ότι δεν μπορεί ποτέ κανείς να εμπιστευθεί τις ΗΠΑ καθώς κατανοούν τα δικά τους συμφέροντα μέσα από περίπλοκες οπτικές γωνίες και λογικό άλλωστε για μια παγκόσμια δύναμη.

Στην ουσία αυτό που θέλουν οι Αμερικανοί είναι να δουν ποιος θα είναι ο «last man standing», ποιος θα έχει μείνει όρθιος, για να ξέρουν με ποιον θα κάνουν και... δουλειές.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια