Τέλος στο ροχαλητό με μίνι επέμβαση

Χειρουργοί εφαρμόζουν ένα... λίφτινγκ στο εσωτερικό του λαιμού για να θεραπεύσουν και την υπνική άπνοια


Τέλος στις θορυβώδεις και άγρυπνες (για τους συντρόφους) νύχτες έρχεται να βάλει μια νέα πρωτοποριακή επέμβαση, που εφαρμόζεται ήδη στα νοσοκομεία του βρετανικού ΕΣΥ (NHS). Με ένα... λίφτινγκ στο εσωτερικό του λαιμού οι χειρουργοί κατάφεραν να θεραπεύσουν μια για πάντα τις άπνοιες και το ροχαλητό, που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής όχι μόνο του πάσχοντος, αλλά και του περιβάλλοντός του. 

Οι πάσχοντες από υπνική άπνοια, εκτός από μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αρτηριακής υπέρτασης, καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού, έχουν και πολύ κακή ποιότητα ύπνου, ξυπνούν συνεχώς και αισθάνονται εξαντλημένοι και κακοδιάθετοι όλη την ημέρα. Η υπνική άπνοια έχει συσχετιστεί, επίσης, με μειωμένη απόδοση σε καθημερινές δραστηριότητες και με τροχαία ατυχήματα.

Με τη νέα επέμβαση ουσιαστικά ανακατασκευάζεται η ανατομία του λαιμού κατά τρόπο ώστε να προλαμβάνεται το ροχαλητό. Στη διάρκεια του χειρουργείου, που πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί 90 λεπτά, ο χειρουργός κόβει, επανατοποθετεί και ράβει τους μυς που περιβάλλουν τον φάρυγγα ή το πίσω μέρος του λαιμού πάνω στον οισοφάγο. 

Συγκεκριμένα, κάθε υπερωοφαρυγγικός μυς κόβεται και στη συνέχεια τραβιέται προς τα πάνω και προς τα πίσω, και ράβεται στην άκρη του φάρυγγα. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται κάτι σαν εσωτερική στήριξη στον μαλακό ιστό στο πίσω μέρος του λαιμού, που συνήθως «καταρρέει» κατά τη διάρκεια του ύπνου, φράσσοντας τον αεραγωγό.

Η επέμβαση θεωρείται ιδανική εναλλακτική για πάσχοντες που δεν αντέχουν να κοιμούνται φορώντας μάσκα αρνητικής πίεσης (C-Pap), ωστόσο δεν στερείται από παρενέργειες. Αν και απαιτεί νοσηλεία μόλις μίας ημέρας, χρειάζεται περίπου έναν μήνα αποχής από την εργασία, ενώ ο πόνος στον λαιμό και η δυσκολία στην ομιλία συνοδεύουν τους ασθενείς αρκετές ημέρες. Συχνές είναι, επίσης, οι λοιμώξεις και η μετεγχειρητική αιμορραγία. 

Περιγράφοντας παραστατικά τη χειρουργική διαδικασία, ο χειρουργός Vik Veer από το Royal National Throat Nose & Ear Hospital στο Λονδίνο, που έχει ήδη δοκιμάσει την τεχνική σε 100 ασθενείς, τόνισε: «Είναι σαν να ανοίγεις τις κουρτίνες και να τις ασφαλίζεις προς τα πάνω».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια