«Καμπανάκι» κινδύνου από τον καθηγητή σεισμολογίας και διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Άκη Τσελέντη
Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με την αυτόματη λύση του EMSC), σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης (05/02), στις 04:26 σε υποθαλάσσια περιοχή του Ιονίου, κοντά στην Πρέβεζα.
Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στα 19χλμ. βορειοδυτικά της Πρέβεζας και στα 73χλμ. νότια των Ιωαννίνων σύμφωνα με το EMSC.
Η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει το σεισμό στα 5 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 5χλμ. και επίκεντρο τα 16χλμ. δυτικά της Πρέβεζας.
Ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Άκης Τσελέντης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι δεν αποκλείεται ο σεισμός στην Πρέβεζα να είναι συνέπεια του σεισμού στη Ζάκυνθο τον Οκτώβριο.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες στη συγκεκριμένη περιοχή και τόνισε ότι η Δυτική Ελλάδα δίνει πάντα σεισμούς γι’ αυτό κάλεσε τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί και να ενημερώνονται από τους αρμόδιους.
«Τον Οκτώβριο που είχαμε τον μεγάλο σεισμό στη Ζάκυνθο, τότε εξέφρασα μια μεγάλη ανησυχία γιατί ο σεισμός αυτός έγινε σε μια περιοχή που βρίθει ενεργών ρηγμάτων, μία από τις πιο ενεργές περιοχές του κόσμου. Πάντα είχα την αγωνία μην έχουμε κάποιο φαινόμενο "ντόμινο". Στο πλαίσιο αυτό γεμίσαμε την περιοχή με πάρα πολλά όργανα, δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη περιοχή στη Μεσόγειο που να παρακολουθείται τόσο πολύ όσο η Δυτική Ελλάδα και αρχίσαμε να παίρνουμε κάποιες καταγραφές.
Ο σημερινός σεισμός πιστεύω ότι εντάσσεται στην ανησυχία μας αυτή. Πιστεύω ότι είναι μια περιοχή η οποία διεγέρθηκε από τον σεισμό του καλοκαιριού, είχαμε μεταφορά ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Τσελέντης.
Την ίδια στιγμή, τόνισε ότι «δεν ξέρουμε ακόμα αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, καθώς είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμα, ενώ είναι μια ακολουθία σε εξέλιξη».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι είναι μια περιοχή -κεντρικό Ιόνιο, Πελοπόννησος και κοντά στην Ήπειρο- που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί έχουν μαζευτεί μεγάλα ποσοστά ενέργειας.
Δείτε το βίντεο από τις δηλώσεις του:
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια