Λιγότερο θανατηφόρο το εγκεφαλικό

Αφαιρώντας τον όγκο του αίματος από τον εγκέφαλο, ερευνητές μειώνουν το οίδημα και τις βλάβες που προκαλεί


Πιο κοντά στην πρόληψη του θανάτου ύστερα από Αιμορραγικό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ) βρίσκονται οι επιστήμονες, που συνδύασαν τη θρομβόλυση (με την ουσία αλτεπλάση) με μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική απομάκρυνσης του αίματος από τον εγκέφαλο με τη βοήθεια καθετήρα. Με τη συνδυαστική μέθοδο, οι ειδικοί πέτυχαν τη μείωση του οιδήματος στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών.

Στα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια, που αντιστοιχούν στο 20% του συνόλου των εγκεφαλικών, ένα αιμοφόρο αγγείο σπάει στον εγκέφαλο και αιμορραγεί σχηματίζοντας αιμάτωμα. «Ξέρουμε, από μελέτες τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα, ότι οι ενδοκρανιακοί θρόμβοι είναι τοξικοί για τον εγκεφαλικό ιστό.

Η τοξικότητα του αίματος προκαλεί οίδημα στον εγκέφαλο, το οποίο, σε συνδυασμό με την αρχική εγκεφαλική αιμορραγία, έχει ως αποτέλεσμα κακές εκβάσεις, όπως προβλήματα στη βάδιση, στην ομιλία, ακόμη και παράλυση» τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης W. Andrew Mould, MPH, διευθυντής του Τμήματος Τραυματισμών Εγκεφάλου στο Johns Hopkins University.

Aν και προκαταρκτική (φάσης 3, με τη συμμετοχή 500 ασθενών), η μελέτη που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης Εγκεφαλικών Επεισοδίων, το οποίο διεξάγεται στη Χαβάη, είναι πολλά υποσχόμενη, καθώς επιβεβαίωσε τα ευρήματα της προηγούμενης (φάση 2) μελέτης τους, στην οποία φάνηκε ότι όσο πιο πολύ αίμα απομακρύνεται από τον εγκέφαλο τόσο μεγαλύτερη είναι η μείωση του οιδήματος - γεγονός κομβικής σημασίας για την επιβίωση των ασθενών και τη μείωση των αναπηριών. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε αύξηση του όγκου του εγκεφάλου κατά 10ml εξαιτίας οιδήματος αυξάνει κατά 25% την πιθανότητα ενός ασθενούς να πεθάνει σε διάστημα 30 ημερών και κατά 15% τις πιθανότητες θανάτου σε ορίζοντα εξαμήνου. 

«Για τους ασθενείς, αυτή η μείωση στην ποσότητα του αίματος και στο ενδοκρανιακό οίδημα ισοδυναμεί με ταχύτερη ανάρρωση, καλύτερες εκβάσεις και ταχύτερη επιστροφή στο σπίτι. Η συνδυαστική αυτή τεχνική θα μπορούσε να καταστεί η πρώτη θεραπεία που βελτιώνει τις λειτουργικές εκβάσεις στους ασθενείς με ΑΕΕ» πρόσθεσε ο Mould.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια