«Βόμβα» από Βρυξέλλες: «Ισοδύναμο τσεκούρι» σε μισθούς και συντάξεις για την επιστροφή αναδρομικών

"Οχι" σε όλες τις παροχές Τσίπρα - Στον αέρα αναδρομικά, 120 δόσεις, ν. Κατσέλη, κατώτατος μισθός - Μπλόκο στη δόση 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα


«Τσεκούρι» σε μισθούς και συντάξεις προειδοποιεί ότι θα βάλει η Κομισιόν, ως ισοδύναμο δημοσιονομικό μέτρο σε οποιαδήποτε ανατροπή επέλθει με δικαστική απόφαση στους μνημονιακούς όρους και το στόχο για ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

«Σε περίπτωση που οι δικαστικές αποφάσεις ανατρέπουν βασικά διαρθρωτικά στοιχεία των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, οι επαναλαμβανόμενες δημοσιονομικές επιπτώσεις τέτοιων αποφάσεων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό από μεταρρυθμίσεις και ενέργειες εντός του ίδιου τομέα πολιτικής», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση που συνέταξε, στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, βάζοντας στο στόχαστρο τις αποφάσεις του ΣτΕ για την επιστροφή των αναδρομικών.

Υπολογίζεται ότι το δημοσιονομικό κόστος μόνο από την κατάργηση των δώρων μπορεί να φτάσει στο 1,3% του ΑΕΠ δηλαδή να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, με βάσει τα στοιχεία που προσκόμισαν οι ελληνικές αρχές στην ΕΕ, η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας του 2015 κατά σημαντικών στοιχείων της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2012 συνεπάγεται «αμελητέο δημοσιονομικό κόστος», λόγω του πολύ μικρού αριθμού επιλέξιμων συνταξιούχων.

«Οχι» στις παροχές Τσίπρα

Η Κομισιόν, όμως, ασκεί σκληρή κριτική για το κυβερνητικό σχέδιο αναφορικά με τον διάδοχο του ν. Κατσέλη, τις ρυθμίσεις οφειλών αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Για τις 120 δόσεις, μεταξύ άλλων αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στους δανειστές να μην προχωρήσει άμεσα σε ρυθμίσεις οφειλών προς τις εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία. Και τούτο προκειμένου να διεξάγει αναλυτικότερους τεχνικούς ελέγχους των επιπτώσεων για τέτοιες κινήσεις.

Για το θέμα του διαδόχου του Ν. Κατσέλη αναφέρεται ότι το νομοσχέδιο που εστάλη στους θεσμούς «βάσει μιας προκαταρκτικής αξιολόγησης, εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπό του στην κουλτούρα πληρωμών και στους ισολογισμούς των τραπεζών, ενώ ο συνολικός σχεδιασμός του θα μπορούσε να επιτρέψει στρατηγικές αθετήσεις υποχρεώσεων».
Εξηγεί ότι η αύξηση της κατανάλωσης μπορεί να είναι υψηλότερη από την αναμενόμενη το 2019 λόγω της ανόδου του κατώτατου μισθού που μεταφράζεται σε υψηλότερες καταναλωτικές δαπάνες. Από την άλλη πλευρά, βλέπει ότι οι πιθανές πιέσεις στις μισθολογικές αυξήσεις αποτελούν κίνδυνο για την ανάκαμψη των επενδύσεων και για τις εξαγωγικές επιδόσεις.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια