Ωκεανίς: Οι τελευταίες προβλέψεις για το χιονιά που θα σαρώσει τη χώρα – Τι θα γίνει στην Αττική


Η κακοκαιρία «Ωκεανίς» αν και ελαφρώς εξασθενημένη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις,  αναμένεται να επηρεάσει σχεδόν όλη τη χώρα από τις  βραδινές ώρες της Παρασκευής αλλά κυρίως μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας άνω των 10°C σε σχέση με την Πέμπτη 21/02 λόγω της έλευσης αερίων μαζών πολικής προέλευσης, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως πάνω από τη θάλασσα και οι χιονοπτώσεις αρχικά την Παρασκευή 22/02 στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της βόρειας χώρας.

Από το πρωί του Σαββάτου 23/02 παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και από το βράδυ του Σαββάτου στα πεδινά της Θεσσαλίας και ημιορεινά της Στερεάς και Πελοποννήσου.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν από έντονες βροχοπτώσεις συμπεριλαμβάνεται εκ νέου η Κρήτη και ιδιαίτερα τα δυτικά τμήματα του νησιού.

Επιπρόσθετα, το διήμερο Σάββατο 23/02 – Κυριακή 24/02, πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεων 9-10 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Αιγαίο, ενώ πολύ θυελλώδεις άνεμοι εντάσεων έως 8-9 μποφόρ θα επηρεάζουν κατά περιόδους χερσαίες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας.

Στο βίντεο που ακολουθεί προβάλλονται προγνωστικοί χάρτες για την πορεία των αερίων μαζών στην Ευρώπη και την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της «Ωκεανίδας» μέχρι και τις βραδινές ώρες της Κυριακής.

Καλλιάνος: Χιόνια από το Σάββατο το πρωί, τι θα γίνει στην Αττική

Στην πρόβλεψή του ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος υποστηρίζει ότι η μεταβολή του καιρού θα είναι ραγδαία αν και φαίνεται η κακοκαιρία θα είναι λίγο πιο ήπια από τις αρχικές εκτιμήσεις.

«Ραγδαία μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από τις πρώτες πρωινές ώρες ου Σαββάτου και από την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης. Φαίνεται με τα τελευταία στοιχεία ότι θα χιονίζει κατά διαστήματα έως και τις πεδινές περιοχές ή ακόμη και τοπικά σε παραθαλάσσια τμήματα.

Προφανώς από το πρωί του Σαββάτου και κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας δίνουν υποψηφιότητα για χιονοπτώσεις σχεδόν όλες οι μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Κατά περιόδους οι χιονοπτώσεις θα είναι πολύ πυκνές και επομένως λόγω και των θερμοκρασιών που θα επικρατούν θα υπάρξουν και αξιόλογες χιονοστρώσεις σε αρκετά τμήματα των διαμερισμάτων που σας προανέφερα. Προφανώς θα χιονίσει κατά περιόδους και στη Θεσσαλονίκη».

Από το μεσημέρι του Σαββάτου ο χιονιάς θα κατέβει νοτιότερα

Από το μεσημέρι του Σαββάτου και στη συνέχεια, σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο,  και ειδικά από το απόγευμα της ίδιας ημέρας φαίνεται ότι οι χιονοπτώσεις θα επηρεάζουν και περιοχές χαμηλού υψομέτρου (μέχρι και τα πεδινά σε πολλές περιπτώσεις) της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας (κυρίως στην κεντρική Στερεά οι πεδινές περιοχές). Στην Εύβοια και στην Πελοπόννησο θα χιονίσει πυκνά κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα αλλά πρόσκαιρα σε περιοχές ακόμη και πάνω από τα 300-350 μέτρα κυρίως στην ανατολική Στερεά, στην κεντρική και βόρεια Εύβοια αλλά και στην βορειοανατολική Πελοπόννησο.

Στα «λευκά» και η Αττική

«Η ημέρα του Σαββάτου θα είναι αρχικά βροχερή για την Αττική. Ασφαλώς στα πολύ ορεινά (κορυφογραμμή Πάρνηθας) θα έχουν ξεκινήσει ήδη οι χιονοπτώσεις. Από το μεσημέρι του Σαββάτου και στη συνέχεια οι χιονοπτώσεις θα επηρεάζουν ορεινά τμήματα του νομού πάνω από τα 700 μέτρα, ενώ από αργά το απόγευμα θα χιονίζει πάνω από τα 450-500 μέτρα. Βέβαια, αργά το απόγευμα του Σαββάτου, στα σύνορα της Αττικής με τη Βοιωτία θα χιονίζει κατά περιόδους σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, περίπου από τα 200-250 μέτρα.

Επίσης, αργά το βράδυ του Σαββάτου οι χιονοπτώσεις στο νομό Αττικής θα επηρεάζουν τα δυτικά και βόρεια τμήματα από το υψόμετρο των 350-400 μέτρων, ενώ από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και προς το ξημέρωμα της Κυριακής θα χιονίσει πιθανότατα και στα βόρεια προάστια της πόλης.

Αν και ο καιρός πολλές φορές είναι απρόβλεπτος, θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο οι χιονοπτώσεις να επηρεάσουν περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου στο νομό Αττικής, όπως για παράδειγμα το Σύνταγμα ή το ευρύτερο κέντρο της πόλης. Έτσι λοιπόν στα υπόλοιπα τμήματα θα εκδηλώνεται χιονόνερο ή κατά βάση βροχοπτώσεις διότι οι θερμοκρασίες στις κεντρονότιες περιοχές δεν θα είναι τόσο χαμηλές» σημειώνει ο μετεωρολόγος.

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία της ΕΜΥ

Μακεδονία, Θράκη 

καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Από το βραδύ θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές. Τη νύχτα θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στα ανατολικά κυρίως θαλάσσια-παραθαλάσσια. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ανατολικά. Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4, τοπικά στη Μακεδονία βόρειοι βορειοδυτικοί 4 και από τη νύχτα 5 με 6 μποφόρ. Το βραδύ στα ανατολικά θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και τη νύχτα θα ενισχυθούν σε 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 02 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία καταιγίδες τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος 

καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στα υπόλοιπα. Από το απόγευμα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου και αργότερα στα ορεινά της δυτικής Στέρεας. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά. Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και από αργά το απόγευμα στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 03 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο καταιγίδες τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος 

καιρός: λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι θα αυξηθούν και από τα βόρεια θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Από τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στέρεας. Άνεμοι: στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα νότια νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ που το βραδύ θα στραφούν σε δυτικούς με την ιδία ένταση. Θερμοκρασία: από 03 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια καταιγίδες τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη 

καιρός: λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν και το βραδύ θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Άνεμοι: βόρειοι 4 με 5 μποφόρ που βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς. Θερμοκρασία: από 07 έως 17 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα 

καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από τα βόρεια θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Αργά τη νύχτα στα βόρεια θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Αργά τη νύχτα στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν. Θερμοκρασία: από 07 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική 

καιρός: λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και το βραδύ θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το βραδύ βόρειοι με την ιδία ένταση. Θερμοκρασία: από 03 έως 15 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη

καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Από το βραδύ θα χιονίσει στα γύρω ορεινά. Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 που τη νύχτα θα ενισχυθούν σε 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 03 έως 14 βαθμούς κελσίου.

Ο καιρός το Σάββατο
καιρός: νεφώσεις με βροχές η χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά και κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές καταιγίδες καταιγίδες τόπους ισχυρές που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Οι χιονοπτώσεις θα είναι καταιγίδες τόπους πυκνές στη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βόρειου Αιγαίου και βαθμιαία τη Θεσσαλίας, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο.

Από τη Θεσσαλία και βορειότερα οι χιονοπτώσεις σταδιακά θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές (ενδεικτικό υψόμετρο για την ανατολική Στερεά είναι τα 200-300 μέτρα και για την Πελοπόννησο τα 300-500 μέτρα). Τις βραδινές ώρες οι χιονοπτώσεις στα βόρεια θα εξασθενήσουν. Άνεμοι: στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 και βαθμιαία 8 με 9 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βορειοανατολικοί 6 με 8 και στο βόρειο Αιγαίο 9 τοπικά 10 μποφόρ. Θερμοκρασία: σε αισθητή πτώση, της τάξης των 10 βαθμών κελσίου στα κεντρικά και βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια