Σκιές στο Άαχεν μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν

Με νωπή την πανηγυρική συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν στο Ααχεν πληθαίνουν τα µηνύµατα αµηχανίας στις διµερείς σχέσεις Γαλλίας-Γερµανίας


Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

Βερολίνο και Παρίσι βρήκαν στο παρά πέντε µια συµβιβαστική λύση σε ό,τι αφορά την ντιρεκτίβα της ΕΕ για την αγορά φυσικού αερίου και έτσι µπορεί να προχωρήσει η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού Northstream 2 που θα συνδέει απευθείας τη Ρωσία µε τη Γερµανία. Η αρχική θέση της Γαλλίας στήριζε τη µεταφορά των αρµοδιοτήτων για την κατασκευή παρόµοιων δικτύων από εθνικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο...

Τόσο στη Γερµανία όσο και στη Ρωσία τα παραπάνω καταγράφηκαν ως µια γαλλική προσπάθεια εκτροχιασµού της διµερούς ενεργειακής συνεργασίας που θεµελιώθηκε από την εποχή του καγκελαρίου Σρέντερ. ∆ίχως αµφιβολία η παρ’ ολίγον γαλλογερµανική αντιπαράθεση προβάλλει να είναι εξίσου αν όχι περισσότερο βαρύνουσα από την αντιπαράθεση Μακρόν - Ντι Μάιο, που κορυφώθηκε µε την πρωτοφανή στη µεταπολεµική περίοδο ανάκληση του Γάλλου πρέσβη στη Ρώµη.

Οι δηλώσεις Μέρκελ, που χαιρετίζουν τον συµβιβασµό για τον Northstream 2, δεν αρκούν για να αποδραµατοποιήσουν µια παρ’ ολίγον µετωπική σύγκρουση. ∆εύτερο παράδοξοσε σχέση µε την πανηγυρική τελετουργία στο Ααχεν, µεγάλο µέρος της οποίας αφορούσε την ευρωπαϊκή άµυνα, η απόφαση του Μακρόν να µαταιώσει τη συµµετοχή του στην ετήσια διάσκεψη ασφάλειας του Μονάχου στο τέλος αυτής της εβδοµάδας, που λογικά θα ήταν µια ευκαιρία για µια νέα συνάντηση και κοινή εµφάνιση µε την καγκελάριο.

Οπως εύστοχα σχολίασε ο επικεφαλής γαλλογερµανικού think tank µε έδρα το Βερολίνο η απουσία του Μακρόν από το Μόναχο είναι µια συµβολική χειρονοµία σε µια στιγµή που πληθαίνουν τα µηνύµατα µιας αυξανόµενης αποξένωσης ανάµεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο. Μια αποξένωση που καταγράφεται συνεχώς τις τελευταίες µέρες στην προσπάθεια της Γερµανίας, σε ευθεία αντίστιξη µε τη στάση της Γαλλίας, να υπάρξουν οι αναγκαίες διευθετήσεις µε το Ηνωµένο Βασίλειο ώστε να αποφευχθεί ένα καταστροφικό για όλες τις πλευρές σκληρό Brexit.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια