Beresheet: Προ των πυλών η πρώτη ισραηλινή αποστολή στη Σελήνη


Μία μη κερδοσκοπική ισραηλινή κοινοπραξία ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως ελπίζει να γράψει ιστορία εντός της εβδομάδας, εκτοξεύοντας το πρώτο ιδιωτικό σκάφος με προορισμό τη Σελήνη.

Όπως αναφέρουν το Associated Press και άλλα μέσα, η SpaceIL και η κρατική Israel Aerospace Industries ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου πως το σκάφος (Beresheet, «Γένεσις») θα εκτοξευτεί από τη Φλόριντα των ΗΠΑ με πύραυλο Falcon της SpaceX, για το το ταξίδι προς τη Σελήνη.

Η εκτόξευση έχει προγραμματιστεί για αργά την Πέμπτη στις ΗΠΑ, νωρίς την Παρασκευή στο Ισραήλ. Αρχικά ήταν να πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceIL, Ίντο Άντεμπι, και ο Όφερ Ντορόν, general manager του διαστημικού τμήματος της IAI, ανέφεραν ότι το διαστημόπλοιο θα πραγματοποιήσει μια σειρά από περιστροφές (τουλάχιστον έξι) γύρω από τη Γη για να αποκτήσει ταχύτητα (ελιγμός «σφεντόνας», «slingshot») προκειμένου να φτάσει στη Σελήνη. Εκεί αναμένεται να προσεληνωθεί στις 11 Απριλίου.

Εάν η αποστολή είναι επιτυχής, το Ισραήλ θα γίνει η τέταρτη χώρα που προσεδαφίζει σκάφος στη Σελήνη, μετά τις ΗΠΑ, τη Σοβιετική Ένωση και την Κίνα.

Ο επικεφαλής του ισραηλινού διαστημικού προγράμματος, Άβι Μπλάσμπεργκερ, είπε πως ελπίζει στη δημιουργία ενός «Beresheet effect» στο Ισραήλ, αντίστοιχου στην επίδραση που είχε το πρόγραμμα «Απόλλων», για να ενθαρρύνει τις νεότερες γενιές να ασχοληθούν με την επιστήμη.

Η SpaceIL είχε ιδρυθεί το 2011 και συμμετείχε στο Lunar Xprize της Google, στο πλαίσιο του οποίου ιδιωτικές εταιρείες ανέλαβαν να προσπαθήσουν να στείλουν ένα ρομποτικό σκάφος στη Σελήνη. Ωστόσο, ο διαγωνισμός, ύψους 20 εκατ. δολαρίων, ακυρώθηκε πέρυσι, όταν κατέστη ξεκάθαρο πως καμία από τις πέντε εταιρείες δεν θα έπιανε την προθεσμία.

Το κόστος του SpaceIL έχει αυξηθεί πολύ κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, αγγίζοντας τα 100 εκατ. δολάρια, με χρηματοδότηση από τον δισεκατομμυριούχο Μόρις Καν και άλλους χρηματοδότες ανά τον κόσμο, όπως το Adelson Family Foundation. Γενικότερα, το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης προέρχεται από ιδιώτες, κάνοντας την αποστολή πρακτικά την πρώτη ιδιωτική στη Σελήνη.

Σύμφωνα με το TheVerge, εάν το Beresheet φτάσει επιτυχώς στη Σελήνη, η διάρκεια της ζωής του θα είναι μικρή, καθώς θα διαρκέσει περίπου δύο ημέρες στην επιφάνειά της, καταγράφοντας εικόνες τις οποίες θα αποστείλει πίσω στη Γη. Ακόμη, θα μελετήσει το μαγνητικό πεδίο της Σελήνης με το μαγνητόμετρο που διαθέτει. Το σκάφος θα προσεληνωθεί στη Mare Serenitatis, η οποία παρουσιάζει κάποιες ενδιαφέρουσες μαγνητικές ανωμαλίες. Εάν όλα πάνε καλά, κάποια στιγμή θα ενεργοποιήσει τους κινητήρες του και θα «πηδήξει» σε ένα άλλο σημείο, δείχνοντας πως μπορεί να εξερευνήσει τη Σελήνη.

Το σκάφος είναι αρκετά μικρό: Διαθέτει τέσσερα πόδια, έχει ύψος 1,5 μέτρα, πλάτος 2 μέτρα και βάρος 585 κιλά, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου οφείλεται στα καύσιμα και τους κινητήρες του. Εάν προσεληνωθεί επιτυχώς, θα είναι το ελαφρύτερο (και φθηνότερο) σκάφος που προσεδαφίζεται στη Σελήνη. Σύμφωνα με τους Times of Israel, το σκάφος ζυγίζει 160 κιλά χωρίς καύσιμα.

Το Beresheet αναμένεται να μεταδίδει πληροφορίες για δύο με τρεις ημέρες πριν οι ακτίνες του ήλιου λιώσουν τμήματα του συστήματος επικοινωνίας, δίνοντας τέλος στην αποστολή. Σημειώνεται πως το σκάφος μεταφέρει μια εβραϊκή Βίβλο, γραμμένη μέσω νανοτεχνολογίας σε έναν μικρό μεταλλικό δίσκο, μεγέθους κέρματος, καθώς και μια χρονοκάψουλα με τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και τον εθνικό ύμνο του Ισραήλ, τις μνήμες ενός επιζώντος του Ολοκαυτώματος, παιδικές ζωγραφιές του διαστήματος και της Σελήνης, την «Προσευχή του Ταξιδιώτη» κι ένα σημείωμα του εκλιπόντος προέδρου Σιμόν Πέρες.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια