Το νέο πακέτο αναβάθμισης των όπλων του γερασμένου στόλου των παλαιών βαρέων βομβαρδιστικών B-52 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ θα δώσει ανάσα και νέα πνοή στο αεροσκάφος.
Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αναβαθμίζει την ικανότητα των έξυπνων όπλων του στόλου βομβαρδιστικών Β-52. Οι νέοι και βελτιωμένοι συμβατικοί περιστροφικοί εκτοξευτές (CRL) θα αυξήσουν δραματικά την ικανότητα των βαρέων βομβαρδιστικών να εμπλέκουν γρήγορα στόχους.
Αναμφισβήτητα, ο στόλος των B-52 Stratofortress της Πολεμικής Αεροπορίας είναι αρχαίος. Το τελευταίο από τα 76 βομβαρδιστικά B-52 παραδόθηκε από την Boeing το 1962 και η Πολεμική Αεροπορία έχει κάνει κύμα μετά από αναβαθμίσεις για να κρατήσει τόσο τα αεροπλάνα στον αέρα όσο και ενημερωμένα με το πιο πρόσφατο υλικό. Είναι μακράν το μεγαλύτερο αεροσκάφος βομβαρδισμών, ικανό να μεταφέρει 70.000 κιλά φόρτου (!) και το μοναδικό αμερικανικό αεροπλάνο που μπορεί να μεταφέρει πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές.
Το CRL βρίσκεται στον θάλαμο φορτίου του αεροσκάφους, που μοιάζει με τον κύλινδρο ενός πιστολιού και εξυπηρετεί την ίδια λειτουργία: περιστρέφεται για να ετοιμάσει το επόμενο έξυπνο όπλο που θα βγει από τον θάλαμο φορτίου.
Εγκατεστημένο για πρώτη φορά το 2017, το CRL επέτρεψε στα B-52s να φέρουν έξυπνα όπλα μέσα στον εσωτερικό θάλαμο φορτίου/βομβών αντί για τις πτέρυγες του αεροσκάφους και να αυξήσουν την ικανότητα των B-52 σε έξυπνα όπλα κατά 67%, ανέφερε το Sputnik. Ωστόσο, το αεροπλάνο μπορούσε να αναπτύξει μόνο τέσσερα έξυπνα όπλα τη φορά, καθώς τα ηλεκτρονικά συστήματα του ενδέχεται να υπερφορτωθούν, σημειώνει το Business Insider. Εξάλλου, το αεροπλάνο δεν σχεδιάστηκε για σύγχρονα πυρομαχικά, αφού κατασκευάστηκε στη δεκαετία του 1950 για να φέρει είτε μερικές μεγάλες χαζές πυρηνικές βόμβες είτε μια ολόκληρη δέσμη μικρών συμβατικών βομβών.
«Τώρα, ένα B-52 που εισέρχεται σε μια ζώνη συγκρούσεων έχει τη δυνατότητα να εξαπολύσει σε μια περιοχή 20 όπλα πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Senior Master Λοχαγός Μάικλ Πιρς και συνέχισε «Πριν, θα έπρεπε να ρίξουν μερικά από τα πυρομαχικά τους, να ενεργοποιήσουν ξανά το CRL και στη συνέχεια να κάνουν ένα άλλο πέρασμα».
Το Business Insider σημειώνει ότι ο Πιρς μιλούσε για τους πυραύλους cruise JMSM-Air Missile Air-to-Surface Stand-Off (AGM-158), ένα έξυπνο όπλο που το B-52 απέκτησε μόνο το περασμένο Μάρτιο, ανέφερε το Sputnik. Το B-52 μπορεί να φέρει μεγαλύτερη ποσότητα μικρότερων όπλων.
Το Πεντάγωνο προχωράει επίσης στο όπλο μεγάλης εμβέλειας (LRSO), ένα από το 2015 υπό ανάπτυξη βλήμα με πυρηνική κεφαλή που η Πολεμική Αεροπορία πιστεύει ότι πρέπει να είναι ο πρωταρχικός λόγος για να διατηρηθεί σε υπηρεσία ο γερασμένος στόλος των B-52.
Χωρίς το LRSO, «δεν διαθέτετε το B-52 ως βιώσιμη πλατφόρμα», ανέφερε ο στρατηγός Τζον Χάιτεν, διοικητής της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ, σε ένα φόρουμ του Σεπτεμβρίου 2017 στο Ινστιτούτο Hudson της Ουάσινγκτον, ανέφερε το Sputnik. Το LRSO αναμένεται να αντικαταστήσει το παρωχημένο βλήμα cruise (ALCM), το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «αρχαίο», «δύσκολο να διατηρηθεί» και «σχεδόν αδύνατο να πετάξει».
Δεν είναι σαφές εάν το LRSO θα επωφεληθεί από τα CRL όταν είναι έτοιμο για ανάπτυξη.
Το Γραφείο Κυβερνητικής Λογοδοσίας ανέφερε το 2018 ότι μεταξύ του 2011 και του 2016, ο στόλος των Β-52 κόστισε στην Πολεμική Αεροπορία περίπου 1,2 δις δολάρια ετησίως.
(AP Photo / Jockel Finck)
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια