Επιστήμονες ανέπτυξαν για πρώτη φορά ένα εργαλείο για την κοινότητα του SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence- Αναζήτηση Εξωγήινης Νοημοσύνης), που θα επιτρέπει την καλύτερη παρακολούθηση και επικαιροποίηση όλων των αναζητήσεων SETI που έχουν γίνει, καθώς και των αποτελεσμάτων τους.
Η Τζιλ Τάρτερ, πρωτοπόρος στον τομέα της αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης και μία εκ των ιδρυτών του Ινστιτούτου SETI, δημιούργησε το Technosearch, ένα web-based εργαλείο που περιλαμβάνει όλες τις δημοσιευμένες έρευνες και αναζητήσεις SETI από το 1960 μέχρι σήμερα. Το εργαλείο αυτό επιτρέπει επίσης στους χρήστες να υποβάλουν τις δικές τους έρευνες και αναζητήσεις, διατηρώντας τη βάση δεδομένων επικαιροποιημένη.
«Άρχισα να διατηρώ αυτό το αρχείο αναζητήσεων όταν ήμουν τελειόφοιτη. Κάποια από τα αρχικά άρθρα παρουσιάζονταν σε συνδιασκέψεις ή εμφανίζονταν σε αφανή περιοδικά που ήταν δύσκολο να βρεθούν από τους νεοεισερχόμενους στον χώρο του SETI. Είμαι ενθουσιασμένη που έχουμε τώρα ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ολόκληρη την κοινότητα και μια μεθοδολογία για να το κρατάμε επικαιροποιημένο» είπε η Τάρτερ, που ανέπτυξε το Technosearch σε συνεργασία με πρώην ασκούμενους του REU (Research Experience for Undergraduates), τελειόφοιτους που συνεργάζονταν με τον καθηγητή Τζέισον Ράιτ του Penn State University και τον Άντριου Γκαρσία, φοιτητή REU του Ινστιτούτου SETI το 2018.
«Είμαι πεπεισμένος πως το Technosearch θα γίνει ένα σημαντικό εργαλείο για αστρονόμους και ερασιτέχνες που ενδιαφέρονται για την εξερεύνηση του σύμπαντος για ίχνη άλλων τεχνολογικά εξελιγμένων πολιτισμών. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πού να ψάξουμε αύριο για στοιχεία, αν δεν ξέρουμε πού έχουμε ψάξει ήδη. Το Technosearch θα μας βοηθήσει να καταγράψουμε/χρονολογήσουμε πού και πώς έχουμε ψάξει στον ουρανό» είπε ο Γκαρσία.
Το Technosearch περιλαμβάνει μεγάλο όγκο πληροφοριών, μεταξύ των οποίων τίτλους άρθρων, ονόματα ερευνητών, ημερομηνίες, αντικείμενα που παρατηρήθηκαν, χαρακτηριστικά των τηλεσκοπίων που χρησιμοποιήθηκαν, links προς τα αρχικά papers, σημειώσεις των ερευνητών κ.α. Επίσης, έχει κατηγορίες τόσο για οπτικές έρευνες, όσο και για έρευνες με ραδιοτηλεσκόπια, και ελπίζεται πως η κοινότητα του SETI θα συνεργαστεί για να το διατηρήσει επικαιροποιημένο και χρήσιμο.
To Technosearch θα λειτουργεί και θα διαχειρίζεται το Ινστιτούτο SETI, στη διεύθυνση https://technosearch.seti.org/.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια