Αναφορές για δοκιμές ηλεκτρομαγνητικού όπλου railgun σε κινεζικό πολεμικό πλοίο στον Ειρηνικό


Ένα ηλεκτρομαγνητικό όπλο-railgun φέρεται να εγκατέστησε σε πολεμικό πλοίο της η Κίνα, αποκτώντας (εφόσον ισχύουν οι αναφορές αυτές) προβάδισμα έναντι των ΗΠΑ στον συγκεκριμένο «στίβο», αν και δεν είναι γνωστό ποια είναι η κινεζική πρόοδος στον συγκεκριμένο τομέα.

Σύμφωνα με το Popular Mechanics, το πολεμικό πλοίο Haiyangshan, ένα αρματαγωγό του κινεζικού στόλου, που φέρεται να φέρει railgun, έφυγε από τον ποταμό Γιανγκτζέ και πραγματοποιεί δοκιμές στον Ειρηνικό. Όπως υπογραμμίζει το Popular Mechanics, το ηλεκτρομαγνητικό αυτό όπλο (που εκτοξεύει βλήματα σε πολύ υψηλές ταχύτητες μέσω ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας) φαίνεται να είναι το πρώτο που εγκαθίσταται σε πολεμικό πλοίο από οποιαδήποτε χώρα (περιλαμβανομένων των ΗΠΑ).

Το Haiyangshan, ένα αρματαγωγό κλάσης Yuting I, επανεμφανίστηκε στα social media στις 29 Δεκεμβρίου. Δεν είναι γνωστό πού ακριβώς βρίσκεται και οι εικόνες δεν επέτρεπαν τον προσδιορισμό της θέσης του, μα θεωρείται ότι είναι στον ανοιχτό ωκεανό. Οι πρώτες φωτογραφίες τού αποκαλούμενου «τέρατος του ποταμού Γιανγκτζέ» είχαν πρωτοεμφανιστεί στα τέλη του Ιανουαρίου του 2018 κι έδειχναν έναν μεγάλο πυργίσκο πυροβόλου στην πλώρη του σκάφους, με το κοντέινερ και διάφορα είδη εξοπλισμού στο υπόλοιπο σκάφος. Το συγκεκριμένο είδος αρματαγωγού αποτελεί παλαιότερη κλάση και μπορεί να μεταφέρει και να αποβιβάζει σε εχθρικές ακτές 10 άρματα μάχης ή 500 τόνους φορτίου.

Αντίθετα με τα συμβατικά πυροβόλα, που χρησιμοποιούν χημική ενέργεια (πυρίτιδα) για να εκτοξεύουν τα βλήματά τους, τα railguns βασίζονται στον ηλεκτρομαγνητισμό, χρησιμοποιώντας ηλεκτρισμό για τη δημιουργία πολύ ισχυρών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, μέσω των οποίων τα βλήματα μπορούν να πιάνουν πολύ υψηλές ταχύτητες, αποκτώντας μεγάλη εμβέλεια και υψηλή διατρητικότητα.

Το CNBC είχε αναφέρει τον Ιούνιο, επικαλούμενο έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, πως εκτιμάται ότι το κινεζικό railgun θα είναι «έτοιμο για πόλεμο» το 2025 και ικανό να πλήττει στόχους σε απόσταση 200 χλμ, σε ταχύτητες 2,6 χλμ το δευτερόλεπτο.

Σημειώνεται πως και το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό αναπτύσσει και δοκιμάζει εδώ και χρόνια το δικό του railgun, με σκοπό να είναι όσο το δυνατόν πιο ετοιμοπόλεμο γίνεται πριν εγκατασταθεί σε πλοία. Παρόλα αυτά, αντιμετωπίζονται προβλήματα όπως η παραγωγή ενέργειας, ζητήματα με τα ηλεκτρονικά συστήματα και η γρήγορη φθορά των καννών.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια