Πρόκειται για ένα από τα πιο θανατηφόρα και καταστροφικά μαχητικά αεροσκάφη της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, και πλέον και της Κίνας, όμως έχει να αντιμετωπίσει μια ανυπέρβλητη απειλή.
Το Su-35 Flanker-E κυριαρχεί στους αιθέρες της Συρίας, όπου και επιχειρεί, όπου δεν υπάρχει αντίπαλος για να το αμφισβητήσει ή έστω να το απειλήσει. Αρκετοί θα έλεγαν πως εφόσον εκτελεί αποτελεσματικά την αποστολή του δεν υπάρχει πρόβλημα. Μήπως όμως αυτό το γεγονός, το ότι δεν έχει αντίπαλο, πληγώνει σε τεράστιο βαθμό το Κρεμλίνο ;
Εντός του 2018, το πανίσχυρο μαχητικό αεροσκάφος, αεροπορικής κυριαρχίας, Sukhoi Su-35 Flanker-E της Ρωσίας, εντάχθηκε στην υπηρεσία της Αεροπορίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAAF).
Η Πολεμική Αεροπορία της Κίνας, είναι η δεύτερη μεγάλη αεροπορική δύναμη στον κόσμο, μετά τη Ρωσία, που διαθέτει στο οπλοστάσιο της το νέο υπερσύγχρονο ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος.
Η United Aircraft Corporation, η μητρική εταιρεία της Sukhoi έχει επίσης εξασφαλίσει σύμβαση με την Ινδονησία για την παράδοση 11 μαχητικών Su-35 για 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, με τις παραδόσεις να αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο.
Άλλοι πιθανοί αγοραστές σκέφτονται όλο και περισσότερο να προχωρήσουν στην αγορά του πανίσχυρου αεροσκάφους, αλλά το πρόβλημα είναι ότι το Sukhoi Su-35 Flanker-E δεν έχει γνωρίσει μεγάλη ανταπόκριση στις διεθνείς αγορές (εξαγωγές) σε σύγκριση με τα παλαιότερα μοντέλα Su-30MK και Su-30SM Flanker-H.
Μέρος του προβλήματος για τους Ρώσους είναι ότι ενώ το Su-35S έχει αποδώσει καλά στις επιχειρήσεις στη Συρία, το αεροσκάφος δεν είχε την ευκαιρία να αντιμετωπίσει άλλα εχθρικά αεροσκάφη και να αποδείξει τις δυνατότητές του.
Η ρωσική αεροπορική βάση στο Κhmeimim δεν έχει αντιμετωπίσει πραγματική αεροπορική απειλή, καθώς ούτε οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις, ούτε τα υπολείμματα του ISIS έχουν αεροπορικές δυνάμεις, ώστε να απαιτηθεί η πολύτιμη δράση του Su-35 Flanker-E .
Και ενώ υπάρχει κάποια πιθανότητα εναέριας αντιπαράθεσης με τις Δυτικές αεροπορικές δυνάμεις στην περιοχή, ο κίνδυνος αυτός μετριάζεται από την de facto αποχή μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας από εχθρικές ενέργειες και το γεγονός ότι καμία πλευρά δεν είναι πρόθυμη να διακινδυνεύσει άμεσες εχθροπραξίες μεταξύ τους.
Ως εκ τούτου, ενώ άλλα ρωσικά αεριωθούμενα αεροσκάφη, όπως το Su-30SM και το εξαιρετικό βομβαρδιστικό Sukhoi Su-34 Fullback, είχαν την ευκαιρία να επιδείξουν τις ικανότητές τους σε σημαντικές και επικίνδυνες επιχειρήσεις, από την άλλη το Su-35 δεν μπορεί να καταφέρει κάτι παρόμοιο, διότι όντας μαχητικό αεροσκάφος με κύρια αποστολή την αεροπορική υπεροχή, εν τοις πράγμασι δεν έχει κάποιον εχθρό να πολεμήσει.
Έτσι, η United Aircraft Corporation και η θυγατρική της Sukhoi κέρδισαν πολλά από την εκστρατεία της Συρίας όσον αφορά την επιχειρησιακή εμπειρία και τα οφέλη μάρκετινγκ, όχι για το Su-35 Flanker-E, αλλά για τα Su-30SM και Su-34, τα οποία διενεργούν επιδρομές και επιθέσεις με οπλικά συστήματα ακριβείας.
Συνοπτικά, οι επιχειρήσεις αυτές είναι χρήσιμες ως εργαλείο μάρκετινγκ για τα νέα ρωσικά όπλα που αποδεικνύονται στη Συρία.
Πράγματι, όλα τα ρωσικά όπλα -συμπεριλαμβανομένων όσων δεν έχουν ακόμη εισέλθει στην παραγωγή- έχουν δοκιμαστεί στη Συρία, καθώς αυτό βοηθά όχι μόνο τους Ρώσους να συλλέξουν πολύτιμα δεδομένα δοκιμών σχετικά με την απόδοση των όπλων και να βελτιώσουν τα συστήματα αυτά, αλλά παράλληλα επιδεικνύονται σε πραγματικές συνθήκες, το ιδανικό εργαλείο “διαφήμισης” στους διεθνείς αγοραστές.
Παρ “όλα αυτά, το Sukhoi Su-35S Flanker-E είναι το ισχυρότερο μαχητικό αεροσκάφος που λειτουργεί και επιχειρεί σήμερα στη Ρωσική Πολεμική Αεροπορία και προσφέρει τρομερές δυνατότητες σε λογικές τιμές, ενώ τα τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά του, λένε αρκετοί, πως ξεπερνά οποιαδήποτε άλλο μαχητικό, με μοναδική εξαίρεση ενδεχομένως το F-22 Raptor.
Είναι, λοιπόν, θέμα χρόνου πριν οι Ρώσοι καταφέρουν να πουλήσουν περισσότερα από αυτά τα αεριωθούμενα αεροσκάφη σε ολόκληρο τον κόσμο – ειδικά σε εκείνα τα έθνη που είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να αγοράσουν δυτικά αεροσκάφη.
Πηγή: onalert.gr
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια