Eutelsat Quantum: Δορυφόρος «χαμαιλέων» που επαναπρογραμματίζεται σε τροχιά


Δορυφόρος- «χαμαιλέων» χαρακτηρίζεται από πολλούς ο Eutelsat Quantum: Ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος που μπορεί να επαναπρογραμματίζεται μετά την εκτόξευσή του, έτσι ώστε να προσαρμόζεται σε νέα δεδομένα και απαιτήσεις όσον αφορά στην αποστολή του.

O δορυφόρος κατασκευάστηκε για τη Eutelsat στη Βρετανία από την Airbus και τη Surrey Satellite Technology (SSTL) στο Πόρτσμαουθ και το Γκίλντφορντ. Σύμφωνα με τον ΕΟΔ και τη βρετανική κυβέρνηση, το τελευταίο κομμάτι του δορυφόρου ετοιμάζεται να αποσταλεί από το Γκίλντφορντ στις εγκαταστάσεις της Airbus στη Γαλλία, όπου θα ενωθεί με το υπόλοιπο καινοτόμο φορτίο του.

Η πρωτοτυπία έγκειται στη software-driven φιλοσοφία του, που επιτρέπει αλλαγές στην αποστολή του ενώ βρίσκεται στο διάστημα, όπως τροποποιήσεις στην κάλυψή του, στη συχνότητα που λειτουργεί, στην ισχύ του και στη θέση του σε τροχιά. Η ανάπτυξη των τεχνολογιών υποστηρίζεται από τη UK Space Agency και τον ΕΟΔ.

Όπως υπογραμμίζει ο ΕΟΔ, πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη και πρωτιά, δεδομένης της καθιερωμένης φιλοσοφίας των «παραδοσιακών» τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων με τα φορτία εξοπλισμού για μία και μόνη, συγκεκριμένη χρήση.

Ο εν λόγω τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος αναπτύσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΔ και της Eutelsat, η οποία θα τον λειτουργεί και θα χρησιμοποιεί την ευελιξία του για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εξελισσόμενης αγοράς.

«Ο Eutelsat Quantum είναι μια παγκόσμια πρωτιά... Θα φέρει άνευ προηγουμένου ευελιξία στους πελάτες σε τομείς όπως ο κυβερνητικός, το mobility και η αγορά δεδομένων. Η καινοτομία δεν προκύπτει μόνο από τη δυνατότητα προσαρμογής της κάλυψης σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου να γίνεται κατανομή πόρων μεταξύ περιοχών, αλλά επίσης και από το γεγονός πως οι πελάτες θα μπορούν να έχουν αυτόνομα δυνατότητες βελτιστοποίησης δυνατοτήτων και εντολών» είπε ο Γιόχαν Λιρόι, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και chief technical officer της Eutelsat.

Mεγάλο μέρος του εξοπλισμού του δορυφόρου κατασκευάστηκε από την Airbus στο Ηνωμένο Βασίλειο και απεστάλη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Γαλλία τον Δεκέμβριο. Εκεί είναι σε εξέλιξη δοκιμές και η πλήρης ενσωμάτωση στην πλατφόρμα της SSTL θα γίνει αργότερα μέσα στο έτος.

«Η ολοκλήρωση της δουλειάς μας στη δορυφορική πλατφόρμα Eutelsat Quantum είναι σημαντικό ορόσημο για την SSTL, καθώς αποτελεί την πρώτη μας κίνηση στην παγκόσμια αγορά δορυφορικών τηλεπικοινωνιών» δήλωσε η Σάρα Πάρκερ, managing director της SSTL.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια