Η περιγεννητική καρδιομυοπάθεια Peripartum cardiomyopathy (PPCM) είναι μια σπάνια μορφή καρδιακής ανεπάρκειας που επηρεάζει τις γυναίκες κατά τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης τους και μέχρι πέντε μήνες μετά τον τοκετό.
Η περιγεννητική καρδιομυοπάθεια μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί επειδή τα συμπτώματά της, οίδημα στα πόδια και τα πόδια και δυσκολία στην αναπνοή, μιμούνται πολλά από αυτά της εγκυμοσύνης του τρίτου τριμήνου. Η νόσος μπορεί να είναι θανατηφόρα και εκδηλώνεται ως δυσλειτουργία καρδιακού μυός και καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά τα υποκείμενα αιτία της έχουν διαφύγει της αντίληψης των ερευνητών.
Τώρα, μια νέα μελέτη του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ αποκαλύπτει ότι μία από τις πιθανές κύριες αιτίες της περιγεννητικής καρδιομυοπάθειας είναι ένα λειτουργικό ελάττωμα καρδιακών κυττάρων. Τα ευρήματα αυτά μπορεί να έχουν διαγνωστικές αλλά και θεραπευτικές επιπτώσεις στο μέλλον της ασθένειας.
Η έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο έντυπο «Circulation», διεξήχθη από κοινού από τον καθηγητή Jonathan Leor και τη Δρ. Nili Naftali-Shani, του Ινστιτούτου Καρδιοαγγειακής Έρευνας στην Ιατρική Σχολή Sackler του πανεπιστημίου TAU και το Ιατρικό Κέντρο Sheba σε συνεργασία με τους Dr. Natali Molotski, Dr. Uri Amit, Li- στο Zeltzer και Alina Levich, όλοι από το πανεπιστήμιο TAU και τους prof. Michael Arad, Δρ. Rafael Kuperstein, Δρ. Yael Nevo-Caspi, Haya Abbas και prof. Gidi Paret του Ιατρικού Κέντρου Sheba και το Δρ Irit Huber του Ινστιτούτου Τεχνολογίας στο Ισραήλ και το Δρ Lorenzo Monserrat της Κορούνια στην Ισπανία.
Οι ερευνητές λένε ότι η ανακάλυψή τους θέτει υπό αμφισβήτηση την ιατρική αιτιολογία για τη θεραπεία των γυναικών με περιγεννητική μυοκαρδιοπάθεια, με βρωμοκρυπτίνη (bromocriptine), ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία συμπτωμάτων υπερπρολακτιναιμίας (υψηλά επίπεδα προλακτίνης), το οποίο έχει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.
Η Dr. Naftali-Shani αξιοποίησε μια πρωτοποριακή τεχνική γενετικής μηχανικής, η οποία κέρδισε το βραβείο Νόμπελ για την ιατρική και τη φυσιολογία το 2012, για την παραγωγή βλαστοκυττάρων και την κατακράτηση καρδιακών κυττάρων από τα κύτταρα του δέρματος των ασθενών με περιγεννητική μυοκαρδιοπάθεια.
Όπως λέει η Δρ. Naftali-Shani, είναι η πρώτη φορά που αυτή η τεχνική χρησιμοποιήθηκε για να μελετήσει τον μηχανισμό της περιγεννητικής μυοκαρδιοπάθειας. Χρησιμοποιώντας αυτά τα καρδιακά κύτταρα, μπόρεσαν να διαπιστώσουν ότι η μέχρι σήμερα θεωρία ήταν λανθασμένη.
Σύμφωνα με την ειδικό, τα κύτταρα του μυοκαρδίου που παράγονται από τα βλαστοκύτταρα των ασθενών είχαν λειτουργικά ελαττώματα που τους προκάλεσαν εκκρίσεις φλεγμονωδών πρωτεϊνών καθώς και μιας πρωτεΐνης που αναστέλλει το σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων στο μυ, ακόμη και χωρίς άγχος.
«Ελπίζουμε ότι αυτή η ανακάλυψη θα ανοίξει το δρόμο για νέες έγκαιρες διαγνώσεις, για πρόληψη αλλά και ποιο αποτελεσματικές θεραπείες» τόνισε η Δρ. Naftali-Shani.
Ο καθηγητής Leor εξηγώντας τις νέες ανακαλύψεις τόνισε ότι αποτελούν μία μελλοντική πρόκληση στο να διερευνήσουν το ακριβές μοριακό ελάττωμα των καρδιακών κυττάρων των γυναικών με τη περιγεννητική μυοκαρδιοπάθεια και να καθορίσουν έναν νέο στόχο για την πρόληψη και τη θεραπεία αυτής.
Πηγή:
https://www.aftau.org/weblog-medicine--health?&storyid4704=2429&ncs4704=3
https://www.naftemporiki.gr/story/1431445/elattoma-ton-kardiakon-kuttaron-pithani-aitia-kardiakis-aneparkeias-kata-tin-egkumosuni
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια