Οι εξελίξεις στη πολιτική σκηνή της χώρας τρέχουν. Πολλά συμβαίνουν στο παρασκήνιο, ενώ πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται πως η κόντρα Τσίπρα-Καμμένου ίσως είναι και για το θεαθήναι.
Μπορεί να είναι και έτσι, για να διασωθεί πολιτικά όταν θα έρθουν οι εκλογές. Το τι πραγματικά θα συμβαί θα το δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα.
Το μόνο σίγουρο είναι πως μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία για τις εκλογές.
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ-ΚΑΜΜΕΝΟΥ
Το ραντεβού της Παρασκευής (11.1.2019) ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο θα σηματοδοτήσει μεν το τέλος της κυβερνητικής συνεργασίας ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ από την άλλη θα φέρει την αρχή μιας νέας άτυπης πλειοψηφίας για την κυβέρνηση.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση εμφανίστηκε ιδιαίτερα σίγουρη ότι έχει τους 151 βουλευτές που χρειάζεται σε όλες τις ψηφοφορίες. Δηλαδή και για να περάσει την συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για να κυβερνήσει μέχρι την στιγμή που ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει να στήσει κάλπες στην χειρότερη περίπτωση μέχρι τον Μάιο.
Η Συμφωνία των Πρεσπών θα συγκεντρώσει τις απαραίτητες 151 θετικές ψήφους θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο και σίγουρο, εφόσον οι 4 του Ποταμιού δεν κάνουν στροφή 180 μοιρών την τελευταία στιγμή και δεν υπαναχωρήσουν από τις έως σήμερα διατυπωμένες θέσεις και δεσμεύσεις τους.
Ότι δεν θα περάσει στη Βουλή μια πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ θα πρέπει και αυτό να θεωρείται δεδομένο και σίγουρο καθώς οι Π. Καμμένος και ΑΝΕΛ έχουν δεσμευτεί πως ανεξάρτητα από την αποχώρηση τους από την κυβέρνηση, δεν θα στηρίξουν μια πρόταση μομφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το εάν όμως η κυβέρνηση Τσίπρα διαθέτει τους 151 βουλευτές που θα πουν «ναι» στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, είναι κάτι που όχι μόνο σίγουρο και δεδομένο δεν θα πρέπει να θεωρείται, αλλά μάλλον απίθανο.
Αν και μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση έσπευσε να διαμηνύσει πως έχει τους 151 για κάθε κρίσιμη ψηφοφορία.
Όλα αυτά όμως θα ξεκαθαριστούν το ερχόμενο χρονικό διάστημα.
ΠΟΤΕ ΒΛΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Σε σημαντικές πολιτικές εκτιμήσεις όσον αφορά στο διακύβευμα των εκλογών του 2019 προχωράει η Axia Research (στην ομάδα της οποίας ανήκει ο Κύπριος οικονομολόγος και νομπελίστας sir Χριστόφορος Πισσαρίδης) σε ανάλυσή της. Σύμφωνα με την AXIA η εκλογική χρονιά δεν αναμένεται να έχει ομοιότητες με αυτή του 2015, καθώς η πλειοψηφία των βουλευτών στο κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών των τριών μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, υποστηρίζουν τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ, ενώ και τα τρία έχουν ψηφίσει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Όπως εξηγεί ο οίκος οι επερχόμενες εκλογές δεν θα αφορούν ζητήματα όπως την αναίρεση μεταρρυθμίσεων ή ένα δυνητικό Grexit, αλλά θα επικεντρωθούν στις κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές κάθε κόμματος και στα βήματα που πρέπει να γίνουν για να αυξήσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη στη χώρα και να δοθεί ώθηση στις απαιτούμενες επενδύσεις.
Η ΑΧΙΑ αναφέρει ότι παραμένει μικρή πιθανότητα πρόωρων εκλογών στο διάστημα Φεβρουαρίου-Μαρτίου, εάν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και η τελευταία αποφασίσει ότι δεν μπορεί να κυβερνά τη χώρα με «ψήφο ανοχής». Θεωρεί ότι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο.
Οι εκλογές του Μαΐου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους Δήμους θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποδειχθούν πολύ δύσκολες για το ΣΥΡΙΖΑ (λόγω της αναμενόμενης ψήφου διαμαρτυρίας και του ενδεχομένως υψηλού ποσοστό αποχής των ψηφοφόρων) καθιστώντας έτσι πιο δύσκολο το κόμμα να επιβιώσει εάν οι γενικές εκλογές ακολουθήσουν.
Η Axia τονίζει ότι οι πολιτικές αντιδράσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών και η ρήξη του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ δεν εξέπληξαν την ελληνική πολιτική σκηνή.
Οι εξελίξεις αυτές αναμένονταν και σε κάποιο βαθμό, με την Axia να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουν σχεδιαστεί κιόλας.
Μετά την έξοδο των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, και τα δύο κόμματα θα είναι σε θέση να διαχειρίζονται τις στρατηγικές τους πριν από τις γενικές εκλογές, ανεξάρτητα.
Το ερώτημα είναι αν ο Καμμένος θα συνεχίσει να υποστηρίζει την κυβέρνηση μέχρι να προκηρυχθούν οι γενικές εκλογές ή αν θα συμβεί ένα «ατύχημα» το οποίο θα… εκτοξεύσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Το ερώτημα βέβαια είναι τι εννοεί με αυτό το ατύχημα. Κάποιο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο; Κάποιο οικονομικό κραχ; Η εταιρεία αφήνει στον αέρα αυτή την τοποθέτηση και μας δημιουργεί σίγουρα πολλά ερωτηματικά.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια