Έχουν δικαίωμα να κρύβονται οι πρώην πρωθυπουργοί;


Γράφει ο Δημήτρης Χρήστου

Έχω ένα διαχρονικό ερώτημα που είναι και επίκαιρο. Έχουν δικαίωμα να κρύβονται οι πρωήν πρωθυπουργοί; Όταν έχουν ορκιστεί να υπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και να εκπροσωπούν όλους τους Έλληνες όταν κυβερνούν; Γιατί το αναφέρω; Διότι παρακολουθώ τον Κώστα Καραμανλή να παρακολουθεί απαθής, ήσυχος και σιωπηλός τη μεταστροφή της ΝΔ από θέσεις ευθύνης για τη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων, όπως αυτές προέκυψαν από τη βίαιη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την ανεξαρτητοποίηση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Η σημερινή κυβέρνηση ρύθμισε το θέμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στην ίδια γραμμή που προσπαθούσε να το λύσει και ο ίδιος, όταν ήταν πρωθυπουργός. Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και εξάλειψη της αλυτρωτικής μακεδονικής εθνότητας, όπως προέκυψε από τη συνταγματική αλλαγή που ψηφίστηκε πρόσφατα στη βουλή των Σκοπίων. Οι συγκεκριμένες αλλαγές διευκρινίζουν ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίζεται εθνότητα, αλλά μόνο ιθαγένεια, δηλαδή τον νομικό δεσμό του πολίτη με το κράτος. Ποιος λόγος μένει για να διαφωνεί κανείς με τη Συμφωνία; Κανένας.

Και όμως, η σημερινή ηγεσία της ΝΔ, για ψηφοθηρικό σκοπό, συνεχίζει να διαφωνεί, δημιουργώντας έναν δηλητηριώδη εγχώριο αλυτρωτισμό που μπορεί να απομονώσει, με επικίνδυνες συνέπειες, τη χώρα διεθνώς. Και όλα αυτά για να θυμώσει τους πολίτες και να αποσπάσει την ψήφο τους, ώστε να γίνει κυβέρνηση. Μετά, έχει ο Θεός σου λένε. Θα εξηγήσουν στους εταίρους της Ευρώπης και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι δεν εννοούσαν αυτά που έλεγαν και υποστήριξαν. Τόσο σοβαροί και υπεύθυνοι!

Μπορεί λοιπόν ο Κώστας Καραμανλής, που δεν αποσύρθηκε από την πολιτική, αλλά παραμένει βουλευτής και θέλει να συνεχίσει ως αμίλητος βουλευτής, με τη βαρύτητα του τέως πρωθυπουργού, να κάνει πως δεν βλέπει και δεν ακούει τίποτα; Δεν είναι όμως μόνον ο Καραμανλής. Έχουμε και τον Γιώργο Παπανδρέου, που είναι μάλιστα ακόμα και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και σκοπεύει να επανέλθει στη Βουλή ως βουλευτής του ΚΙΝΑΛ. Του ΚΙΝΑΛ που ακολουθεί τυφλά τη γραμμή της ακροδεξιάς για να ρίξει την κυβέρνηση και να συγκυβερνήσουν οι ίδιοι πολιτικοί που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Και αυτός διαφωνεί με τη γραμμή της Φώφης, αλλά προτιμά να σιωπά για να εκλεγεί!

Έχουμε άλλον; Α, έχουμε και τον μεγάλο εκσυγχρονιστή και ευρωπαϊστή Κώστα Σημίτη. Και αυτός διαφωνεί με τις επιλογές Μητσοτάκη-Φώφης αλλά έχει άλλες προτεραιότητες. Πρώτη, να φύγει η αριστερά και να πάει από εκεί που ήρθε. Και για φύγει δεν πρέπει να υποστηρίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά μπορούμε ως μάντεις να κινδυνολογούμε για το οικονομικό μέλλον της χώρας μας. Μαντεύοντας ότι θα χρειαστεί να προσφύγουμε πάλι σε δανεισμούς με μνημόνια. Ούτε ο Κυριάκος δεν λέει πλέον τέτοια πράγματα!

Υπάρχει φυσικά και ο Αντώνης Σαμαράς. Ο μόνος συνεπής! Αποκαλυπτικά ακροδεξιός, ξεγέλασε πολύ κόσμο και παρασύρει την παράταξη στον ολέθριο δρόμο του διχασμού και του μίσους. Υπαρξιακή επιλογή για τα στενά προσωπικά του συμφέροντα. Στην κατηγορία αυτή μπορούμε να εντάξουμε και την τότε υπουργό εξωτερικών Ντόρα Μητσοτάκη–Μπακογιάννη που επιχείρησε με τον Κώστα Καραμανλή να λύσει το θέμα στην ίδια γραμμή που το έλυσε και η κυβέρνηση Τσίπρα. Σήμερα κάνει την πάπια. Και αν δεν περάσει η συμφωνία, θα ονομάζουν τους Σκοπιανούς «Φούφουτους» όπως είχε δημόσια αναρωτηθεί σε τηλεοπτική της εμφάνιση!

Υπεράνω των εθνικών συμφερόντων

Με λίγα λόγια, προκύπτει το ερώτημα: Είναι υπεράνω των εθνικών συμφερόντων τα κομματικά και προσωπικά συμφέροντα; Και η απάντηση που έδωσαν δια της σιωπής τα συγκεκριμένα πρόσωπα είναι, πως γι’ αυτούς ναι, είναι υπεράνω τα κομματικά, προσωπικά και οικογενειακά συμφέροντα.

Όταν η χώρα για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην σημαντική βαλκανική οντότητα, να ηγηθεί, να συνεργαστεί να έχει παντού φίλους, δεν υψώνεις τείχη απομόνωσης παραχωρώντας το πεδίο δράσης ελεύθερο στην Τουρκία να δουλέψει για λογαριασμό της. Και θυμίζουμε ότι όταν δεν συγκεντρώθηκε η πλειοψηφία στο δημοψήφισμα των Σκοπίων η Άγκυρα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε την ευθύνη προστασίας της γειτονικής χώρας!

Όταν λοιπόν η ελληνική Μακεδονία έχει πληγεί ιδιαίτερα από τις συνέπειες της χρεοκοπίας και χρειάζεται επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, τουριστικά ρεύματα και εμπορική ζήτηση, αυτοί όλοι επιτρέπουν στους κάθε λογής σκοταδιστές να πουλάνε χλαμύδες περικεφαλαίες και σάρισες.

Και όπως είπε η πανεπιστημιακός και πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά. «Η θέση του ‘ας χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά βλέπουμε’ είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. ‘Μετά’ δεν υπάρχει. Όταν έχεις εξαχρειώσει την κοινωνία και έχεις επενδύσει στον εθνικισμό, δεν υπάρχει επιστροφή. Θα θερίσεις θύελλες».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια