Προεξόφληση κλιµάκωσης


Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

Είναι προφανές ότι έκλεισε µια περίοδος αµοιβαίας σχετικής αυτοσυγκράτησης από ΗΠΑ και Τουρκία.

Αν οι ΗΠΑ επιµείνουν στους όρους που έθεσε ο Μπόλτον για τον ρόλο της Τουρκίας στη  Συρία, τότε η κλιµάκωση της έντασης στις διµερείς σχέσεις µπορεί να προεξοφληθεί από τώρα.

Πρώτο πεδίο της κλιµάκωσης, η παράδοση των F-35 και η πώληση πυραυλικών συστοιχιών Πάτριοτ στην Τουρκία θα παγώσουν, αν δεν ακυρωθούν, αν η Αγκυρα δεν µαταιώσει την αγορά των S-400 από τη Ρωσία.

Ματαίωση της παράδοσης των F-35 θα είναι καταπάτηση της κόκκινης γραµµής ανάµεσα στην ένταση και στην καχυποψία και την ανεξέλεγκτη σύγκρουση ανάµεσα στις δύο πλευρές. ∆εύτερο πεδίο, ο ιµάµης Φετουλάχ Γκιουλέν, για τον οποίο το περιβάλλον Ερντογάν πριν από τρεις βδοµάδες διέδιδε ότι οι ΗΠΑ συζητούν την έκδοσή του. Είναι βέβαιο ότι οι δηµόσιες πιέσεις της Αγκυρας για την έκδοση του εγκατεστηµένου στην Πενσιλβάνια από το 1999 Γκιουλέν θα επαναληφθούν.

Τρίτο πεδίο, η υπόθεση Κασόγκι, όπου ο Ερντογάν µπορεί να αξιοποιήσει µε επίσηµη δηµοσιοποίηση ή µέσω διαρροών τα στοιχεία που έχουν οι τουρκικές Αρχές και τα οποία αν δηµοσιοποιηθούν εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος της πλήρους στήριξης που προσφέρει ο Τραµπ στο Ριάντ.

Είναι προφανές ότι έκλεισε µια περίοδος αµοιβαίας σχετικής αυτοσυγκράτησης, στη διάρκεια της οποίας, ταυτόχρονα µε την ένταση στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Αγκυρας, υπήρχε η προσδοκία µιας θεαµατικής ανατροπής κατά το πρότυπο της απότοµης εναλλαγής από τις πολεµικές απειλές στον διάλογο Τραµπ - Κιµ Γιονγκ Ουν.
Η ανατροπή φάνηκε να έρχεται στην τηλεφωνική επικοινωνία Τραµπ - Ερντογάν στις 14.12.2019.

Τρείς βδοµάδες αργότερα, µε την περιοδεία Μπόλτον σε Ισραήλ και Τουρκία, ήλθε η ανατροπή της... ανατροπής, που τερµατίζει για το ορατό µέλλον την προσδοκία της Αγκυρας ότι µπορεί να βρει µε τον Τραµπ τον ρεαλιστικό συµβιβασµό που στάθηκε αδύνατον να διαµορφώσει µε τον Οµπάµα. Το µήνυµα των ΗΠΑ είναι πλέον σαφές όσο ποτέ άλλοτε: δεν θυσιάζουν τους Κούρδους στον βωµό µιας συνολικής εξοµάλυνσης µε την Τουρκία του Ερντογάν.

(AP Photo/Sergei Grits)

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια