Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου *
Για τους λόγους της θεσμικής ακροβασίας του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα να επιλέξει τον ΑΓΕΕΘΑ Ναύαρχο κ. Ευάγγελο Αποστολάκη ως αντικαταστάτη του κ. Πάνου Καμμένου στο ΥΠΕΘΑ γράψαμε σχετικά και δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι άλλο. Να υπενθυμίσω όμως ότι όπως είχε τονιστεί και στο υπόψη άρθρο το τελευταίο πράγμα που πιστεύαμε ότι είχε στο μυαλό του ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας ήταν να… «τιμήσει» με αυτή την επιλογή τις Ένοπλες Δυνάμεις και να στείλει «μηνύματα» στην… Τουρκία.
Αυτή όμως η θεσμική ακροβασία έχει αφήσει αναντίρρητα ένα μεγάλο κενό στην στις Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας. Εδώ και μία εβδομάδα δεν υπάρχει ΑΓΕΕΘΑ ενώ αυτό δεν θα έπρεπε να συμβεί στην κυριολεξία ούτε για ένα λεπτό της ώρας! Δηλαδή δεν υπάρχει Στρατηγικός και Επιχειρησιακός Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων σε μία χώρα που δεν είναι ούτε Βέλγιο, ούτε Δανία!
Σε μία χώρα όπου εδώ και χρόνια βρίσκεται σε μία διαρκή χαμηλής έντασης κρίση με την αναθεωρητική Τουρκία. Σε μία χώρα που οι Ένοπλες Δυνάμεις της επιχειρούν σε καθημερινή βάση στην ξηρά, στην θάλασσα και στον αέρα, αντιμετωπίζοντας τις τουρκικές στρατιωτικές προκλήσεις.
Ο κ. Αποστολάκης είναι πλέον Υπουργός Άμυνας και όχι Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων για να προλάβω ερωτήσεις «σχετικών» και ασχέτων. Αν και γνωρίζει τα πάντα μετά από 3ετή και πλέον θητεία του, δεν έχει την νομική αρμοδιότητα ούτε για εκτιμήσεις, ούτε για έκδοση διαταγών που αφορούν στο επιχειρησιακό έργο όπως κάποιοι λανθασμένα πιστεύουν. Οι μηχανισμοί μπορεί να υπάρχουν και οι πάγιες επιχειρησιακές-τακτικές διαδικασίες μπορεί να εκτελούνται αλλά πολύ απλά δεν έχουμε Αρχηγό.
Ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ μπορεί να αντικαταστήσει τον ΑΓΕΕΘΑ, εφόσον …υπάρχει, για περιορισμένο χρονικό διάστημα όταν αυτός για κάποιους λόγους κωλύεται σε ότι αφορά στην λειτουργία του ΓΕΕΘΑ ως Επιτελείου και μόνον για θέματα ρουτίνας. Παρεμπιπτόντως αυτό έχει γίνει με ένα απλό έγγραφο που υπέγραψε ο ΑΝΥΕΘΑ κ. Ρήγας και όχι με απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Τώρα όμως Αρχηγός δεν υπάρχει!
Ο Υπαρχηγός όσο έμπειρος και επαρκής και αν είναι, λόγω της υφισταμένης αρχαιότητας και των σχέσεων διοικήσεως με τους Αρχηγούς των Επιτελείων των Κλάδων δεν διαθέτει την θεσμική εξουσία για κάτι παραπάνω. Ποτέ δεν γνωρίζουμε ακόμα και ένα ήσσονος σημασίας επεισόδιο πως μπορεί να εξελιχθεί και που μπορεί να καταλήξει. Απλά και μόνο σκεφθείτε πόσες αναχαιτίσεις και εμπλοκές έγιναν την προηγούμενη Πέμπτη σε ένα «μπαράζ» τουρκικών παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας και πως έθεσε την Παρασκευή ένα Τουρκικό F-16 σε σοβαρό κίνδυνο ένα Ελικόπτερο SUPER PUMA της ΠΑ που βρισκόταν στην περιοχή Φαρμακονησίου για έρευνα και διάσωση.
Ο κ. Πρωθυπουργός, ο οποίος φέρει ακεραία την ευθύνη για το σοβαρό κενό που έχει δημιουργηθεί στην Ανώτατη Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δεν βιάζεται να συγκαλέσει ΚΥΣΕΑ για να επιλέξει νέο ΑΓΕΕΘΑ καθώς επίσης για να κρίνει τους τρεις Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων κάτι που έπρεπε να είχε γίνει και αυτό την προηγούμενη εβδομάδα. Ακόμα ένα δείγμα του «ενδιαφέροντος» προς τις ΕΔ και φυσικά του… «αυστηρού μηνύματος που στέλνει» στην Τουρκία! Ο λόγος που κάποιες κυβερνητικές πηγές διαρρέουν ότι η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ θα γίνει μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι επιεικώς αστείος.
Η παράταση της εκκρεμότητας πέραν των όσων προαναφέρθηκαν έχει αναπόφευκτα δημιουργήσει σχετική δυσλειτουργία στα Επιτελεία λόγω της Ιεραρχικής Δομής των Ενόπλων Δυνάμεων και φυσικά κάποιων ασαφειών που υπάρχουν στο σχετικό νομικό πλαίσιο, κάτι που παρεμπιπτόντως τόσο ο νέος Υ ΕΘΑ κ. Αποστολάκης όσο και ο νέος ΑΓΕΕΘΑ με τους άλλους Αρχηγούς πρέπει να το επανεξετάσουν χωρίς κλαδικές αγκυλώσεις.
Μία άλλη σοβαρή αρνητική συνέπεια της παράτασης της εκκρεμότητας είναι ότι αφήνει χώρο για ακατάσχετη σεναριολογία, ιδίως από ένα μέρος του ειδικού περί την Άμυνα Τύπου που ξεπερνάει τα όρια, σπιλώνει υπολήψεις και φυσικά μειώνει το κύρος όχι αυτών που σχολιάζονται δυσμενώς ως ανεπαρκείς αλλά αυτών που … εκθειάζονται.
Αναντίρρητα η κάθε εκλεγμένη Κυβέρνηση διά του ΚΥΣΕΑ έχει το δικαίωμα να επιλέγει την Στρατιωτική Ηγεσία και αυτό εκφράζει τον πολιτικό και δημοκρατικό έλεγχο των ΕΔ κάτι που άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες δυτικές δημοκρατίες. Βέβαια κρίνεται για τις επιλογές της γιατί πολλές φορές αυτές βασίζονται σε «κριτήρια» άλλα πλην αξιοκρατίας.
Το ζήτημα όμως εδώ είναι να μην επιτραπεί πλέον ούτε ώρα η παράταση αυτής της «ανακατωσούρας» και να συγκληθεί «χθες» το ΚΥΣΕΑ για να τοποθετήσει επιτέλους ΑΓΕΕΘΑ και να συγκροτήσει την νέα Στρατιωτική Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Παρά το γεγονός ότι έχω ήδη αρθρογραφήσει αρνητικά για τους λόγους που επιλέχθηκε από τον κ. Τσίπρα ο κ. Αποστολάκης, θέλω να πιστεύω ότι τελικά ο ίδιος θα πείσει τον Πρωθυπουργό για την αναγκαιότητα της άμεσης τοποθέτησης Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και μάλιστα θα κάνει τις σωστές εισηγήσεις που αφορούν στην νέα Στρατιωτική Ηγεσία. Θα είναι το πρώτο του δείγμα γραφής…θετικό!
* Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος είναι επικεφαλής στο Παρατηρητήριο Liberal
** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια