Τσίπρας και Κοτζιάς δημιούργησαν τετελεσμένα στα εθνικά μας θέματα. Υπέγραψαν στις Πρέσπες την καταδίκη της Μακεδονίας και χάρισαν τα πάντα σε ένα κράτους που απλά δεν έχει Ιστορία. Τα συμφέροντα όμως που διακυβεύονται είναι τεράστια, με την Αθήνα να τα δίνει όλα σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΖΑΕΦ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ
Σαφές μήνυμα πως όταν η Συμφωνία των Πρεσπών επικυρωθεί και από τις δυο πλευρές μετά δεν μπορεί να αλλάξει στέλνει ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.
Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο Ζ. Ζάεφ εκφράζει την ανησυχία του για τις ψηφοφορίες στα κοινοβούλια των Σκοπίων και της Ελλάδας «γιατί τελικά αυτοί που ψηφίζουν είναι οι βουλευτές», ενώ επιβεβαιώνει ουσιαστικά ότι η έγκριση της Συμφωνίας «κλειδώνει» μεταξύ άλλων και τη «μακεδονική γλώσσα και εθνότητα».
Ασκώντας κριτική στην πολιτική εξαρχαϊσμού του Νικολά Γκρούεφσκι, ο Ζ. Ζάεφ τονίζει ότι η χώρα πλήρωσε μεγάλο τίμημα γι’ αυτή την πολιτική του παρελθόντος και δεν θα επαναλάβει τα ίδια λάθη, ενώ σημειώνει πως «η διαδικασία στις χώρες μας είναι μη αναστρέψιμη. Δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος να την αλλάξει (σ.σ. τη Συμφωνία).
Παράλληλα, υποστήριξε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Αλέξης Τσίπρας αγνόησαν το πολιτικό κόστος και προχώρησαν σε μια συμφωνία η οποία, σημείωσε, πως έχει μόνο θετικά για τους δύο λαούς και τις δύο χώρες, ενώ υπογράμμισε ότι η τροπολογία για την υπηκοότητα δεν αφήνει καμία αμφιβολία για παρερμηνείες.
Όσον αφορά το ζήτημα της γλώσσας, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ υποστήριξε ότι για το θέμα αυτό υπάρχει σχετική απόφαση των Ηνωμένων Εθνών με την οποία διευκρινίζεται ότι ανήκει στη σλαβική ομάδα γλωσσών.
Ξεκάθαρα πράγματα λοιπόν, μετά τις ψηφοφορίες σε Ελλάδα και Σκόπια δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Νομικά υπάρχουν κενά και υπάρχει η δυνατότητα να ακυρωθούν όλα. Όμως άπαντες είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα.
Στα ψιλά γράμματα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ξεχωρίζει μία υποπαράγραφος, την οποία πολλοί έχουν αγνοήσει. Η υποπαράγραφος αυτή, όμως, είναι ο λόγος για τον οποίο, αυτή τη στιγμή, η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να θεωρείται… λήξασα!
Μέρος Πρώτο, άρθρο πρώτο, παράγραφος 4, περίπτωση ε Συμφωνίας Πρεσπών: «Το Δεύτερο Μέρος (σ.σ. Σκόπια) θα ολοκληρώσει in toto τις συνταγματικές τροποποιήσεις έως το τέλος του 2018».
Το τέλος του 2018 ήρθε. Και πέρασε, όπως γράφει η η Δικηγόρος Σοφία Νικολάου
Το «Δεύτερο Μέρος», όμως, δεν ολοκλήρωσε και μάλιστα in toto (= στο σύνολο) τις συνταγματικές αλλαγές. Αυτό δεν φαίνεται να γίνεται τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, οπότε και θα ψηφίσει η σκοπιανή Βουλή. Άραγε, αυτές οι δέκα ημέρες της υπέρβασης, είναι ικανές να ανατρέψουν το σκηνικό;
Η Συμφωνία των Πρεσπών, ως διεθνής συνθήκη, υπάγεται στις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης του 1969 για το Δίκαιο των Συνθηκών.Στη Συνθήκη αυτή περιγράφονται τρεις τρόποι για την απεμπλοκή ενός Κράτους από μία Συμφωνία: Ακύρωση, καταγγελία, λήξη/αναστολή εφαρμογής.
Η ακύρωση είναι μάλλον αδύνατη, καθώς θα πρέπει να αποδείξουμε ότι ο Κοτζιάς ήταν υπό καθεστώς πλάνης, απάτης ή απειλής τη στιγμή που υπέγραφε τη συμφωνία.
Όσον αφορά στην καταγγελία, ο κ. Τσίπρας με τον «αδελφό» κ. Ζάεφ, φρόντισαν να καταστήσουν τη συνθήκη στο άρθρο 20, «αμετάκλητη».
Αυτό παραπέμπει στο άρθρο 56 της Συνθήκης της Βιέννης, όπου αναφέρεται ρητώς: «Συνθήκη, μη περιέχουσα διάταξιν αφορώσαν εις την λήξιν και μη προβλεπούσα την καταγγελίαν ή αποχώρησιν εκ ταύτης δεν δύναται να καταγγελθή ή να λυθή διά αποχωρήσεως».
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ
Η Αθήνα σιωπά, ο ΑΝΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλος δηλώνει άγνοια, αλλά ο κ. Ζάεφ υποστήριξε χθες σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ότι πράγματι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ έχει στείλει επιστολή στις δύο κυβερνήσεις ζητώντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Πάντως ο κ. Ζάεφ εκτίμησε ότι η συζήτηση στην Βουλή που ξεκινά την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία των συνταγματικών αλλαγών στις 12 Ιανουαρίου, οπότε αμέσως μετά η σκυτάλη περνάει στην Ελληνική κυβέρνηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή.
Η «Καθημερινή» είχε δημοσιεύσει την Τετάρτη πληροφορίες για την ύπαρξη επιστολής για την οποία η ελληνική πλευρά σιωπά (και διπλωματικές πηγές διαψεύδουν την ύπαρξη της), προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το ήδη βαρύ κλίμα, ενώ ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι οι δυο πλευρές μπορούν να ολοκληρώσουν την διαδικασία ακόμη και πριν από το τέλος Φεβρουαρίου ,χρονοδιάγραμμα που θέτει ο κ. Στόλτενμπεργκ.
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ δήλωσε ακόμη ότι με την επιστολή του ο κ .Στόλτενμπεργκ θέλησε να ενθαρρύνει και την ελληνική πλευρά για την Συμφωνία των Πρεσπών και πρόσθεσε ότι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ θέλει σύντομα τις θετικές αποφάσεις των κοινοβουλίων των δυο χωρών επειδή το ΝΑΤΟ θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει τις δικές του διαδικασίες (σχετικά με το Πρωτόκολλο Ένταξης) στα μέσα Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα μάλιστα με τα δημοσιεύματα των σκοπιανών ΜΜΕ, ο κ. Ζαεφ υποστήριξε ότι το Πρωτόκολλο Ένταξης θα έχει συνταχθεί ήδη από τον Ιανουάριο και η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα το επικυρώσει.
Ο κ. Ζάεφ αν και δήλωσε ότι μόνο όταν γίνει η ψηφοφορία θα φανεί εάν υπάρχει η ενισχυμένη πλειοψηφία, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα βρεθούν ακόμη και περισσότεροι από τις 80 ψήφους στην Βουλή καθώς όλοι ακόμη και το BESA το μικρότερο αλβανικό κόμμα της αντιπολίτευσης δίνουν προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια