Οργισμένη ανακοίνωση από το τουρκικό ΥΠΕΞ μετά τη Σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου


Για αδιάλλακτη στάση από μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς κάνει λόγο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. «Θεωρούν τους εαυτούς τους ως τον μοναδικό ιδιοκτήτη του νησιού και τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα», αναφέρει.

Εναντίον της Ευρωπαϊκή Ένωσης καταφέρεται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τη Σύνοδο των επτά χωρών του ευρωπαϊκού Νότου (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ελλάδα και Κύπρος) που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Λευκωσία, αφήνοντας και αιχμές κατά της Κύπρου. 

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σε σημερινή του ανακοίνωση, κάνει λόγο για «ακόμη ένα παράδειγμα της άδικης και μη εποικοδομητικής στάσης που τηρούν αρκετές χώρες της ΕΕ, στο όνομα της λεγόμενης ''αλληλεγγύης της Ένωσης''».

Παράλληλα, του υπουργείο της χώρας αναφέρει ότι στην κοινή διακύρηξη που υιοθετήθηκε στη Σύνοδο, επιδοκιμάζονται οι «επονομαζόμενες» — όπως λέει — «προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων για τη διαδικασία διευθέτησης στην Κύπρο και την εκδήλωση στήριξης στις μονομερείς δραστηριότητες στον τομέα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο», κάτι που όπως αναφέρει το υπουργείο, «δείχνει σαφώς τη συνέχιση της κατάχρησης της συμμετοχής της στην ΕΕ από μέρους της ελληνοκυπριακής διοίκησης». 

Ακόμη, το υπουργείο συμπληρώνει ότι «δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι ο βασικός λόγος αποτυχίας της Διάσκεψης στην Κύπρο το 2017 ήταν η αδιάλλακτη νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς, καθώς θεωρούν τους εαυτούς τους ως τον μοναδικό ιδιοκτήτη του νησιού και τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα».

«Το γεγονός ότι στην κοινή διακήρυξη δεν υπάρχει αναφορά για τα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους φυσικούς πόρους του νησιού, αποδεικνύει την επιμονή αυτής της διαστρεβλωμένης νοοτροπίας», σημειώνει επίσης το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.  

«Η Τουρκία διατηρεί τη δέσμευσή της να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων», καταλήγει η ανακοίνωση. 

( Φωτο: CC0 / bsulunhat / turkey )

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια