Ανησυχητική προειδοποίηση σε ΗΠΑ από Ρωσία για Κύπρο: «Εάν υπονομευθούν τα συμφέροντά μας θα απαντήσουμε»!


Προσπάθειες υπονόμευσης των ρωσικών συμφερόντων στην Κύπρο από τις ΗΠΑ, καταγγέλλει ο Πρέσβης της χώρας στη Λευκωσία, προειδοποιώντας ότι δεν θα μείνουν αναπάντητες.

Η Μόσχα παρακολουθεί τις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο διεμήνυσε ο Στανισλάβ Οσάτσι κάνοντας λόγο για απροκάλυπτη πίεση που ασκείται στη Λευκωσία, με στόχο την απομάκρυνση των ρωσικών επιχειρήσεων και κεφαλαίων, που έχουν συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου.

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» και ερωτηθείς εάν η Κύπρος βρίσκεται στο έλεος της αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, ο κ. Οσάτσι ανέφερε ότι «πολλές χώρες εκφράζουν την ανησυχία τους σε σχέση με την αμερικανική εξωτερική πολιτική», την οποία χαρακτηρίζει «ανεύθυνη και απρόβλεπτη».

Ο κ. Οσάτσι είπε ότι η μετατροπή της ευρύτερης περιοχής σε πεδίο αντιπαράθεσης ως αποτέλεσμα των αχαλίνωτων φιλοδοξιών της Ουάσιγκτον δεν ευνοεί τα ρωσικά συμφέροντα, αλλά τόνισε ότι θα υπάρξει απάντηση αν οι αμερικανικές ενέργειες υπονομεύσουν τα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή.

Αναφερόμενος στο κυπριακό, ο κ. Οσάτσι είπε ότι είναι σημαντικό να ξαναρχίσει ο διάλογος. Πρόσθεσε ότι παραμένει αναλλοίωτη η θέση της Μόσχας για παράταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο και χαρακτήρισε απαράδεκτες και ανεπίτρεπτες τις προσπάθειες σύνδεσης της παράτασης της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η ενδυνάμωση των σχέσεων της Ρωσίας με την Τουρκία δεν στρέφεται εναντίον της Κύπρου.

Ερωτηθείς για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνάρτηση με τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες, ο κ. Οσάτσι απάντησε ότι όλες οι διαφορές αναφορικά με την κυριότητα των διαφόρων τεμαχίων της περιοχής της Μεσογείου πρέπει να επιλύονται αποκλειστικά με ειρηνικούς τρόπους και στη βάση των προνοιών του Διεθνούς Δικαίου.

Είπε επίσης ότι ενδεχόμενη διευθέτηση του Κυπριακού θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση του θέματος και στη δίκαιη κατανομή των εσόδων από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μεταξύ όλων των κατοίκων του νησιού.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια