Γράφει ο Τάσος Ευαγγελίου
Ευτελισμό των διαδικασιών και των θεσμών αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση εκτός αλλά και εντός Βουλής, στηριζόμενη σε μια νόθα πλειοψηφία που προέκυψε, από το δανεισμό και τις μετακινήσεις βουλευτών. Πλειοψηφία που εκμεταλλεύεται προκειμένου να διαμορφώνει κατά το δοκούν κανόνες και κανονισμούς τους οποίους θέσπισαν οι νομοθέτες για την εύρυθμη λειτουργία της Δημοκρατίας.
Έτσι μετά τα όσα έλαβαν χώρα κατά τη διαδικασία της ψήφους εμπιστοσύνης που επετεύχθη από το δανεισμό δύο βουλευτών από τον κομματικό εταίρο (που τώρα εμφανίζεται να διεξάγει ανένδοτο για τη Μακεδονία) τη σκυτάλη έλαβε η διαδικασία που αφορά στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας.
Από την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είχε στείλει το μήνυμα ότι το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών θα φτάσει στην Ολομέλεια προς ψήφιση με κάθε τρόπο.
Αρχικά διέρρευσε σχέδιο αύξησης του αριθμού των μελών της Επιτροπής όπου μετά την διαγραφή του Σπ. Δανέλλη και την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, δεν διέθετε ο ΣΥΡΙΖΑ την απαραίτητη πλειοψηφία για έγκριση της συμφωνίας. Οι αντιδράσεις ήταν έντονες με αποτέλεσμα ο Νίκος Βούτσης να δηλώσει από τη θέση του προέδρου της Βουλής την περασμένη εβδομάδα πως:
- Ο ρόλος της Επιτροπής είναι γνωμοδοτικός
- Σε κάθε περίπτωση ένα νομοσχέδιο ψηφίζεται και εγκρίνεται από την Ολομέλεια
Στο πλαίσιο αυτό και σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κλείσει το θέμα της πλειοψηφίας ο Νίκος Βούτσης σήμερα το πρωί εξέδωσε απόφαση ορίζοντας τον Σπ. Δανέλλη που έχει δηλώσει πως θα ψηφίσει τη συμφωνία, ως έναν εκ των ανεξάρτητων βουλευτών που θα καλύψουν δύο κενές θέσεις της επιτροπής.
Οι καταγγελίες για κοινοβουλευτική εκτροπή, οδήγησε στην αναζήτηση ενός νέου σχεδίου. Αυτού της κλήρωσης για την ανάδειξη των βουλευτών που θα πληρώσουν τις κενές θέσεις. Μόνο που εκλήθησαν συγκεκριμένοι βουλευτές να λάβουν μέρος στην κλήρωση που έγινε. Ο ίδιος ο Νίκος Βούτσης δήλωσε προσερχόμενος για διευκρινίσεις στην Επιτροπή ότι κρίθηκε πως οι παλαιότεροι ανεξάρτητοι βουλευτές δεν έπρεπε να συμμετάσχουν στην κλήρωση.
Πρέπει να σημειωθεί πως κάθε αναφορά στις αποφάσεις γίνεται με επίκληση των αποφάσεων της Διάσκεψης των προέδρων. Ο Νίκος Βούτσης αποσαφήνισε πως οι αποφάσεις λαμβάνονται από την πλειοψηφία της Διάσκεψης, την οποία φυσικά έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι δεδομένο πως αυτή η κυβέρνηση φτιάχνει ή εξηγεί τους κανονισμούς κατά το δοκούν κινούμενη τις περισσότερες φορές στα όριά τους.
Σε κάθε περίπτωση όμως το να γίνεται μια συζήτηση για ένα μείζονος σημασίες εθνικό θέμα υπό αυτές τις συνθήκες χωρίς να υπάρχουν κάν τα έγγραφα που οφείλουν να εξετάσουν οι βουλευτές εγείρει θέμα.
Η ΝΔ ζήτησε την κατάθεση όλων των εγγράφων. Όπως και να κληθεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς που υπέγραψε τη συμφωνία. Επίσης, αποκαλύφθηκε ότι ακόμη και η ρηματική διακοίνωση που έφθασε στο ΥΠΕΞ και στην Ελληνική Βουλή αναγράφει τον αποστολέα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Ακροβατώντας στα όρια των κανονισμών, της Βουλής και του Συντάγματος είναι βέβαιο πως τα προβλήματα όχι απλά δεν επιλύονται αλλά αντιθέτως δημιουργούν σκιές και εγείρουν ερωτήματα για τις βεβιασμένες κυβερνητικές ενέργειες και τις fast track διαδικασίες.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια