Τέλος εμπλοκής στα Σκόπια: Βρήκε ο Ζάεφ τα 80 «Ναι» – Αναμένονται εξελίξεις και στην Ελλάδα


Βρήκε όπως όλα δείχνουν τους 80 ψήφους ο Ζόραν Ζάεφ ώστε να περάσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, τις οποίες ορίζει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή της ΠΓΔΜ ανέφερε πριν από λίγο, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε την πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή, προκειμένου να εγκριθούν οι συνταγματικές τροπολογίες, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών θα ψηφίσουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και οι δύο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος «BESA». Σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ.

Οπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1, ο Πρόεδρος του αλβανόφωνου κόμματος BESA που αντιδρούσε σε συνταγματική τροπολογία στη ρύθμιση για τη γλώσσα και την ιθαγένεια, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής πως βρέθηκε λύση με την κυβέρνηση και τελικά οι βουλευτές θα υπερψηφίσουν την αναθεώρηση.

«Το BESA με τους τρεις βουλευτές τους παραμένει ισχυρά δεσμευμένο στην υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών καθώς επίσης και στη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς έχουν πειστεί πως είναι προς το συμφέρον των Αλβανών στη Μακεδονία».

Υπό αυτό πρίσμα είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσει η τελική ψηφοφορία στην Βουλή της γείτονος ώστε να εγκριθεί και τυπικά η συνταγματική αναθεώρηση που θα ξεκλειδώσει την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Τυπικά, η συνεδρίαση είχε οριστεί για τις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας), όμως δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

Ορισμένα ΜΜΕ των Σκοπίων μεταδίδουν ότι η συνεδρίαση θα ξεκινήσει τελικά στις 15:00 τοπική ώρα. Σύμφωνα με αυτά, η καθυστέρηση οφείλεται σε συνάντηση που είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ με τον αρχηγό του μικρού αντιπολιτευόμενου κόμματος «BESA», Μπιλάλ Κασάμι,προκειμένου να αποσπάσει τη στήριξη των δύο βουλευτών που διαθέτει το κόμμα, σχετικά με τις συνταγματικές τροπολογίες και με τον τρόπο αυτό να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).

Μετά από αυτό το ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας στα Σκόπια αναμένονται εξελίξεις και στην Ελλάδα. Νωρίτερα, και λόγω αυτής της εκκρεμότητας στα Σκόπια, ο Πάνος Καμμένος, είχε ανακοινώσει την αναβολή της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια