Γιατί όχι με 180 ψήφους;


Είναι παραβίαση του Συντάγματος να τεθεί προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών με απαιτούμενη πλειοψηφία του 151 βουλευτές. Απαιτούνται 180 για αυτό, όπως ορίζει ο καταστατικός χάρτης της χώρας στο άρθρο 28 (παράγραφος 2).

Η εφημερίδα «δημοκρατία», αν και θεωρεί μοναδικό αρμόδιο να απαντήσει για το θέμα τον λαό, μέσω δημοψηφίσματος, πιστεύει ότι οι θεσμοί πρέπει να μην ξεφύγουν από τις ράγες τις οποίες θέτουν το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους, διότι η πατρίδα θα μπει σε πρωτοφανείς περιπέτειες. Την πλειοψηφία των 180 βουλευτών στηρίζουν με ακλόνητα επιχειρήματα οι εγκυρότεροι συνταγματολόγοι και νομικοί. Σχετική με το θέμα επιστολή έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση ο πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός.

Ο κ. Βερβεσός υποδεικνύει στον κ. Βούτση την απόφαση-ψήφισμα της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ, που είχε ληφθεί στις 17/06/2018 στη συνεδρίασή της στην Αλεξανδρούπολη, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Η συμφωνία αφορά όλους τους Έλληνες, πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική αποδοχή, και να εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Για να διασφαλίζεται η βιωσιμότητά της στον χρόνο δεν πρέπει να στηρίζεται σε περιστασιακές και ισχνές πλειοψηφίες.

Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ενστάσεις ως προς την αναγνώριση "μακεδονικής" εθνικότητας και γλώσσας. Για τον λόγο αυτόν προτείνεται η ψήφιση του σχετικού νόμου, που θα κυρώνει τη συμφωνία, να γίνει με πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, κατ' εφαρμογή του άρθρου 28, παρ. 2 του Συντάγματος».

Είναι αρμοδιότητα, αλλά -πάνω απ' όλα- ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας να μεριμνήσει ώστε να απαιτηθεί πλειοψηφία 180 βουλευτών για τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Δεν επιτρέπεται να γίνεται κουρελόχαρτο το Σύνταγμα και μια ισχνή μειοψηφία στον λαό, μια ασταθής και εύθραυστη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο να αυθαιρετεί και να προδίδει τον λαό και το έθνος.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια