Το σχέδιο Μαξίμου, που απειλεί ο Θεοδωράκης


Η πανικόβλητη ανακοίνωση του μεγάρου Μαξίμου, που καλεί το Ποτάμι να ξεκαθαρίσει αν ισχύει η δέσμευσή του ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών (!), δείχνει ότι ο πρωθυπουργός φοβάται μόνο ένα πράγμα για το μέλλον του και της κυβέρνησής του: Την αντίδραση του λαού στο Μακεδονικό ζήτημα. Στην οποία έρχεται να προστεθεί και η αντίδραση της Βουλγαρίας!

Ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής κυβέρνησης ήταν χτες καταιγιστικός. «Δεν υπάρχει τέτοια γλώσσα και κανείς δεν μπορεί να την καθιερώσει» δήλωσε ο κ Καρακατσάνοφ απαντώντας στις νέες δηλώσεις Ζάεφ για «νομιμοποίηση της μακεδονικής γλώσσας» από τη συμφωνία των Πρεσπών. Και πρόσθεσε ο Βούλγαρος υπουργός, απευθυνόμενος στα Σκόπια:

«Μην καταχραστείτε το θέμα της γλώσσας. Η ιστορία που προβάλλει ο Ζαεφ δεν ίσχυε πριν το 1944. Ο όρος Βόρεια Μακεδονία αποτελεί γεωγραφική ονομασία που περιλαμβάνει και εδάφη της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και αύριο ο Ζαεφ μπορεί να θέλει να ορίσει παρόμοια βουλγαρική διάλεκτο ως επίσημη ξένη γλώσσα. Κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο και προκλητικό» κατέληξε ο κ Καρακατσάνοφ.

Νωρίτερα, ο σκοπιανός πρωθυπουργός επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα αναγνωρίζει τη μακεδονική γλώσσα και, σαν άλλος Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, διέψευσε τις πληροφορίες ότι η Αθήνα ετοιμάζει πρόσθετο πρωτόκολλο για τη γλώσσα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει τέτοια προσθήκη στη Συμφωνία! Ξέρει καλύτερα από τα ελληνικά κόμματα τις κινήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού!

«Το ότι είμαι Μακεδόνας και μιλώ μακεδονικά είναι δικαίωμά μου, είναι μια ευρωπαϊκή αξία, και η ίδια η Ευρώπη μου επέτρεψε να μιλήσω στη μακεδονική γλώσσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιβεβαιώνοντας έτσι τη μακεδονική γλώσσα», πρόσθεσε ο κ Ζαεφ για να είναι πιο ξεκάθαρος σε όσους αμφισβητούν τις προβλέψεις των Πρεσπών!

Το δυστύχημα είναι ότι ο κ Ζαεφ έχει δίκιο. Αυτά έχει υπογράψει ο κ Κοτζιάς και αυτά έβαλε και τον κ Τσίπρα να υπογράψει, ο οποίος είχε μαύρα μεσάνυχτα για το μακεδονικό ζήτημα. Ήξερε, ό,τι όλοι οι αμαθείς ή ημιμαθείς από την αριστερά. Ότι το να υπερασπίζεσαι την ελληνικότητα της ελληνικής Μακεδονίας είναι εθνικισμός, γιατί το να υπερασπίζεσαι την αρχαία ιστορία ισοδυναμεί με αρχαιολατρεία, που είναι εθνικισμός!

Και ήξερε, μαζί με όλους τους ημιμαθείς και αμαθείς ή τους ιδεολογικά αμόρφωτους, ότι οι σλαβομακεδόνες, σε αντίθεση με τους Έλληνες Μακεδόνες, έχουν το δικαίωμα να λέγονται σκέτοι Μακεδόνες, το κράτος τους να ονομάζεται σκέτη Μακεδονία και η γλώσσα τους να λέγεται σκέτη μακεδονική. Ε, αυτά υπογράψανε κι όλας και αυτά υπερασπίζονται.

Και τα υπερασπίζονται, την ώρα που το ΚΚΕ, ο δημιουργός, υπαίτιος και καλύτερος γνώστης του μακεδονικού ζητήματος στην Ελλάδα, καταδικάζει τη συμφωνία των Πρεσπών και προειδοποιεί ότι οδηγεί σε αναγνώριση ψευδούς εθνικότητας και ψευδούς γλώσσας και σε αλυτρωτισμό σε βάρος των γειτόνων. Το ΚΚΕ το ίδιο!

Αυτά, όμως, είναι ψιλά γράμματα για τον κ Τσίπρα και την παρέα του που κυβερνά, γιατί στην πραγματικότητα δεν τους νοιάζει αν η συμφωνία που υπέγραψαν είναι επικίνδυνη. Άλλο τους νοιάζει.

Το Ποτάμι έχει μυριστεί ότι με ψήφο ή στήριξη στη συμφωνία των Πρεσπών δεν θα βρεί ούτε τις ψήφους των συγγενών στις κάλπες. Και προκειμένου να έχει ελπίδες να διασωθεί πολιτικά κάνει στροφή 180 μοιρών. Αποδεικνύοντας ότι ούτε το ίδιο έχει αρχές και πιστεύω. Γιατί μέχρι προχτές θεωρούσε τη συμφωνία ωφέλιμη για τη χώρα και όσους την πολεμούσαν τους κατηγορούσε για εθνικιστές. Και ταρακουνήθηκε, τάχα, από τις δηλώσεις Ζαεφ για μακεδονική γλώσσα και εθνικότητα. Για τις οποίες προειδοποιούσαν όλοι όσοι έβλεπαν τι κρύβεται πίσω από τη συμφωνία.

Το Ποτάμι, τώρα, προσχωρεί στους …εθνικιστές, μαζί με το πάνω από 70% του λαού, που δεν είναι τίποτε περισσότερο από απλοί πατριώτες. Και ανακαλύπτει ότι το δίλημμα των Ελλήνων είναι αν η συμφωνία είναι καλή ή κακή. Και όχι αν θα συνταχτούμε με την Ευρώπη, με το ΝΑΤΟ, με τις ΗΠΑ και αν θα δώσουμε χώρο στους Ρώσους και τους Τούρκους, όπως έλεγε προηγουμένως! Αφέλεια; Αμάθεια; Πολιτικαντισμός;

Η ουσία παραμένει η ίδια. Οι νέες δηλώσεις Θεοδωράκη- να ξαναδούμε τις δηλώσεις Ζαεφ για τη γλώσσα και την εθνικότητα- έβαλαν φωτιά στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Και μάλιστα μεγάλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το πρωθυπουργικό γραφείο, που αντιμετωπίζουν τους πάντες με πρωτοφανή απαξίωση και με θρασύτητα έως αλητείας, έβγαλε ανακοίνωση, με την οποία ζητάει από τον κ Θεοσωράκη να απαντήσει αν έχει αλλάξει στάση για τη συμφωνία των Πρεσπών! Μιλάμε για τρόμο.

Τρόμο, γιατί ο πρωθυπουργός και η παρέα του που κυβερνάει έχουν στηρίξει επάνω στο σκοπιανο την καριέρα τους. Έχουν δώσει τα πάντα στις ΗΠΑ, και όλες τις υποσχέσεις ότι η συμφωνία θα περάσει αναίμακτα. Με αντάλλαγμα να στηριχτούν ολόψυχα από την Ουάσινκτον στις εκλογές. Κι αυτό τρίζει.

Από την άλλη πλευρά, όσες άοκνες προσπάθειες κάνουν για να πείσουν τους αφελείς και αμόρφωτούς από τους Έλληνες ότι όποιος αντιτίθεται στη συμφωνία είναι φασίστας, πέφτουν στο κενό. Η μειοψηφία, τα αμόρφωτα παιδιά που γαλουχήθηκαν εδώ και μια γενιά με τα παραμύθια της πιο παρωπιδικής καθηγητικής αριστεράς, βρίσκονται πια απέναντι σε ένα κύμα πατριωτικό. Και το χειρότερο για την κυβέρνηση: Δημοκρατικό Πατριωτικό. Και Αριστερό πατριωτικό. Που φουντώνει.

Ήδη, γονείς και Οργανώσεις προσέφυγαν στο Συμβούλιο Επικρατείας εναντίον της αλλαγής στα σχολικά βιβλία, που προβλέπει η συμφωνία για τις δύο χώρες, σε θέματα ιστορίας και φρασεολογίας!

Το πρόβλημα του πρωθυπουργού και της παρέας του δεν είναι τόσο αν θα συγκεντρώσει 151 ψήφους για να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή. Την περνάει και με 145. Άλλωστε, είτε περάσει είτε όχι, η συμφωνία προβλέπει ότι όταν τα Σκόπια εκπληρώσουν τα συμφωνημένα θα έχουν το δικαίωμα να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαδικασίες για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Με τη συμφωνία της ελληνικής Βουλής ή όχι! Η Ελλάδα αρκεί να δώσει το πράσινο φώς ως κυβέρνηση και όχι ως Βουλή, ότι οι συμφωνίες τηρήθηκαν! Είναι κι αυτή μια ακόμα ακραία αντιδημοκρατική, αντιλαϊκή, ανθελληνική πρόβλεψη της συμφωνίας Κοτζιά, που υπέγραψε ο ανίδεος πρωθυπουργός.

Η αγωνία του πρωθυπουργού, που ξεχειλίζει από το ερώτημα που απευθύνει στον κ Θεοδωράκη, αν άλλαξε στάση, είναι η αγωνία ενός τακτικιστή λαοπλάνου, που του χαλάνε την εικόνα της «δημοκρατικής συναίνεσης», με την οποία έχει σχεδιάσει να τυλίξει την ψήφιση του σκοπιανού στη Βουλή. Απαλλασσόμενος ταυτόχρονα από το άγος της σύμπλευσης με τον ακροδεξιό Καμμένο.

Αυτό το άλλοθι του πρόσφερε ο αφελής κ Θεοδωράκης του κ Τσίπρα. Και πάνω στο Ποτάμι είχε χτίσει όλο τον τσαμπουκά και την ανδρεία, με την οποία έλεγε εκ του ασφαλούς ότι οι ψήφοι Καμμένου περιττεύουν.

Ο λαός το λέει από παλιά: Να φοβάσαι τα ήσυχα ποτάμια. Αλλά, ο πρωθυπουργός έχει πάψει από καιρό να είναι κομμάτι του λαού. Αν υπήρξε ποτέ.

Γ. Παπαδόπουλος - Τετράδης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια