Γράφει ο Χρήστος Μαχαίρας
Η σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη µε τον Σταύρο Θεοδωράκη έχει περάσει από σαράντα κύµατα: η εκλογή του πρώτου στην ηγεσία της Νέας Δηµοκρατίας έπεσε σαν… πέτρα στο Ποτάµι, καθώς η αρχική εκτίµηση ήθελε τον νέο αρχηγό να οδηγεί την αξιωµατική αντιπολίτευση στα εδάφη της Κεντροδεξιάς
Το αποτέλεσµα ήταν ένα τµήµα του κόµµατος να εγκαταλείψει το εγχείρηµα, θεωρώντας ότι η µετακίνηση της Ν∆ στο «µεταρρυθµιστικό κέντρο» δεν άφηνε χώρο στον Σταύρο και στους συνεργάτες του.
Η συνέχεια είχε και σασπένς και ανατροπές: καθώς το βήµα του Κυριάκου προς την Κεντροδεξιά παρέµενε µετέωρο, το Ποτάµι συνέχισε να διεκδικεί τον χώρο, αν και οι επιθέσεις αγάπης της Νέας ∆ηµοκρατίας δεν σταµάτησαν ποτέ. Οσοι βρέθηκαν στην αίθουσα του πρώτου συνεδρίου του Ποταµιού ακόµα θυµούνται τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να δηλώνει ότι «Ν∆ και Ποτάµι βρίσκονται στην ίδια πλευρά του λόφου», παγώνοντας τα χαµόγελα των κεντροαριστερών φίλων του Θεοδωράκη.
Στην πολιτική, ωστόσο, τα πράγµατα δεν εξελίσσονται πάντοτε ευθύγραµµα. Αν και ήταν κοινό µυστικό ότι ο Κυριάκος ευνοούσε τη δηµιουργία ενός δορυφορικού σχήµατος στα αριστερά του κόµµατός του, στο οποίο θα συµµετείχαν το Ποτάµι, η Αννα ∆ιαµαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης και άλλοι παράγοντες του µεσαίου χώρου, η κίνηση του Γιώργου Καµίνη να διεκδικήσει την ηγεσία του Κινήµατος Αλλαγής ανακάτεψε την τράπουλα και ανέτρεψε τα δεδοµένα.
Το Ποτάµι µπήκε στην περιπέτεια της Κεντροαριστεράς και οι σχέσεις του Σταύρου µε τον Μητσοτάκη στην… κατάψυξη. Το γεγονός, µάλιστα, ότι ο Θεοδωράκης και η κοινοβουλευτική οµάδα του κόµµατός του στήριξαν νοµοσχέδια της κυβέρνησης που θεωρούσαν ότι κινούνται σε εκσυγχρονιστική γραµµή, φάνηκε να αποµακρύνει το Ποτάµι από τη Νέα ∆ηµοκρατία, η οποία άλλωστε είχε αρχίσει να ζει τη φάση… Αδωνη.
Το κλίµα αυτό δεν άλλαξε ούτε µετά την έξοδο του Ποταµιού από το Κίνηµα Αλλαγής, καθώς η στήριξη που πρόσφερε ο Σταύρος και οι περισσότεροι βουλευτές του στη Συµφωνία των Πρεσπών εξακολούθησε να δηλητηριάζει τη σχέση του µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γεγονός στο οποίο συνέβαλαν και όσα έβλεπαν τότε το φως της δηµοσιότητας περί «διαύλου» µε τον Τσίπρα. Ενδεικτική της ατµόσφαιρας που είχε παγιωθεί, άλλωστε, ήταν και η απόφαση του αρχηγού της Ν∆ να µην παραστεί στην έναρξη των εργασιών του πρόσφατου συνεδρίου του Ποταµιού.
Αν και το συνέδριο αποφάσισε το Ποτάµι να συνεχίσει αυτόνοµη πορεία, ο «αστερίσκος» που ετέθη περί Μαρτίου, οπότε και συµφωνήθηκε να αντιµετωπιστεί οριστικά το θέµα, σε συνδυασµό µε τα δυσοίωνα ευρήµατα των δηµοσκοπήσεων, ξαναζεσταίνουν σενάρια «γάµου» µε τη Ν∆. Ο ίδιος ο Θεοδωράκης στην πιο πρόσφατη δηµόσια τοποθέτησή του τόνισε ότι «το Ποτάµι θα δώσει το “παρών” στις εκλογές ως αυτόνοµη δύναµη», η επιµονή ωστόσο διαφόρων βουλευτών του να θέτουν θέµα «δεύτερης ανάγνωσης» της Συµφωνίας των Πρεσπών λειτουργεί προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.
Μπορεί ο Σταύρος να συγκολλήσει το σπασµένο γυαλί της σχέσης του µε τον Κυριάκο; Αν και ορισµένοι το πιθανολογούν πλέον ανοιχτά, οι περισσότεροι αποκλείουν να θυσιάσει τις Πρέσπες στον βωµό της επαναπροσέγγισης...
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια