Τα νεοφιλελεύθερα αρπακτικά πετούν πάνω από τη Σαουδική Αραβία

Ο πραγματικός λόγος που οι Αμερικανοί και η Δύση στράφηκαν ξαφνικά κατά του Σαουδαραβικού καθεστώτος με αφορμή τη δολοφονία Κασόγκι


globinfo freexchange

Τι συνέβη στ’αλήθεια και οι Αμερικανοί - αλλά και η Δύση - στράφηκαν ξαφνικά κατά ενός από τους πιο πιστούς τους συμμάχους στη Μέση Ανατολή;

Η πιο προφανής απάντηση είναι αυτή που συστηματικά διαδίδουν τα ΜΜΕ της Δύσης εδώ και εβδομάδες και αφορά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι, η οποία αποδίδεται στο τωρινό Σαουδαραβικό καθεστώς, υπό την ηγεσία του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Κάποιος 'αφελής' όμως θα μπορούσε να αναρωτηθεί: πώς γίνεται ξαφνικά να ξεσηκώνονται όλα τα Δυτικά ΜΜΕ για τη (φρικτή είναι αλήθεια) δολοφονία ενός και μόνο δημοσιογράφου, βάζοντας σε κίνδυνο την πολύτιμη συμμαχία με τη Σαουδική Αραβία; Και όλα αυτά τη στιγμή που, μέχρι πρότινος, προσπάθησαν να αγνοήσουν συστηματικά τις αγριότητες του Σαουδαραβικού καθεστώτος και τη βάναυση παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία. Όπως, ασφαλώς, και τα φρικτά εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το καθεστώς κατά αμάχων στον πόλεμο της Υεμένης με την αρωγή των ΗΠΑ. Εγκλήματα τα οποία επανειλημμένα έχουν καταδικαστεί από τον ΟΗΕ.

Μάλλον κάτι άλλο πρέπει να κρύβεται πίσω από αυτή τη φαινομενικά παράξενη συμπεριφορά.

Πράγματι, πριν από περίπου δύο μήνες, το MintPress News δημοσίευσε ένα ενδιαφέρον άρθρο το οποίο αποκαλύπτει, απ'οτι φαίνεται, την πραγματική αιτία πίσω από την απότομη εχθρική στροφή της Δύσης κατά του καθεστώτος Σαλμάν.

Όπως φαίνεται, ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ήταν έτοιμος να προχωρήσει σε ένα σχέδιο για την Σαουδαραβική οικονομία ως το 2030, με σκοπό να την "εκσυγχρονίσει". Το σχέδιο προωθήθηκε ως μια προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να απεξαρτηθεί από τον μονοπωλιακό ρόλο που παίζει το πετρέλαιο στην οικονομία της χώρας, με στόχο να γίνει πιο ευέλικτη και λιγότερο ευάλωτη στα σκαμπανεβάσματα της τιμής του πετρελαίου, λόγω του εξαιρετικά ασταθούς διεθνούς περιβάλλοντος.

Στην πραγματικότητα όμως, πίσω από τη συμφωνία βρίσκονται τα νεοφιλελεύθερα αρπακτικά της Δύσης που μυρίστηκαν άλλη μια μεγάλη ευκαιρία για τεράστια κέρδη. Μεγάλες Αμερικανικές τράπεζες όπως η Goldman Sachs και η CitiGroup, αλλά και άλλες εταιρίες, σχεδίαζαν την ταχεία "νεοφιλελευθεροποίηση" της Σαουδαραβικής οικονομίας μέσα από ένα τσουνάμι ιδιωτικοποιήσεων στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονταν η κρατική εταιρία πετρελαίου, Aramco.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Aramco δεσπόζει στην κορυφή της λίστας των μεγαλύτερων εταιριών πετρελαίου και αερίου παγκοσμίως για το 2017, με έσοδα που φτάνουν τα 465 δισ. δολάρια.

Τελικά όμως ο Σαουδάραβας ηγεμόνας έκανε πίσω, διστάζοντας να προχωρήσει στην υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου, κάτι που εξόργισε τα νεοφιλελεύθερα αρπακτικά. Και τότε, άρχισε ο μιντιακός πόλεμος εναντίον του.

Πράγματι, αν κάνει κανείς μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο για το συγκεκριμένο ζήτημα, θα διαπιστώσει ότι τα τελευταία χρόνια τα Δυτικά ΜΜΕ είχαν αναφερθεί ουκ ολίγες φορές στο συγκεκριμένο σχέδιο με σχεδόν διθυραμβικά σχόλια.

Για παράδειγμα, τον Ιούλιο του 2016, το Bloomberg είχε κάνει αναφορά στον φρενήρη ενθουσιασμό της Wall Street και άλλων επενδυτών, μόλις μαθεύτηκε τον Ιανουάριο του ίδιου έτους ότι η Σαουδική Αραβία είχε πρόθεση να κάνει διαθέσιμη τη μετοχή της Aramco, κάτι που θα άνοιγε το δρόμο για την ιδιωτικοποίησή της. Τα αρπακτικά βρίσκονταν σε οργασμό καθώς το καθεστώς θα προχωρούσε στην πώληση και άλλων δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, για να ανοίξει την αγορά σε ξένους επενδυτές και να μειώσει, υποτίθεται, την εξάρτηση της οικονομίας από το πετρέλαιο.

Περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, το Σεπτέμβριο του 2017, ο ενθουσιασμός του νεοφιλελεύθερου ιερατείου εκφράστηκε αυτή τη φορά από τη Guardian, πουέγραψε μάλιστα για ένα είδος "Θατσερικής επανάστασης", καθώς η Σαουδική Αραβία ήταν έτοιμη να ξεπουλήσει στα Δυτικά ιδιωτικά συμφέροντα, όχι μόνο το πετρέλαιο, αλλά και την ηλεκτρική ενέργεια, το νερό, τις μεταφορές, το εκπαιδευτικό σύστημα και το σύστημα υγείας. Δηλαδή, σχεδόν τα πάντα. Η Βρετανική εφημερίδα (κάποτε Αριστερών αποχρώσεων), εκθείασε το σχέδιο υποστηρίζοντας το παραμύθι που διαδίδει συνήθως το νεοφιλελεύθερο ιερατείο. Ότι, με λίγα λόγια, η οικονομία θα ανακάμψει και θα βγει από τα αδιέξοδα με αυτό το τσουνάμι των ιδιωτικοποιήσεων.

Όμως, λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, φαίνεται ότι η "δουλειά" χάλασε. Και η μεγάλη απογοήτευση του νεοφιλελεύθερου ιερατείου εκφράστηκε αυτή τη φορά μέσω Reuters, όπου σε άρθρο του τον Αύγουστο του 2018, αποκάλυψε ότι πίσω από την αναβολή των σχεδίων για πλήρη και ταχεία ιδιωτικοποίηση της Σαουδαραβικής οικονομίας βρίσκονταν ουσιαστικά ο πατέρας του Σαουδάραβα ηγεμόνα και πρώτος στην ιεραρχία, βασιλιάς Σαλμάν.

Είναι πολύ πιθανό ότι ο πατέρας Σαλμάν, πολύ πιο έμπειρος σε θέματα ηγεσίας, συνειδητοποίησε ότι οι δημόσιες παροχές και οι δουλειές που προσέφερε το καθεστώς στους πολίτες λειτουργούσαν ως αντίβαρο στην άκρως αυταρχική του φύση. Η ιδιωτικοποίηση της οικονομίας θα στερούσε από το καθεστώς τη δυνατότητα παροχών και αυτό ενδεχομένως να προκαλούσε αστάθεια και μεγάλες ταραχές.

Όμως πέρα απ'αυτό, η όλη ιστορία δείχνει πόσο αδίστακτο είναι το Δυτικό νεοφιλελεύθερο ιερατείο και όλα του τα εργαλεία.

Στις αρχές του φετινού καλοκαιριού, οι παπαγάλοι και άθλιοι υποκριτές των Δυτικών ΜΜΕ παρουσίαζαν τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν περίπου ως ένα μεγάλο μεταρρυθμιστή, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, θέλοντας να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τα φρικτά εγκλήματα του Σαουδαραβικού καθεστώτος στην Υεμένη. Θυμηθείτε την είδηση που έκανε το γύρο του κόσμου (και στα Ελληνικά ΜΜΕ) σχετικά με την απόφαση του καθεστώτος να επιτρέψει στις γυναίκες να οδηγούν.

Όταν όμως ο Σαουδάραβας πρίγκιπας έκανε πίσω και ανέβαλε το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της Σαουδαραβικής οικονομίας, προφανώς προτιμώντας να ακολουθήσει την απόφαση του πατέρα του, ακόμα και τα Αμερικανικά ΜΜΕ "ανακάλυψαν" τα εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη!

Όπως φαίνεται από το άρθρο του Reuters που αναφέραμε παραπάνω, η "δουλειά" πρέπει να χάλασε μέσα στον Αύγουστο. Μέσα στο Σεπτέμβριο εμφανίστηκαν ξαφνικά ορισμένα ρεπορτάζ στα μεγάλα Αμερικανικά δίκτυα που αναφέρονταν στα εγκλήματα πολέμου του Σαουδαραβικού καθεστώτος στην Υεμένη. Το CNN μάλιστα κατονόμασε συγκεκριμένες Αμερικανικές εταιρίες που πουλάνε όπλα στους Σαουδάραβες, υπονοώντας πως έχουν μερίδιο ευθύνης για τα εγκλήματα πολέμου!

Όμως η κατάσταση ήταν αρκετά άβολη γιατί υπήρχε ο κίνδυνος να αποκαλυφθεί το γεγονός (σε ένα όλο και μεγαλύτερο ακροατήριο παγκοσμίως), ότι και οι ΗΠΑ συνεισφέρουν με διάφορους τρόπους (και όχι μόνο με την πώληση όπλων), στα εγκλήματα των Σαουδαράβων συμμάχων τους στην Υεμένη.

Έτσι, η δολοφονία Κασόγκι στις αρχές Οκτωβρίου ήρθε ως "μάννα εξ ουρανού" για τα Δυτικά ΜΜΕ, καθώς βρήκαν ένα πολύ πιο βολικό τρόπο να επιτεθούν εναντίον του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Και έτσι, τα εγκλήματα στην Υεμένη με την αρωγή των ΗΠΑ ξεχάστηκαν και πάλι, αφού τα επιτελεία των ΜΜΕ φρόντισαν να αναδείξουν τη δολοφονία Κασόγκι ως το πλέον σημαντικό ζήτημα και να στρέψουν την παγκόσμια προσοχή επάνω του.

Αλλά για να καταλάβετε καλύτερα το μέγεθος της υποκρισίας των μιντιακών παπαγάλων στα Δυτικά ΜΜΕ - που πλασάρονται ως δημοσιογράφοι, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για καλοπληρωμένους δημοσιοσχετίστες των μεγάλων εταιριών - σκεφτείτε τον άγριο πόλεμο που έχουν εξαπολύσει κατά του Νικολάς Μαδούρο και της κυβέρνησης της Βενεζουέλας. Ο πόλεμος άρχισε από τότε που η κυβέρνηση Τσάβες είχε το "θράσος" να κρατικοποιήσει την εταιρία πετρελαίου και να διώξει τους Αμερικανικούς κολοσσούς που έβλεπαν άλλη μια μεγάλη ευκαιρία για τεράστια κέρδη στη χώρα με τα μεγαλύτερα αποθεματικά.

Και αν κοιτάξετε ακόμα πιο πίσω στο παρελθόν, θα δείτε ότι το 1953 Αμερικανοί και Βρετανοί έριξαν με πραξικόπημα τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρωθυπουργό του Ιράν, Μοχάμεντ Μοσαντέκ, ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Επειδή, δηλαδή, "τόλμησε" να προχωρήσει στην εθνικοποίηση της εταιρίας πετρελαίου προς όφελος των Ιρανών πολιτών, στερώντας από το Αγγλοαμερικανικό πετρελαϊκό λόμπι την ευκαιρία για τεράστια κέρδη.

Τα νεοφιλελεύθερα αρπακτικά και οι μηχανισμοί τους έχουν βαλθεί τώρα να βγάλουν από την μέση τον Σαουδάραβα πρίγκιπα που πρόδωσε τα σχέδιά τους και να τον αντικαταστήσουν με μια πιο πιστή μαριονέτα που θα ξεπεράσει το εμπόδιο του βασιλιά Σαλμάν και θα αναθερμάνει την προοπτική αρπαγής της δημόσιας περιουσίας.

Και όσο αυτοί παίζουν τα παιχνίδια τους, χιλιάδες άμαχοι και μικρά παιδιά πεθαίνουν από την πείνα, τη χολέρα και τους βομβαρδισμούς της Σαουδαραβικής συμμαχίας στην Υεμένη, σε μια από τις χειρότερες - σύμφωνα με αναφορές του ΟΗΕ - ανθρωπιστικές καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια