Πυρηνική απορρύθµιση


Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

Παραβιάζει η Ρωσία τη συνθήκη του 1987 για την κατάργηση των πυραύλων µέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη; Η απάντηση έχει µικρή σηµασία, γιατί τα κίνητρα της αµερικανικής πλευράς δεν περιορίζονται στη διµερή σχέση και στο ισοζύγιο των δύο πυρηνικών υπερδυνάµεων.

Οι ΗΠΑ θα ήθελαν µια νέα συνθήκη που να περιλαµβάνει τα αντίστοιχα πυραυλικά συστήµατα της Κίνας αλλά και διεθνείς δεσµεύσεις που να εµποδίζουν την ανάπτυξη παρόµοιων συστηµάτων από χώρες όπως η Βόρειος Κορέα και το Ιράν.

Ο Ποµπέο το είπε ξεκάθαρα: οι όποιες δεσµεύσεις της Ουάσιγκτον σε διµερές επίπεδο µε τη Μόσχα δίνουν περιθώριο ελιγµών σε τρίτους. Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, είναι σαφές ότι η όποια ενδεχόµενη διµερής διαπραγµάτευση µε τις ΗΠΑ δεν µπορεί παρά να ενταχθεί στο πλαίσιο µιας συνολικής εξοµάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Ετσι, το περιθώριο των δύο µηνών που απέσπασαν από τις ΗΠΑ οι Ευρωπαίοι εταίροι του ΝΑΤΟ ώστε η Μόσχα να επανέλθει στην κανονικότητα -όπως την εννοεί η ∆ύση- µάλλον θα παρέλθει χωρίς αποτέλεσµα, καθώς δεν υπάρχουν σήµερα και για το ορατό µέλλον τα προαπαιτούµενα για µια νέα συνθήκη για τους πυραύλους µέσου βεληνεκούς.

Πρόκειται για µια προθεσµία που µόλις σώζει τα προσχήµατα για τους Ευρωπαίους συµµάχους των ΗΠΑ, που στην ουσία είναι παρατηρητές εξελίξεων καθοριστικής σηµασίας για την ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου.

Εξυπακούεται ότι η επικείµενη απόσυρση των ΗΠΑ από τη συµφωνία INF -την οποία υπέγραψαν Ρίγκαν και Γκορµπατσόφ πριν από τριάντα χρόνια- δυσχεραίνει συνολικά την προσπάθεια διεθνούς ελέγχου ώστε η πυρηνική τεχνολογία να µην αποτελεί προθάλαµο απόκτησης πυρηνικού οπλοστασίου.

Και βέβαια, µετά την ακύρωση της Συνθήκης ΙΝF θα ακολουθήσει η ανάπτυξη ρωσικών και αµερικανικών σύγχρονων πυραυλικών συστηµάτων µέσου βεληνεκούς στο έδαφος της Γηραιάς Ηπείρου, µια εξέλιξη που θα βραχυκυκλώσει τη δυναµική αµυντικής χειραφέτησης της Ευρώπης.

Foto: (Iranian Defense Ministry via AP)

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια