ΔΕΗ: «Αδειάζουν» τις μονάδες από προσωπικό προκειμένου να έρθουν αγοραστές


Του Γιώργου Φιντικάκη

Το πράσινο φως ώστε εργαζόμενοι που σήμερα απασχολούνται στις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες σε Μεγαλόπολη και Μελίτη να μπορούν να μετακινηθούν στη ΔΕΗ και στο ΔΕΔΔΗΕ, ανάβει τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δημητριάδης στη Βουλή, προφανώς σε συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας,

Αν και η αιτιολογική έκθεση υποστηρίζει ότι αυτό συμβαίνει προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, εντούτοις είναι προφανές ότι η κίνηση αποσκοπεί στη μείωση του εργατικού κόστους των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων (σημειωτέον ότι οι προς πώληση μονάδες απασχολούν 1.500 εργαζόμενους εκ των οποίων 1.200 μόνο στη Μεγαλόπολη), προκειμένου αυτές να καταστούν ελκυστικές για τους δυνητικούς επενδυτές. 

Εξάλλου είναι κάτι το οποίο οι τελευταίοι ζητούν επίμονα τους τελευταίους μήνες, ενώ έρχεται σε μια στιγμή όπου ο διαγωνισμός της ΔΕΗ βρίσκεται ένα βήμα πριν από το ναυάγιο, με την ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών να παρατείνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα και να έχει οριστεί για τις 7 Ιανουαρίου.

Είχε προηγηθεί η άκαρπη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την επιβολή ενός μηχανισμού κατανομής ρίσκου, ο οποίος προέβλεπε ότι η ΔΕΗ θα συμμετάσχει σε ποσοστό 50% και σε βάθος εξαετίας τόσο στα μελλοντικά κέρδη των μονάδων που πουλά, όσο όμως και σε τυχόν μελλοντικές ζημιές. Οι Βρυξέλλες είχαν απορρίψει την ελληνική πρόταση θεωρώντας ότι δεν συμβαδίζει με τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά να ψάχνει για εναλλακτικές λύσης, οι υποψήφιοι επενδυτές να μιλούν για πολύ υψηλό ρίσκο όσον αφορά τις προς πώληση μονάδες, και ο διαγωνισμός να οδεύει προς το ναυάγιο.

Στην πράξη, εφόσον η τροπολογία γίνει δεκτή από τον αρμόδιο υπουργό Γ. Σταθάκη κατά την αποψινή ψήφιση νομοσχεδίου του Υπ. Περιβάλλοντος για ενεργειακά θέματα, θα μπορούσε να διευκολύνει την προσέλευση των επενδυτών στις 7 Ιανουαρίου ή τουλάχιστον αυτό ελπίζει με τη συγκεκριμένη κίνηση η κυβέρνηση.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια