WRC Rally Αυστραλίας – Δράμα, εγκαταλείψεις και o Ogier πρωταθλητής | Βίντεο


O Jari-Matti Latvala πήρε την νίκη στο Rally Αυστραλίας, με τους Hayden Paddon και Mads Ostberg να συμπληρώνουν το βάθρο. Πρωταθλητές στέφθηκαν οι Sebastien Ogier και Toyota.
Η βροχή έκανε την εμφάνιση της στις ειδικές του Rally Αυστραλίας, με σχεδόν όλους τους οδηγούς να έχουν μικροεξόδους, με αποκορύφωμα την 23 ειδική, όπου και κρίθηκε το πρωτάθλημα.

Για το πρώτο loop των ειδικών όλοι οι οδηγοί επέλεξαν 5 μεσαία ελαστικά της Michelin. Τις ίδιες επιλογές έκαναν και το δεύτερο πέρασμα των ειδικών.

O Latvala πήρε ξανά την πρωτοπορία του αγώνα 20η ειδική, μετά το λάθος του Tanak, και δεν ξανακοίταξε πίσω. Το τέλος των τριών πρώτων ειδικών τον βρήκε στην πρώτη θέση, με τον Εσθονό 5.0 δευτερόλεπτα πίσω του. Στην πρώτη ειδική του δεύτερου loop ο Φινλανδός άνοιξε την διαφορά του στα 6.2 δευτερόλεπτα, και μετά την εγκατάλειψη του Tanak πήρε μία άνετη νίκη. Μάλιστα ο Φινλανδός κερδίζει τουλάχιστον έναν αγώνα από το 2008 και μετά. Με την νίκη του αυτή η Toyota κατέκτησε το πρωτάθλημα κατασκευαστών, για πρώτη φορά μετά το 1999.

Ο Hayden Paddon ήταν αρκετά δυνατός στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν στις ειδικές, και δεν άφησε περιθώριο αντίδρασης στον Ostberg ώστε να μειώσει την μεταξύ τους διαφορά. Ο Νεοζηλανδός έκλεισε την χρονιά με ένα πολύ δυνατό αποτέλεσμα.

Το βάθρο συμπλήρωσε ο Mads Ostberg, που δεν κατάφερε να πιέσει τον Paddon, αλλά κράτησε πίσω του τον Lappi. Ο Νορβηγός έχασε το spliter του εμπρός προφυλακτήρα προς το τέλος της 23ης ειδικής, όπως και τα προστατευτικά που αποτελούσαν της πίσω δεξιά πόρτα, σε ένα πέρασμα από νερά, ενώ πιο πριν είχε χτυπήσει και σε ένα δέντρο.

Στην 4η θέση, κοντά στον Ostberg τερμάτισε ο Esapekka Lappi, που έκανε μία καλή στην τελευταία του ημέρα με την Toyota.

Ο Sebastien Ogier εξασφάλισε τον 6ο τίτλο πριν το τέλος του αγώνα, αφού στην 23η ειδική εγκατέλειψαν οι Neuville και Tanak. Ο Γάλλος σήμερα οδηγούσε χωρίς καθόλου ρίσκα, αφού του αρκούσε η 6η θέση, που είχε από την χθεσινή μέρα. O Ogier έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πορεία του με την M-Sport, κερδίζοντας την PowerStage.

Στην 6η ακολούθησε οι Elfyn Evans  που δεν πίεσε τον Ogier. O Ουαλός είχε την στιγμή του στην 23η ειδική, αφού βγήκε εκτός σε ένα από τα πολύ γλιστερά κομμάτια της ειδικής, με αποτέλεσμα να χτυπήσει ένα δέντρο, και να μείνει ανοιχτή η πόρτα του συνοδηγού για το υπόλοιπο της ειδικής.

Στην 7η θέση τερμάτισε ο Craig Breen που είχε μία περιπετιώδη ημέρα, αφού είχε πολλές μικροεξόδους στις πολύ δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν στις ειδικές.

Την δεκάδα συμπλήρωσε ο Χιλιανός Alberto Heler με το Ford Fiesta R5, που κέρδισε την κατηγορία WRC2, ο Αυστραλός Steve Glenney με Skoda Fabia R5, και ο Ιορδάνης Σερδερίδης με το Ford Fiesta WRC.

Ο Thierry Neuville πίεζε πάρα πολύ από την πρώτη κι όλας ειδικής, και είχε την στιγμή του. Αυτό δεν τον πτόησε και συνέχισε να πιέζει στο όριο, μειώνοντας αρκετά την διαφορά του από τον Evans. Ωστόσο, η καταστροφή ήρθε στην 22η ειδική, όταν χτύπησε με το πίσω μέρος με πολλά χιλιόμετρα ένα ανάχωμα, και στην επόμενη στροφή χτύπησε ένα δέντρο με τον πίσω αριστερά τροχό, με αποτέλεσμα να σπάσει, και να εγκαταλείψει μερικά μέτρα πιο κάτω. Από το πρώτο χτύπημα έσπασε η πρώτη σχέση του κιβωτίου, κάτι που τον αποσυντόνισε, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει και το δεύτερο λάθος.

Ο Ott Tanak είχε υποχωρήσει στην 2η θέση μετά το λάθος στην 20η ειδική, αλλά ήταν κοντά στον Latvala. Στην ίδια ακριβώς στροφή, στο δεύτερο πέρασμα, ο Εσθονός εγκατέλειψε από κιβώτιο ταχυτήτων, αφού χτύπησε πρώτα ένα δέντρο.

Η M-Sport ανακοίνωσε ότι ο Teemu Suninen εγκατέλειψε μετά την 22η ειδική, αφού είχε ζημιά στο Fiesta WRC του.


Τζανέτος Πουλυμενάκος



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια