Τεράστια ανακάλυψη της NASA κάτω από την Γροιλανδία | Βίντεο


Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Σε μια απομακρυσμένη περιοχή της βορειοδυτικής Γροιλανδίας, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων έχει κάνει μια εκπληκτική ανακάλυψη, θαμμένη κάτω από ένα χιλιόμετρο πάγου. Αυτή, με τη σειρά της, μπορεί να οδηγήσει σε μία ακόμα μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με στοιχεία από την NASA, πρόκειται για ένα κρατήρα που δημιουργήθηκε από χτύπημα μετεωρίτη. Έχει 300 μέτρα βάθος και είναι μεγαλύτερος σε μέγεθος από το Παρίσι ή το Beltway γύρω από την Ουάσιγκτον, DC.

Είναι ένας από τους 25 μεγαλύτερους γνωστούς κρατήρες αυτού του είδους στη Γη, αλλά είναι ο πρώτος που βρίσκεται κάτω από φύλλα πάγου στον πλανήτη μας.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο κρατήρας θα μπορούσε να είχε συμβεί μόλις πριν από 12.000 χρόνια.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;

Αυτό που μοιάζει με έναν κρατήρα σε σχήμα λεκάνης φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα ενός μετεωρίτη σιδήρου 10 δισεκατομμυρίων τόνων που οι ειδικοί λένε ότι έπληξε τη Γροιλανδία με ταχύτητα 12 μίλια ανά δευτερόλεπτο, απελευθερώνοντας 47 εκατομμύρια φορές την ενέργεια της ατομικής βόμβας που έπεσε στη Χιροσίμα το 1945.

Και γιατί αυτό είναι τόσο σημαντικό;

Σύμφωνα με το κανάλι Ancient Architects του YouTube και το βίντεο που ακολουθεί παρακάτω, το περιστατικό με τον μετεωρίτη όπως περιγράφεται, θα είχε λιώσει τεράστιες ποσότητες πάγου σε μια στιγμή, ρίχνοντας ορμητικά νερά και με τεράστια ταχύτητα στον βόρειο Ατλαντικό ωκεανό προς κάθε κατεύθυνση αλλά και στην κορυφογραμμή εκεί που υποθετικά βρισκόταν η Ατλαντίδα. Παράλληλα ένας τρομερός σεισμός θα είχε συγκλονίσει τον πλανήτη από την σύγκρουση του μετεωρίτη. Τόσο τα νερά όσο και το σφοδρό ταρακούνημα βύθισαν και εξαφάνισαν την Ατλαντίδα.

Θα μπορούσαν άραγε, τα λίγα στοιχεία που έχουν οι επιστήμονες στα χέρια τους να υποστηρίξουν την υπόθεση αυτή, δηλαδή πως ή πτώση του συγκεκριμένου μετεωρίτη στην Γροιλανδία, προκάλεσε σεισμούς και τσουνάμι που κατέστρεψαν την Ατλαντίδα και έφερε τον Μεγάλο Κατακλυσμό ή συνθήκες παγετώνων;

Η ανακάλυψη

Οι ερευνητές διαπίστωσαν για πρώτη φορά τον κρατήρα τον Ιούλιο του 2015, ενώ επιθεωρούσαν έναν νέο τοπογραφικό χάρτη κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της Γροιλανδίας με την χρήση δεδομένων από ραντάρ που διεισδύουν στο πάγο. Τα στοιχεία αυτά προέρχονταν από την Επιχείρηση IceBridge, μια συνεχιζόμενη εναέρια αποστολή της NASA για την παρακολούθηση των αλλαγών στον πολικό πάγο. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν και στοιχεία από παλαιότερες εναέριες αποστολές της NASA στη Γροιλανδία.

Η επιχείρηση για την επιβεβαίωση της ανακάλυψη ξεκίνησε τον Μάιο του 2016 και μόλις πρόσφατα, 14 Νοεμβρίου 2018, έχουμε τις σχετικές ανακοινώσεις από την NASA.

Παρακολουθείστε και τα δύο βιντεάκια που ακολουθούν για να έχετε καλύτερη εικόνα από την σπουδαιότητα της ανακάλυψης.

Για υπότιτλους: Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά





* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια